Raften rond de Poolcirkel

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Raften in Fins-Lapland
Raften in Fins-Lapland
Basecamp Oulanka is de stoere naam van het outdoorcentrum in Juuma (Finland), waar je ’s zomers en ’s winters in de onmetelijke natuur de gekste dingen mag uithalen. In de tijd van sneeuw en ijs kun je er bijvoorbeeld leren wandelen op sneeuwschoenen of proberen een ijselijke top te beklimmen. Nu eind juni de wereld rond de Poolcirkel zachtgroen is en de rivieren begaanbaar, kiezen we voor raften op de Kitkajoki.



Eerst maar eens lekker aankleden. Vijf minuten later staan we klaar in het basiskamp; gehuld in thermo onderkleding, dikke kousen, regenpak, rubber laarzen, reddingsvest, helm en handschoenen, een peddel in de hand. De zware fototas blijft achter; kleinere waardevolle zaken gaan mee in een waterdichte zak, evenals een extra setje droge onderkleding.

Zeer moeilijk

Aallokkokoski Fins-Lapland
Aallokkokoski Fins-Lapland
Gedragen door een zekere spanning dalen we af naar de rivier Kitka, waar onze rubberboot ligt. We zitten drie aan drie, de instructeur eenzaam achterop; ik kom rechts in het midden terecht. De boot is van Duitse makelij, en dat geeft op de een of andere manier vertrouwen. We glijden het gladde water op, waar instructies worden gegeven hoe te varen (hou je voeten steeds geborgd op de bodem!) en hoe te reageren in geval van nood (overboord geslagen? blijf vooral rustig!).
En dan is het langzaamaan tijd voor de eerste hindernis. Even nog vooraf: we staan voor een tocht van 20 kilometer, met daarin drie stroomversnellingen in de categorieën II, III, IV. Zeg maar middelzwaar, want het raften kent rapids tot klasse VI. Om het kort te houden: we blijven allemaal aan boord, al dreigt de boot wel steeds met omklappen en slaan er stelselmatig metershoge golven over ons heen. Maar we hebben de Niskakoski (klasse II), Myllykoski (III) en Aallokkokoski (IV) met succes gedaan, waarbij de laatste volgens de internationaal geldende regels te boek staat als ‘zeer moeilijk’, met ‘lange stroomversnellingen met hoge, onregelmatige golven, stoppers en walzen en een moeilijk herkenbare doorvaart’.

Picknick

Kitkajoki Fins-Lapland
Kitkajoki Fins-Lapland
De meanderende rivier is ineens weer kalm, de rust is welhaast in hevige mate teruggekeerd, en dus is het tijd om de schade op te nemen. Ondanks het regenpak ben ik zeiknat, tot aan m’n kruis. Ik heb ook wel eens drogere kousen aangehad, en om de treurnis compleet te maken begint het te miezeren. Kilometers achtereen steken we trouw doch zwijgend de peddels in het water, in de hoop op een van de met groen begroeide oevers enig signaal van een eindpunt te ontwaren. Maar helaas…
 Een lichtpunt is het middageten. De gids leidt ons links naar de kant, naar een woud van bomen, waar zich een picknickplek verscholen houdt. De dikke waterdichte zak, die we al de hele reis in de boot meevoeren, blijkt een goudmijn: naast droog hout en lucifers komen er wraps, thermosflessen met warme dranken en zoet gebak te voorschijn. En in een hut verderop kunnen we allemaal ons droge setje onderkleding aantrekken. Fris en fruitig beginnen we aan onze eindsprint. Dicht tegen de Russische grens leggen we definitief aan: vervuld van herinneringen aan stroomversnellingen, stilte en sereniteit.

Een voorproefje van het wildwater-avontuur op de Kitkajoki in Fins-Lapland? Bekijk dan deze impressie!
Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland!



 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

Op Puur op reis vind je heel veel tips en artikelen met handige informatie onder ‘handig’ en ‘reisnieuws’. Omdat het bijna vakantietijd is hebben we 21 tips handige geselecteerd, van toepassing vóór, tijdens en na je vakantie. Heb je ook nog een handige tip? We vinden het fijn als je jouw tip of opmerking deelt. Translation in English available below tip number 21.

Lees verder

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Het staat vast, de reis is geboekt, je gaat op vakantie naar Amerika! En net zoals elke vakantie voorbereiding vraagt is dit ook nodig voor de reis naar Amerika. Waar moet je aan denken, en wat wil je vooral niet missen? Lees de tips.

Lees verder

Week van de teek 2019

Week van de teek 2019

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Lees verder

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder