Maria Laach, historie en hete stenen

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Een kratermeer van bijna 13.000 jaar oud, een abdij van zo’n 900 jaar en een hotel uit de 19de eeuw. Maria Laach in een notendop. De historische vlek in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts heeft weliswaar geen geschiedenis als het om wellness gaat, maar je kunt er vandaag de dag prima tot jezelf komen.

De keuze aan logies is beperkt, maar daar is niks mis mee, mits de accommodatie aan jouw wensen voldoet. En in die zin past Seehotel Maria Laach, gelegen Am Laacher See. Het hotel zelf is hoogst aangenaam, de ligging zodanig dat beide hoogtepunten van Maria Laach binnen een mum van tijd te bereiken zijn. De benedictijner abdij uit begin 1100 ligt letterlijk op een steenworp afstand, het meer op een paar minuten wandelen.

Fotogeniek

Met haar twee groepen van drie torens torent de abdijkerk boven de kleine gemeenschap uit; je zou speels kunnen zeggen dat de abdij de skyline van Maria Laach bepaalt… Het gebouw trekt deze doorsnee donderdagdag twee soorten bezoekers, en dat zal op andere dagen niet anders zijn: zij die eeuwen religieuze geschiedenis willen absorberen, en zij die het architectonische meesterwerk in Staufische stijl van alle kanten met hun digitale camera willen vastleggen.

Wij eten een beetje van twee walletjes. Zo ontdekken we binnen dat de abdij heel lang gewoon Laach (naar het Latijnse lacus = meer) werd genoemd, totdat de jezuïeten in 1862 besloten om er de naam Maria voor te zetten. Eenmaal weer buiten valt vooral de toeristische bedrijvigheid op, met horeca, winkels en kunstnijverheid, zoals die van de lokale metaalgieterij. In veel van deze gestaalde werken staat de liefde voorop, met dansende paren in brons en troeteldieren.

Massage

Inmiddels is het hoog tijd voor onze wellnessbehandeling. Daarvoor hebben we een afspraak in de intieme ruimte van het Seehotel, waar naast een kleine fitnessruimte, een sauna en een jacuzzi ook een binnenzwembad is te vinden. De vriendelijke therapeute blijkt elders in de regio een eigen bedrijf te exploiteren, maar is op afroep bereid ook hier te werken. De keuze valt vandaag op een hot stone massage. De aanpak is heerlijk energiek, de warmte dringt aangenaam ver door in de spieren. Het rustmoment op de behandeltafel is dermate diep, dat ik wakker schrik als de therapeute plotseling boven me enkele stenen hard tegen elkaar slaat… In kamer 209, met Seezicht, testen we eerst uitgebreid – en uitgerust – of de draadloze internetverbinding werkt (jazeker), om de badjas vervolgens te verruilen voor het wandelpak.

Actieve vulkaan

Op die manier benutten we de tijd tot het diner om de oudste attractie van Maria Laach te bekijken, het vulkaanmeer. De wandeling neemt een minuut of vijf in beslag en dan staan we aan de rand van een watermassa, die liefst acht kilometer aan oever heeft. Het meer vult de enige caldera van Centraal-Europa; een komvormige krater, in dit geval 12.900 jaar geleden gevormd door vulkanische activiteit.


Die klap was overigens behoorlijk. Deskundigen gaven de uitbarsting van de Laacher vulkaan namelijk een 6 op de Vulkanische-explosiviteitsindex (VEI), ook omdat er toen in de Eifel liefst vijf kubieke kilometer puin is vrijgekomen. Ter vergelijking: de eruptie van Mount Saint Helens in de Amerikaanse staat Washington, waarbij in 1980 tientallen mensen omkwamen, bleef op de VEI steken op het cijfer 5. In dit geval kwam er 1,2 kubieke kilometer aan materiaal los.

Vandaag is het gelukkig rustig aan de Laacher See. Het wateroppervlak is egaal, de bootjes voor verhuur doen geen enkele moeite om los te komen van de steigers. Maar dat zou zomaar kunnen veranderen! De Laacher wordt namelijk nog steeds als een actieve vulkaan beschouwd. Onderzoekers leggen dagelijks seismische activiteiten vast, en aan de zuidoostkant van het meer borrelt nog altijd koolstofdioxide omhoog, ten teken dat het onder de grond nog steeds niet helemaal pluis is.

Meisterwerke

Vlug dus maar terug naar ons veilige onderkomen… Neen hoor, het is gewoon tijd voor het avondeten. Het diner gebruiken we in het hotel, omdat we daar de Meisterwerke der Region kunnen krijgen. De keuze valt op de Laacher Pyramiden Schmankerl van 21 euro: ‘Gebratenes Schweinefiletmedaillon mit Blutwurstscheibe, Cherrytomate und Apfelscheibe auf Serviettenknödel, dazu zarte Gemüse und Röstzwiebelkartoffelpürree’. Niet alleen prachtige woorden om een potje Duits scrabble mee te winnen, het blijkt ook een verzamelnaam voor een heerlijk assortiment lekkernijen uit de streek.
Het menu is typerend voor Maria Laach. Het gehucht in de Eifel is geen kuuroord à la Bad Pyrmont of Bad Sassendorf, waar pompeuze lanen en kuurparken domineren. Maria Laach is vooral een groen en natuurlijk rustpunt net over onze oostgrens, waar het leven zich lekker mag afspelen in een lage versnelling.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder