Taugé en kiemen lijken bron EHEC
Van komkommers tot tomaten en van tartaar tot hamburgers. Allemaal al aangewezen als mogelijke bron van de EHEC-bacterieuitbarsting. Minister van Landbouw van Nedersaksen, Gert Lindemann maakte zondag bekend dat nu weer taugé, kiemen en spruiten van groenten als broccoli, erwten, linzen en bonen als mogelijke verspreidingsbron gezien worden en raadt het eten van taugé dan ook af.
Er is nog geen definitief bewijs van een laboratorium, maar volgens de regionale autoriteiten zijn de aanwijzingen overduidelijk. Jaren geleden was taugé ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan.
Een deel van de producten kwam in de handel via een kweker in het district Uelzen in de Duitse deelstaat Nedersaksen, een ander deel komt uit het buitenland. De minister van Landbouw van Nedersaksen wilde niet zeggen uit welk land. De kwekerij is inmiddels gesloten omdat er een relatie blijkt te zijn tussen het bedrijf en de besmettingen in een restaurant in Lübeck waar de spruiten zijn verwerkt in salades.
Wat de werkelijke oorzaak ook is, de bacterie houdt in ieder geval flink huis. Het aantal besmettingen is de 2000 gepasseerd en er zijn inmiddels 22 mensen overleden.