Zomervakantietrends 2011

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

vakantie
vakantie
Volgens de ANVR, CVO Vakantieplannen en het ANWB Panel gaan ongeveer 11,5 miljoen Nederlanders deze zomer één week of langer met vakantie. Dat aantal is gelijk aan vorig jaar. Ongeveer 3,3 miljoen vakantiegangers blijven in eigen land. Bijna 8,2 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse vakantiebestemming. Onbetwiste koploper voor de Nederlandse vakantieganger is Frankrijk. Maar ook bestemmingen als Spanje en Turkije zijn deze zomer in trek.

De grootste stijgers dit jaar zijn: Duitsland (+17%), Turkije (+16%) , België (+13%) en Spanje (+10%). Spanje zakte de afgelopen twee jaar in de lijst van zomerbestemmingen, maar Nederlanders lijken de Spaanse kustbestemmingen weer ontdekt te hebben. De grootste dalers dit jaar zijn Tsjechië (-21%), Kroatië (-20%), Groot-Brittannië (-17%) en Noorwegen (-13%).
 
Verre bestemmingen 
Circa 730.000 Nederlanders zullen een intercontinentale vakantie ondernemen. Dat is minder dan vorig jaar, toen kozen 830.000 Nederlanders voor een verre bestemming. De populairste bestemming is ook dit jaar de Verenigde Staten waar ongeveer 250.000 Nederlandse vakantiegangers naar toe gaan. Andere populaire bestemmingen zijn: Indonesië (70.000), Canada (50.000), Nederlandse Antillen (40.000) en Thailand (32.000). Egypte en Tunesië zijn dit jaar fors gedaald in bezoekersaantallen als gevolg van de onrust die begin dit jaar in deze landen uitbrak.
 
Autovakanties
Er is minder animo voor buitenlandse autovakanties, dit wordt mede veroorzaakt door de hoge benzineprijzen. Populairste autovakantielanden zijn: Frankrijk (1,4 miljoen), Duitsland (780.000), Italië (500.000) en Oostenrijk (370.000).
 
Kamperen
Een kampeervakantie blijft favoriet voor bijna 3,7 miljoen Nederlanders. De ANWB verwacht dat er naar schatting 2,6 miljoen vakantiegangers kiezen voor kampeervakantie in het buitenland. Voor kamperen in eigen land ligt dat aantal op 1,1 miljoen Nederlanders. Het weer speelt een grote rol. Prachtig zomerweer zorgt ervoor dat kampeerders die nog niet geboekt hebben eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland. Meest gekozen bestemming voor een kampeervakantie is Frankrijk met 40%, gevolgd door Duitsland, Italië en België.

All-inclusive
De Nederlander wil dit jaar betaalbaar op vakantie, maar ook vooral genieten van luxe en comfort. All-inclusive vakanties en betaalbare zonvakanties naar bijvoorbeeld Turkije en Spanje zijn in trek. Cruisen wordt steeds populairder in Nederland en ook op de camping zet de hang naar luxe en comfort verder door.
 
Trends volgens de ANWB:
‘IN’ 2011  ‘OUT’ 2011
   
Luxe all-inclusive resort    Appartementencomplex
Op de bonnefooi Pakketreizen
Rondreizen: veel doen Vakantie op 1 locatie en ‘niets doen’
Themavakanties De ‘niks doen vakanties’
Cruises voor iedereen Cruises voor senioren
   
                     
 De top 5 zomer- vakantiebestemmingen met reizigersaantallen:
1. Frankrijk    1.550.000
2. Duitsland      950.000
3. Spanje          860.000
4. Italië              675.000
5. Turkije          550.000

Vakantie boeken? Kijk bij onze aanbiedingen!

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder