Smakelijk Groene Hart
Het Groene Hart beleeft tot en met 30 april weer een speciale maand. Vijf weken lang kun je ontdekken wat het veenweidegebied in de Randstad cultureel, sportief, landschappelijk en culinair te bieden heeft. De Maand van het Groene Hart telt dit jaar 250 evenementen, van klein tot groot. Tot de laatste categorie behoort zonder enige twijfel het Groene Hart Maandmenu.
Zo’n menu is tijdens de actiemaand in restaurants door het hele Groene Hart te bestellen. In elke eetgelegenheid stellen de koks een eigen menu samen, gemaakt met ambachtelijke streekproducten uit het eigen Groene Hart. De keuze is heel divers: van oma’s stoofpotjes tot ingewikkelde gerechten, die voor een explosieve smaaksensatie zorgen.
De deelnemende restaurants zijn onder meer herkenbaar aan het speciale gevelbord ‘Hier wordt gekookt met Groene Hart Streekproducten’.
Het Groene Hart is een relatief dunbevolkt veenweidegebied, gelegen in de Randstad. Het wordt in feite omgeven door de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. In het gebied liggen kleine plaatsen en stadjes als Oudewater, Montfoort, Mijdrecht, Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden en Schoonhoven. Het Groene Hart is 2004 door de rijksoverheid aangewezen als Nationaal Landschap. Dit betekende erkenning als een gebied met internationaal zeldzame of unieke kenmerken en landschapskwaliteiten. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor kleinschalige recreatie, ecotoerisme en ambachtelijke producten.