Groningen smaakhoofdstad
Groningen is vanaf vandaag officieel Hoofdstad van de Smaak 2011. De stad gaat in samenwerking met de provincie het hele jaar lang smaakvolle voeding en smaakbewust eten propageren. Dat betekent ook dat er een heel jaar lang allerlei festiviteiten worden georganiseerd onder het predicaat Hoofdstad van de Smaak. De landelijke Week van de Smaak (van 1 tot 9 oktober) krijgt daarbij nog eens extra nadruk. Rode draad van de Groningse inzet: ‘gezond en eerlijk voedsel, met een pure smaak, met de nadruk op streekproducten’.
Het centrale thema van Groningen is ‘Eenvoud is goud’. Goud, vanwege eerlijk eten met een gouden rand. Goud ook omdat ‘goud’ in het Gronings ´goed´ betekent en daarom staat voor eerlijke producten van eigen bodem. In het programma voor 2011 kun je ondermeer naar kookdemonstraties van topkoks en deelnemen aan smaakwedstrijden en workshops. Ook voor de Groninger horeca is een taak weggelegd door aan te haken bij de smaaktraditie en als Smaakmaker klanten te verleiden met regionale producten en pure smaak. Om de start van het Smaakjaar te vieren overhandigde Rene de Bruin namens de Stichting Hoofdstad van de Smaak, symbolisch de smaaklepel en daarmee de titel aan Gedeputeerde Douwe Hollenga en Wethouder Ton Schroor.