Zeldzaam zonnespel in Abu Simbel

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Abu Simbel
Abu Simbel
De centrale kamer van de tempel van Abu Simbel wordt woensdag 22 februari verlicht door de ochtendzon. Een zeldzaam verschijnsel, want slechts twee keer per jaar weet de zon tot deze ruimte van het tempelcomplex in het zuiden van Egypte door te dringen. De rest van het jaar blijft het donker in de binnentempel.

 

De tempels van Abu Simbel liggen op een kleine 300 kilometer ten zuiden van Aswan. Het is een van ‘s werelds meest adembenemende monumenten en, naast de piramides van Gizeh, de meest bezochte toeristische attractie in Egypte. De grootste, en bekendste, van de twee tempels van Abu Simbel is gebouwd voor Ramses II, de kleinere voor zijn favoriete vrouw Nefertari.

Opdrachtgever

Ramses II heeft in de 13de eeuw voor Christus zijn tempel laten bouwen. Het geheel is zo neergezet dat het licht van de opkomende zon twee keer per jaar door de lengte van de binnentempel schijnt en de standbeelden van de goden aan het einde van de tempel verlicht. Eén keer op de dag van de kroning van Koning Ramses II (22 februari), en één keer op zijn verjaardag (22 oktober). Op beide bijzonder dagen valt de ochtendzon prachtig op de standbeelden van Amon, Ra en Ramses. Het standbeeld van Ptah, de god van het donker, blijft als enige in de schaduw.
De lichtmomenten op 22 februari en 22 oktober zijn altijd aanleiding voor een feest: het Festival van de Loodrechte Zon. De lokale bevolking viert de kroning en de verjaardag van Ramses II met muziek, dans en uitgebreide maaltijden.

Verhuizing

Het tempelcomplex van Abu Simbel staat overigens op een andere plek dan het vele eeuwen geleden werd gebouwd. Na aanleg van het Nassermeer, in de jaren zestig van de vorige eeuw, dreigden de tempels onder water te verdwijnen. De kolossale beelden konden worden behouden door ze stuk voor stuk af te breken en te verhuizen naar een hogere, veilige plek. Vandaag de dag staat het tempelcomplex 60 meter boven de klif waar het oorspronkelijk werd neergezet.

Zelf naar Egypte?

In één vakantie wereldberoemde piramides zien, wandelen in de woestijn, relaxen in de Rode Zee en heerlijk eten bij bedoeïnen? Boek dan een fantastische reis naar Egypte!

Ben je vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden in de Sinaï? Lees dan onze special over dit fascinerende schiereiland.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder