Toerist lokken met… zout
De enorme zoutvlakte op het Kroatische eiland Pag wordt een toeristische trekpleister. De bassins, met een totale oppervlakte van 2,5 miljoen m², zijn uitgegroeid tot het symbool van het eiland. Besloten is om het gebied voor toeristen open te stellen om hen een kijkje in de keuken te bieden als het gaat om de zoutwinning in dit deel van Kroatië.
Toeristen kunnen het cultureel erfgoed van het eiland Pag goed bekijken vanuit een treintje, dat over het bestaande spoor tussen de bassins gaat rijden. De oude rails worden daartoe wel eerst gerestaureerd.
Eeuwenoude traditie
De zoutwinning op Pag gaat meer dan tweeduizend jaar terug in de tijd. Verscheidene koopcontracten, schenkingsovereenkomsten en testamenten bewijzen dat er al eeuwen zout wordt gewonnen in het gebied. Op de zoutvlakte staat onder meer nog een oude toren, die vroeger diende als weegpunt. Hier werd precies bijgehouden hoeveel zout er naar de schepen werd gebracht.
Naast zout staat Pag overigens ook bekend om olijven.