Top 10 groenste steden van Nederland

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Voeten in het gras
Stadspark-Pexels-Pixabay

Grote steden staan er vaak niet om bekend ‘groen’ te zijn. Toch vind je er verrassend veel parken en groene zones. Welke van de 37 grootste steden van Nederland hebben de meeste vierkante meters park per inwoner? Vakantiewoningverhuurder Holidu zocht het uit.

 

 

1. Amstelveen 112,81 m² park per inwoner -  totaal 10,25 km² park

De grote winnaar is Amstelveen! Hoe heerlijk om te weten dat je hier terecht kunt voor je dagelijkse portie Vitamine G(roen). Naast de drukte van de grote stad Amsterdam stuit je namelijk gelijk op het Amsterdamse bos (8.980.098 m²). Het ligt voor het grootste gedeelte in Amstelveen. In het park worden elk jaar ook veel leuke sport-, film- en muziekfestivals georganiseerd.
Naast het Amsterdamse bos ligt ligt het Dr. Jac. P. Thijssepark (54.381 m²) en ook het prachtige park de Braak (119.412 m²) mag niet overgeslagen. Het park heeft veel leuke kleine paadjes en ligt een beetje verscholen waardoor het er vaak rustiger is dan in andere parken.

2. Purmerend 43,94 m² park per inwoner - totaal 3,52 km² park

Purmerend wint als tweede stad met de meeste m² park oppervlak per inwoner. Een van de grootste parken is het Purmerbos (2.395.641 m²), aan de oostkant van de stad. Je kunt er heerlijk sporten en in een groot deel van het park zijn honden toegestaan. Kinderen kunnen heerlijk ravotten in het speelbos, bijvoorbeeld zelf hutten bouwen van losliggende takken.

3. Delft 31,14 m² park per inwoner - totaal 3,21 km² park

Voor de derde plek gaan we Delft. Bekend is de technologische Universiteit (TU Delft) maar wist je dat er heel veel groen is. Het Mekelpark (67.473 m²) bijvoorbeeld, of het Abtswoudse Bos (1.534.100 m²). Hier kun je wandelen, fietsen en in het midden vind je een speciale heuvelpartij in de vorm van een vrouwenlichaam.

4. Zoetermeer 30,21 m² park per inwoner - totaal 3,77 km² park

Naast de woonwijk Meerzicht in Zoetermeer ligt het Westerpark (1.494.480 m²). Het geweldige hier is dat populieren zich afwisselen met water en dan weer hooiland. In het park kun je golfen en er is een bowlingbaan. Wilder en ruiger is het Buytenpark (850.673 m²), een heuvelig landschap waar paarden en schapen rondlopen. In de winter is er een skihelling van Snowworld.

5. Arnhem 17,36 m² park per inwoner - totaal 2,76 km² park

Arnhem ligt aan de rand van het natuurgebied de Veluwe. Ben je toch meer een stadsmens? In de stad kan je ook genieten van je picknick op het gras. In het Immerloopark (690.817 m²), kun je sporten en met een bootje op de vijver varen. Ook mooi in park Klarenbeek (539.722 m²), een van de oudste landgoederen van de stad van waaruit je uitzicht hebt over de stad.

Molens in Schiedam

 

 

 

 

 

 

6. Schiedam 16,00 m² park per inwoner -  totaal 1,25 km² park

Het pittoreske Schiedam is een pareltje op zich en vooral bekend om de molens en natuurlijk de jenever. De prachtige parken zoals bijvoorbeeld het Prinses Beatrixpark (718946 m²) en het Volkspark (161289 m²) maken dit het feest compleet.
Lees hier meer over de Schiedamse molens!

7. Alkmaar 14,95 m² park per inwoner - totaal 1,42 km² park

Alkmaar heeft de Nederlandse cultuur hoog de agenda staan. Naast de kaasmarkt vind je in het Oudorperhout park (413.220 m²) vier strijkmolens. Ze werden vroeger gebouwd om het overtollige water uit de polders af te malen. Er worden excursies georganiseerd mocht je meer over de natuur en cultuur te weten willen komen. Zoek je outdoor activiteiten voor de kinderen? In het park Rekerhout (276.843 m²) is de kinderboerderij erg populair.

8. Zwolle 14,43 m² park per inwoner - totaal 1,82 km² park

Sportievelingen leven zich uit in het heuvelachtige Westerveldse Bos (483.212 m²) Aan de zuidwestkant van de stad ligt Het Engelse werk (441.132 m²), een vestingwerk uit de zestiende eeuw. Nu is het een rijksmonument en een romantisch plekje dat in de Engelse landschapsstijl is aangelegd.

9. Leiden 14,35 m² park per inwoner -  totaal 1,79 km² park

Heerlijk slenteren door het leuke centrum en een van de vele musea bezoeken. En met warm weer ben je in het Polderpark Cronesteyn (1.004.559 m²)  aan het juiste adres. Het heeft een waterspeelplaats met vlotten, kabelbaan en zwemmogelijkheid. Aan de andere kant van de stad vind je het Merenwijkpark (139.367 m²). Iets kleiner dan het Polderpark, maar je schijnt hier aan het einde van de dag veel vleermuizen te kunnen spotten.

10. Den Haag 13,14 m² park per inwoner - totaal 6,99 km² park

Den Haag ligt dicht aan het strand, maar ook het groen in de stad is niet verkeerd. In het Zuiderpark (988.751 m²) wordt het grootste gratis festival van Europa georganiseerd: Parkpop. Ben je niet zo van een rondje hardlopen in het park? Dan kan je hier dus ook terecht voor een avondje bbqen, maar vergeet de openluchttheaters vooral niet. Lopend vanaf het zuiderpark, door de Schilderswijk en Chinatown kom je na een uurtje aan bij het Haagse Bos (840.407 m²) waar je onder andere damherten kunt zien. Ook buizerds en ijsvogels broeden hier.

Onderzoeksmethode

Deze ranking is samengesteld op basis van gegevens uit Open Street Maps van 27 april 2019, rekening houdend met de 37 grootste steden van Nederland (inwoneraantal boven 75.000). Er is berekend hoeveel vierkante meter van elk park als zodanig is gelabeld ("leisure=park") in het bereik van elke stad, zoals ze op het platform zijn getekend. Alle resultaten per stad zijn bij elkaar opgeteld en de verhouding van vierkante meters per inwoner is berekend.De steden met minder dan 75.000 inwoners, de groengebieden die in Open Street Maps database niet als "leisure=park" zijn gelabeld, zijn niet meegenomen in deze ranking. Ook zijn de sportparken die niet openbaar toegankelijk zijn uit de ranking weggelaten.

 
 
 
 

Ook interessant...

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder