Kampeerder neemt het niet zo nauw met brandveiligheid

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
tent-puuropreis.jpg

De Nederlandse kampeerder neemt het niet zo nauw met de brandveiligheid in zijn kampeermiddel. Een meerderheid heeft geen rookmelder of koolmonoxidemelder in de caravan of camper, zo leert onderzoek van ACSI, specialist in campingvakanties.

ACSI vroeg 1095 kampeerders hoe zij zich voorbereiden op het nieuwe kampeerseizoen. De meeste respondenten (807) bezitten een caravan, 270 een camper. Een van de vragen was of de batterijen van zowel rookmelder als koolmonoxidemelder worden gecontroleerd. Opvallend genoeg bleek dat het merendeel van de kampeerders beide melders niet bleken te hebben. Door het gebruik van gas (koken en verwarming) en elektra (koelkast en huishoudelijke apparaten) is er ook in een kampeermiddel risico op brand. Daarnaast is er vaak maar één vluchtroute.

Expert verbaasd over uitkomsten

Technisch expert Joop Stam van ACSI FreeLife magazine, het kampeertijdschrift van ACSI, verbaast zich over de uitkomst van het onderzoek. ,,De kans op brand is het grootst bij de plaats waar de accu, acculader of zekeringkast zit. Het is dus zeker raadzaam om een sensor hoog in het interieur te plaatsen ter hoogte van die plek. Een rookmelder hang je het liefst niet al te dicht bij of boven het gasfornuis. Ook daar is kans op brand, maar een voortdurend alarm tijdens het koken is ook niet leuk. Een koolmonoxidemelder hang je bij voorkeur op ongeveer anderhalve meter boven de grond.” Stam adviseert kampeerders ook een gasmelder aan te schaffen. ,,Deze hang je net boven de vloer in het interieur, want propaan is zwaarder dan lucht. De sensor moet dus laag zitten. Het is ook belangrijk dat je er op let dat de disselkast of gasflessenkast goed geventileerd is.”

Gelukkig controleren de meeste kampeerders wel vaak voor vertrek hoe het – naast de gasvoorraad (88 procent) - is gesteld met de gasslang (66 procent) en de drukregelaar van de gasinstallatie (59 procent). Slechts 33 procent van de kampeerfanaten checkt ook altijd of vaak voor vertrek de staat van het gasfilter. Ook de banden van het kampeermiddel krijgen de nodige aandacht voor vertrek. Bij die controles wordt door 65 procent van de ondervraagden altijd gekeken naar het profiel van de banden en of er scheurtjes aanwezig zijn. En 78 procent checkt altijd de bandenspanning. Het meest voorkomende probleem als de check is vergeten is een klapband onderweg. Ook het testen van de verlichting wordt niet vergeten, 91 procent van de kampeerders controleert de werking van de remlichten, 92 procent de knipperlichten en 87 procent de kentekenverlichting. Iets minder nauwkeurig wordt er gekeken naar de vloeistoffen. 68 procent controleert altijd of vaak voor vertrek de sproeivloeistof, 67 procent het motoroliepeil, 56 procent de remvloeistof en 58 procent de koelvloeistof.

Uit de stalling

Het merendeel van de kampeerders zet hun caravan of camper ’s winters in de stalling. Uit het onderzoek van ACSI blijkt dat 80 procent gebruik maakt van een betaalde stalling, voor gemiddeld zo’n 245 dagen. En dan het liefst in de buurt, want 91 procent geeft aan een stalling dicht bij huis te kiezen. Een stalling kost de kampeerder gemiddeld 315 euro per jaar. De overige kampeerders geven aan geen betaalde stalling te gebruiken. Zij laten hun kampeermiddel bijvoorbeeld op de camping of bij de dealer staan en 14 procent geeft aan een stalling bij huis te gebruiken.

Veel mensen gingen je voor met het boeken van een kampeervakantie bij D-Reizen

Voorjaarsschoonmaak

De Nederlandse kampeerder houdt zijn kampeermiddel graag schoon. 73 procent geeft de binnenkant altijd of vaak een flinke voorjaarsschoonmaak aan het begin van het kampeerseizoen. En 66 procent neemt ook altijd of vaak de buitenkant onder handen. Zo’n 26 procent is bereid om tegen betaling alle controles en de schoonmaak vooraf uit te besteden. Daar zouden ze gemiddeld 120 euro voor willen betalen. Ook de watertank en leidingen worden door 80 procent van de kampeerders altijd of vaak gereinigd als de caravan of camper uit de stalling komt. Het schoonmaken en smeren van de uitdraaisteunen en het schoonvegen van de koelkastaggregaat wordt door respectievelijk 34 en 32 procent altijd gedaan. In april start steevast het nieuwe kampeerseizoen. Alle frisgewassen caravans en campers gaan dan weer de weg op voor een eerste kampeervakantie.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië
Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder