Heel Zweden bakt met snoepgoed uit de natuur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Paddenstoel©Puuropreis
Paddenstoel©Puuropreis

Nordic Food is hip en happening en dan hebben we het niet alleen over de Zweedse gehaktballetjes! Lekker eten is een van de grootste hobby's van de Zweden. Een paar keer per dag nemen ze de tijd voor een 'fika-moment', koffie met iets lekkers. Heel Zweden bakt, dus als het even kan zijn er verse kaneelbroodjes of een lekkere wafel. In Värmland komen de beste producten rechtstreeks uit de natuur, zoals die overheerlijke paddenstoelen. Het eten is dus altijd vers, duurzaam en puur van smaak.

Elandenstoofpotje

Het Nederlandse stel Brenda Oudendijk en Michel Muys runnen het Guesthouse Eleven in de Zweedse regio Värmland. Brenda staat als gepassioneerd kok graag in de keuken om heerlijke gerechten te bedenken en te bereiden voor de gasten. Zo serveren zij een heerlijk stoofpotje met elandenvlees, hebben ze een zalmpakketje uit de oven, als voorgerecht kan men 3 soorten ingelegde Zweedse haring proeven en als nagerecht echte Zweedse wafels. Of wat dacht je van lauwwarme 'bläbär smulpaj' met vanillesaus en een vers gezet kopje Zweedse koffie. Ook hebben ze een zeer smaakvolle wildburger van rendier- en hertenvlees op het menu die door jong en oud zeer gewaardeerd wordt. Brenda en Michel nodigen je van harte uit hun natuurlijke snoepgoed eens te komen proeven.

Oer-Zweeds

Ben je fan van gezonde voeding en duurzaam inkopen? Dan passen de streekproducten van deVärmlandse herenhuizen perfect in jouw leefstijl. De Zweedse producten die zij aanbieden komen namelijk zoveel mogelijk uit de buurt en zijn in de regel biologisch geteeld. Hier eet je dus groente, fruit en zuivel die maar weinig kilometers hebben gemaakt, onbespoten zijn en ook nog eens oer-Zweeds.

Eten uit de natuur

Leif Eriksson-Wallin trekt al sinds 1998 onder bedrijfsnaam Lewa i Vildmarken de natuur in, met het klassieke Uddeholm Hotell aan het meer Rådasjön doorgaans als startpunt. Zo kun je met Eriksson-Wallin op een eland- of beversafari, met eten in de natuur als vast ingrediënt. Improviseren is dan het leukst, vindt hij. Leif: ”Een stuk hout kan een bord zijn, ingrediënten haal ik uit de omgeving; zo blijft het maken van een gerecht op open vuur altijd spannend.

Trek gekregen in Zweedse leesvoer?

Zelf Zweden ontdekken?

 

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. Natuurlijk weten we allemaal wel dat we dan moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je nog meer doen?

Lees verder

De vele bekoringen van Łódź

De vele bekoringen van Łódź

Nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op een straat. Mijn jongste bekoring is Piotrkowska, de levensader van Łódź, de derde stad van Polen. De noord-zuidverbinding trekt al eeuwen een kaarsrechte streep door Woedsch, zoals de uitspraak bij benadering luidt, en mag zich met meer dan vier kilometer inmiddels een van de langste winkelstraten van Europa noemen. Maar wandelen door Piotrkowska is veel meer dan lopen alleen, het is stappen door de tijd.

Lees verder

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder