Zonkracht nog onbekend bij Nederlanders

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zonnebrandcreme-@chezbeate-Pixabay
Zonnebrandcreme-@chezbeate-Pixabay
Veel Nederlanders kunnen nog wel een lesje zonkennis gebruiken. Bijna driekwart weet het verschil niet tussen UVA- en UVB-straling. Ook geeft 85 procent  aan nooit de zonkracht te raadplegen. En dat terwijl de sterkte van de zon de afgelopen tijd record na record verbreekt en daarmee de schade voor de gezondheid vergroot.
 
Verbranding door de zon is nog aan de orde van de dag. Bijna elke Nederlander is weleens verbrand (94 procent). Ruim de helft van de Nederlanders verbrandde het afgelopen jaar nog. In 18 procent van die gevallen ging het om een zware verbranding. Niet gek want we zonnen graag nog tussen 12.00 uur en 15.00 uur (57 procent) en smeren in de meeste gevallen niet om de twee uur met zonnebrandcrème (64 procent). 

KWF: smeren, kleren, weren 

“Ergens leeft het idee nog dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van verbranding door de zon”, vertelt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. “Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarom zeggen wij: geniet van de zon, maar denk altijd aan `Smeren, kleren, weren`. Smeer je iedere twee uur in, denk aan UV-werende kleding en zoek af en toe de schaduw op. Zeker met een hoge zonkracht.” 

Twee derde kinderen weleens verbrand 

Kinderen zijn extra gevoelig voor zonneschade. Kinderen die voor het achttiende levensjaar verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen. Veel Nederlandse ouders (62%) zijn hier nog niet van op de hoogte. Wel maken ouders zich tijdens een stranddag zorgen over de zonbescherming van hun kind (72 procent). Veel ouders staan dan ook positief tegenover UV-werende kleding voor kinderen en denken dat het gebruik hiervan de komende jaren toeneemt (57 procent). Een derde (31 procent) vindt dat ouders hun kinderen vaker UV-werende kleding zouden moeten aantrekken. En dat is geen overbodige luxe, gezien bijna twee derde van de kinderen (63 procent nog weleens verbrandt. 
 
Het Nationaal Zonrapport laat zien hoe Nederlanders omgaan met de zon en is opgesteld op basis van onderzoek uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van UV-Fashions onder 1000 Nederlanders (juni 2017)
Bron: ANP Persbericht

Boek je zonvakantie

Kijk, kies en boek de leukste zonvakanties bij: (weblink Sunweb}Sunweb{/weblink}; koffers vol korting bij Traveltroef

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder