Nederlander huurt graag auto in het buitenland

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

autohuur @ SunnycarsWat is voor Nederlanders dé reden om voor of tijdens een vakantie in het buitenland een auto te huren? Om meer te zien of om snel en comfortabel vervoer van A naar B? En wat zijn de aandachtspunten bij het huren van een auto in het buitenland? Wat zijn de grootste irritaties? Hoe zit het met de kosten? Sunny Cars deed onderzoek onder 1.121 autohuurders 25 jaar en ouder, representatief naar geslacht, leeftijd, opleiding, arbeidsparticipatie en gezinssituatie.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek:

  • Ruim een derde van de Nederlanders huurt wel eens een auto in het buitenland.
  • Mannen huren vaker een auto dan vrouwen (40,3 procent tegen 27,5 procent.
  • Jongeren tussen de 25-30 jaar met een hogere opleiding en 60 plussers willen meer vrijheid en huren het vaakst een auto in het buitenland.
  • De voornaamste reden voor het huren van een auto is vrijheid en flexibiliteit. 79,9 Procent van de Nederlanders geeft dat als belangrijkste argument.
  • De meeste Nederlanders die een auto huren in het buitenland gebruiken deze de hele vakantie. Ruim een kwart benut de auto vooral voor excursies en dagjes weg en 25,7 procent zet de huurauto in voor een rondreis of roadtrip. Een relatief klein deel van de Nederlanders (18,3 procent) gebruikt de huurauto alleen maar om van de luchthaven
  • Naar de accommodatie (hotel, camping etc.) te gaan.

Reserveren, ophalen en bijkomende irritaties

Een huurauto komt niet aanwaaien. Dat vraagt om van tevoren het aanbod bekijken, (online) reserveren en uiteindelijk ophalen en weer terugbrengen van de auto. Meestal ‘easy peasy’, maar soms levert het huren van een auto de nodige irritaties op.

Veel Nederlanders boeken voorafgaand aan hun vakantie een huurauto via de website van een Nederlandse autoverhuurder/bemiddelaar. Ongeveer een derde (29,3 procent) doet dit via de website van een buitenlandse autoverhuurder/bemiddelaar en meer dan een kwart (27,6 procent) pas ter plekke bij een lokale verhuurder.
Bijna een kwart van de Nederlanders haalt zijn auto op bij een verhuurbalie op de airport. En één op de vier Nederlanders kiest ervoor zijn huurauto bij een stadskantoor op te halen. We houden ook wel van gemak, want 11,9 procent laat de huurauto afleveren bij het hotel.

Top 3 grootste irritaties bij het huren van een auto

Het huren van een auto brengt niet alleen gemak, maar soms ook irritaties met zich mee. Dit is de top 3 van grootste irritaties bij het huren van aan auto op vakantie:

  • Extra onvoorziene kosten, zoals een verplichte verzekering (40,6 procent)
  • Een andere auto meekrijgen dan waarvoor is gereserveerd (29,4 procent)
  • Lang in de rij staan, voordat de huurauto opgehaald kan worden (26,9 procent)

Maar liefst 73% van de Nederlanders geeft aan dat autoverhuurders transparanter mogen zijn over de kosten van het huren van een auto. Toch is het raadzaam dat Nederlanders zelf wat dieper in de voorwaarden en het papierwerk van de huurauto duiken. Zo weet zes op tien vakantiegangers namelijk niet waarvoor men precies verzekerd is. Ook is voor meer dan de helft van de Nederlanders vaak niet duidelijk of er bijkomende kosten zijn gemoeid met de autohuur.Zo gebeurt in bijna de helft van de gevallen dat men ook echt moet bijbetalen voor extra verzekeringen (42,6 procent).

Als Nederlanders een auto huren in het buitenland kloppen ze het eerst op de deur bij Hertz (41,7 procent), daarna bij Europcar (34,8 procent) en Avis (29,6 procent). Ook Budget (21,7 procent), Alamo (14,9 procent) en Sunny Cars (13,6 procent) komen in het rijtje voor  Het onderzoek laat zien dat 26,1 procent van de Nederlanders een autoverhuurder als Budget niet kent. Bij Sunny Cars is dat zelfs 57,4 procent). Maar degenen die Sunny Cars kennen zijn daar wel het meest positief over. Zo geeft 5,8 procent aan héél positief te zijn over het gevoel dat men heeft bij Sunny Cars en dat is meer dan in vergelijking met andere verhuurders. Bij Europcar  is dat 1,7 procent en bij Avis 1,8 procent.

Opmerkelijke zaken:

● Vooral Nederlanders die fulltime werken, vinden het tijdens hun vakantie belangrijk dat ze een onbeperkt aantal kilometers kunnen rijden.
● Vooral hoogopgeleiden huren hun auto vóór de vakantie, via de website van een Nederlandse autoverhuurder/bemiddelaar.
● Irritaties? Welke irritaties? Een derde (33,4%) van de Nederlanders ervaart nooit irritaties tijdens het huren van een auto in het buitenland.
● Verrassend of juist niet? Bij het boeken van huurauto heeft 64,9 procent van de Nederlanders al in gedachte welk type auto het moet zijn.
● Afkoop eigen risico bij schade en diefstal is voor veel Nederlanders een belangrijk onderdeel bij autohuur in het buitenland.
● Bijna 10 procent Nederlanders controleert hun huurauto niet voor ze ermee wegrijden.

Over Sunny Cars

Bij Sunny Cars huren mensen hun vakantieauto all-in. Een glimlach is standaard inbegrepen! Het bedrijf hanteert een unieke all-in-formule, waarbij all-in ook echt all-in betekent; van kosten tot verzekeringen en van voorwaarden tot afhandeling bij schade. Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en behoort tot de grootste autohuurspecialisten in Europa. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8.000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt exclusief samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland waar zij haar huurauto´s via reisbureaus en online aanbiedt. Sunny Cars is in Nederland 14 keer op rij verkozen tot beste autoverhuurder door de reisbranche, won 2 Zoover Awards en nam in 2014 en 2015 de Vakantie Award in ontvangst.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder