Koninklijk Schiphol en royaal tintje bij Spoorwegmuseum

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Op 19 september viert Schiphol het 100-jarig bestaan. En er is reden voor meer feest: de nationale luchthaven mag zich sinds kort ook 'koninklijk' noemen. Ander koninklijk nieuws: in Utrecht krijgt het Spoorwegmuseum de derde dinsdag in september een royaal tintje.

Schiphol

Woensdag ontving president-directeur Jos Nijhuis het predicaat 'koninklijk' uit handen van de Noord-Hollandse commissaris van de koning Remkes. En uiteraard hoort bij een koninklijk predicaat een nieuw logo. Dit logo, waarin een gouden kroon is verwerkt, werd tegelijkertijd onthuld. In Nu.nl zegt Nijhuis dat het predicaat koninklijk een beloning is voor honderd jaar pionierswerk. ,,Het zijn de pioniers met lef en visie, die geloofden in de vooruitgang en daardoor de luchthaven hebben groot gemaakt. De komende honderd jaar gaan we daarmee door."

Bedrijven in Nederland krijgen het predicaat koninklijk als ze voldoen aan een aantal strenge eisen, zoals minstens honderd jaar bestaan, geen economische delicten op naam hebben (van onbesproken gedrag zijn)  en personeel goed behandelen.

Goedkope vliegtickets

Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand organiseert Het Spoorwegmuseum een Plusdag met een speciaal inhoudelijk programma voor senioren en andere geïnteresseerden. In september valt de Plusdag samen met Prinsjesdag, aanleiding voor het museum om 20 september een koninklijk thema te geven. Er zijn presentaties in de Koninklijke wachtkamer en rondleidingen in de rijtuigen van Anna Paulowna en koningin Juliana en prins Bernhard. Op de Plusdag gelden de normale entreetarieven, het programma is voor iedereen gratis te volgen.

Koninklijke collectie

Het Spoorwegmuseum beschikt over een bijzondere koninklijke collectie. Pronkstuk is de koninklijke wachtkamer van het voormalige staatsspoorstation in Den Haag uit 1892. Dit station werd in 1973 gesloopt, de wachtkamer werd gedemonteerd en opgeslagen. In 2005 is deze gerestaureerd en geplaatst in het Maliebaanstation. In de wachtkamer treffen de bezoekers de Hofmeester die de wachtruimte in orde maakt voor Prinsjesdag. En hij klapt flink uit de school over allerlei koninklijke zaken...

Salonrijtuig nummer 1 (SR1) werd in 1864 gebouwd voor Anna Paulowna, de echtgenote van koning Willem II. Een replica van dit monumentale rijtuigje werd speciaal gebouwd voor de tentoonstelling Royal Class die in 2010 veel bezoekers trok naar Het Spoorwegmuseum. Daarnaast behoren de rijtuigen van koningin Juliana en prins Bernhard tot de vaste collectie van het museum. Beide rijtuigen zijn onlangs gerestaureerd en open gesteld voor publiek. Conservator Jos Zijlstra vertelt uitgebreid over de treinreizen van de Oranjes,  de gasten van Juliana en Bernhard en het tragische leven van Anna Paulowna.

Als extraatje is de stationbarbier geopend, kapper Jan vertelt alles over de klandizie van de ouderwetse stationskapper terwijl hij de heren op ouderwetse wijze scheert met kwast en mes.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder