Milieuramp dreigt in Nieuw-Zeeland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Vervuiling dreigt op Bay of Plenty Nieuw-Zeeland
Vervuiling dreigt op Bay of Plenty Nieuw-Zeeland
Een gestrand containerschip dreigt een milieuramp te veroorzaken op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het 47.000 ton zware schip Rena is woensdag voor de kust van Tauranga op een rif gelopen en lek geslagen. Voor de kust van de regio Bay of Plenty, die erg populair is bij toeristen, is inmiddels een onbekende hoeveelheid olie in zee terechtgekomen.


De Rena heeft 1700 ton zware olie aan boord als brandstof. ,,Dit kan de grootste zeevervuiling van Nieuw-Zeeland worden in tientallen jaren”, zei minister Smith (Milieu). Volgens lokale autoriteiten is er al sprake van een oliespoor met een lengte van vijf kilometer. De vervuiling heeft inmiddels aan tientallen vogels het leven gekost.

Onbekende oorzaak

De 25 bemanningsleden uit de Filipijnen zijn ongedeerd gebleven. Zij doen er alles aan om te voorkomen dat de Rena in tweeën breekt. Het is nog onduidelijk waarom het 236 meter lange schip, met aan boord ongeveer tweeduizend containers, het rif Astrolabe heeft geraakt. Het tachtig meter brede rif, op twaalf kilometer voor de kust, is volgens deskundigen meestal goed zichtbaar en staat op alle nautische kaarten.

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. Natuurlijk weten we allemaal wel dat we dan moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je nog meer doen?

Lees verder

De vele bekoringen van Łódź

De vele bekoringen van Łódź

Nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op een straat. Mijn jongste bekoring is Piotrkowska, de levensader van Łódź, de derde stad van Polen. De noord-zuidverbinding trekt al eeuwen een kaarsrechte streep door Woedsch, zoals de uitspraak bij benadering luidt, en mag zich met meer dan vier kilometer inmiddels een van de langste winkelstraten van Europa noemen. Maar wandelen door Piotrkowska is veel meer dan lopen alleen, het is stappen door de tijd.

Lees verder

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder