Oh, weer zo'n vreselijke vliegtuigmaaltijd!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kwaliteit van vliegtuigmaaltijd valt tegen
Kwaliteit van vliegtuigmaaltijd valt tegen
Bijna tweederde van de Europese vliegtuigpassagiers (65 procent) is ontevreden over de kwaliteit van het eten in de lucht. Slechts 5,6 procent noemt de vliegtuigmaaltijd ‘lekker’, zo blijkt uit onderzoek van vakantieboordelingssite Zoover. Uit de studie komt ook naar voren dat reizigers niet of nauwelijks kunnen wachten op nieuwe initiatieven, zoals patat, bitterballen en tapas.


Zoover vroeg bijna 2000 vakantiegangers naar hun ervaring op grote hoogte. De meeste reizigers vonden de vliegtuigmaaltijden ‘niet zo lekker’ (39,5%); 25 procent noemde de smaak ‘vreselijk’. Nog eens 30 procent vond het eten ‘redelijk’.

Volgens de bezoekers van Zoover is er wel veel verschil tussen airlines. Bij de prijsvechters wordt er over zowel de kwaliteit als de prijs van het eten geklaagd. Veel reizigers noemen het eten bij de low cost carriers ‘schreeuwend duur’. Consumenten stellen dat het eten op duurdere vluchten beter eetbaar is.

Vakantieplannen?

Een lijstje met nieuwe wensen

Uit aanvullend onderzoek van Zoover blijkt dat we graag andere zaken toevoegen aan de menukaart in het vliegtuig. Van de reizigers wil 30 procent graag bitterballen kunnen bestellen, 23 procent kiest voor tapas, terwijl sushi en pizza voor 17 procent van de ondervraagden de perfecte aanvulling is op een vlucht. Patat wordt door 14 procent als meest begeerlijke vliegtuigeten gezien.

Klagende passagiers leiden er bij een aantal maatschappijen al toe dat er goed wordt nagedacht over ‘nieuw’ vliegtuigeten. Zo kunnen passagiers op vluchten van Corendon al patat en zelfs kroketten bestellen. Ook beroemde koks proberen de menu’s aan boord te verbeteren. British Airways heeft topkok Heston Blumenthal el eens gevraagd de menu’s te verbeteren en Gordon Ramsay heft al eens de menu’s bij Singapore Airlines samengesteld.

Duitsers zijn meest kritisch

Duitsers zijn het meest kritisch en Polen hebben of het beste vliegtuigeten of de minst goede smaak, want zij zijn het meest positief. Nederlanders zijn iets minder negatief dan het Europees gemiddelde: 56 procent geeft aan niet tevreden te zijn, 7 procent waardeert het eten juist wel.

Vaak is het trouwens niet eens de kwaliteit van het eten zelf, maar vooral de omstandigheden in het toestel die de smaak beïnvloeden. Zowel zout als zoet is veel minder intens terwijl zure en bittere smaak nauwelijks worden beïnvloed door de drukcabine. Ook de reuk werkt minder goed in een vliegtuig. Volgens onderzoek wordt 80 procent van de menselijke smaak beïnvloed door geur.

Vliegtickets boeken?

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

Op Puur op reis vind je heel veel tips en artikelen met handige informatie onder ‘handig’ en ‘reisnieuws’. Omdat het bijna vakantietijd is hebben we 21 tips handige geselecteerd, van toepassing vóór, tijdens en na je vakantie. Heb je ook nog een handige tip? We vinden het fijn als je jouw tip of opmerking deelt. Translation in English available below tip number 21.

Lees verder

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Het staat vast, de reis is geboekt, je gaat op vakantie naar Amerika! En net zoals elke vakantie voorbereiding vraagt is dit ook nodig voor de reis naar Amerika. Waar moet je aan denken, en wat wil je vooral niet missen? Lees de tips.

Lees verder

Week van de teek 2019

Week van de teek 2019

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Lees verder

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder