Tips tegen jetlag

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

British Airways
British Airways
Maak je een lange vlucht, dan heb je vrijwel altijd last van een jetlag. Ook lukt het vaak niet om te slapen, zo blijkt uit de British Airways Jetlag Survey. In het onderzoek, uitgevoerd onder Nederlandse gebruikers van Facebook, wordt onderzocht wat het slaapgedrag tijdens intercontinentale vluchten is en hoe mensen met de effecten van een jetlag omgaan.

Van de ondervraagden zegt ruim 95 procent last te hebben van een jetlag wanneer de vlucht langer is dan 5 uur. Daarnaast slaapt 53,6 procent van de passagiers soms en 13,6 procent nooit.
Ruim 40 procent zegt vaak tot altijd last te hebben van een jetlag na een intercontinentale vlucht. Slechts 4,5 procent heeft daar nooit last van. De respondenten hadden het meeste last van een jetlag bij een vlucht vanuit het westen naar het oosten, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam.

Slaap

Opvallend is verder dat een relatief groot percentage van de intercontinentaal vliegende passagiers soms tot nooit in slaap kan vallen tijdens een lange vlucht.
Wat mensen doen om in slaap te vallen:

 • Het inflight entertainment systeem gebruiken (42 procent)
 • Lezen (21 procent)
 • Ontspannen liggen (63 procent)
 • Alcoholische dranken gebruiken (18 procent)
 • Slaapmiddelen (17 procent)

Na de vlucht

70 procent van de mensen die een lange vlucht achter de rug hebben is moe. Toch gaat een ruime meerderheid (57 procent) na aankomst op de plaats van bestemming er meteen op uit om de omgeving te verkennen. Van de mensen die naar huis terug gaan gaat 31 procent meteen de volgende dag aan het werk, ook al geeft meer dan de helft aan nog minstens een halve tot een hele week het gevoel te hebben al dagen zonder slaap te zijn.

Sommige vliegtuigen staan er om bekend dat slapen erin beter lukt:

Boeing 787
Rustigere vliegeigenschappen
Stillere cabine
Mood lighting om zo daglicht en schemering na te bootsen

Boek hier je vliegreis!

Airbus A380
Stilste cabine ter wereld
Airconditioning met geavanceerde filters en 15 temperatuur zones en bevordert stilte in de cabine. Ververst lucht in cabine elke 3 minuten

Voorkomen van jetlag

Het oplopen van een jetlag is onlosmakelijk verbonden met het vliegen door de tijdzones.Toch kun je de effecten redelijk goed bestrijden door de volgende tips in acht te nemen:

 • Beperk de consumptie van cafeïne en alcohol en drink voldoende water.
 • Probeer op plaats van bestemming zo snel mogelijk het lokale dag- en nachtritme op te pakken.
 • Plan je aankomst in de late middag of avond zodat je toch goed aan je nachtrust kunt komen.
 • Rust goed uit voordat je op reis gaat.
 • Vlieg je naar het oosten? Sta in de week ervoor vroeger op en ga eerder naar bed.
 • Vlieg je naar het westen? Sta wat later op en ga ook wat later naar bed.
 • Eet tijdens de vlucht licht voedsel en voldoende fruit en groenten.

Heb jij tips? We horen het graag.

Reactie toevoegen

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène

Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.

Lees verder

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

21 vakantietips: voor, tijdens en na je reis

Op Puur op reis vind je heel veel tips en artikelen met handige informatie onder ‘handig’ en ‘reisnieuws’. Omdat het bijna vakantietijd is hebben we 21 tips handige geselecteerd, van toepassing vóór, tijdens en na je vakantie. Heb je ook nog een handige tip? We vinden het fijn als je jouw tip of opmerking deelt. Translation in English available below tip number 21.

Lees verder

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Ik ga op reis naar Amerika en ik neem mee…

Het staat vast, de reis is geboekt, je gaat op vakantie naar Amerika! En net zoals elke vakantie voorbereiding vraagt is dit ook nodig voor de reis naar Amerika. Waar moet je aan denken, en wat wil je vooral niet missen? Lees de tips.

Lees verder

Week van de teek 2019

Week van de teek 2019

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Lees verder

Mindfulness in de praktijk

Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu: het is soms gemakkelijker dan je denkt. Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort. En we geven wat handige tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Lees verder