Tips tegen jetlag

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

British Airways
British Airways
Maak je een lange vlucht, dan heb je vrijwel altijd last van een jetlag. Ook lukt het vaak niet om te slapen, zo blijkt uit de British Airways Jetlag Survey. In het onderzoek, uitgevoerd onder Nederlandse gebruikers van Facebook, wordt onderzocht wat het slaapgedrag tijdens intercontinentale vluchten is en hoe mensen met de effecten van een jetlag omgaan.

Van de ondervraagden zegt ruim 95 procent last te hebben van een jetlag wanneer de vlucht langer is dan 5 uur. Daarnaast slaapt 53,6 procent van de passagiers soms en 13,6 procent nooit.
Ruim 40 procent zegt vaak tot altijd last te hebben van een jetlag na een intercontinentale vlucht. Slechts 4,5 procent heeft daar nooit last van. De respondenten hadden het meeste last van een jetlag bij een vlucht vanuit het westen naar het oosten, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam.

Slaap

Opvallend is verder dat een relatief groot percentage van de intercontinentaal vliegende passagiers soms tot nooit in slaap kan vallen tijdens een lange vlucht.
Wat mensen doen om in slaap te vallen:

 • Het inflight entertainment systeem gebruiken (42 procent)
 • Lezen (21 procent)
 • Ontspannen liggen (63 procent)
 • Alcoholische dranken gebruiken (18 procent)
 • Slaapmiddelen (17 procent)

Na de vlucht

70 procent van de mensen die een lange vlucht achter de rug hebben is moe. Toch gaat een ruime meerderheid (57 procent) na aankomst op de plaats van bestemming er meteen op uit om de omgeving te verkennen. Van de mensen die naar huis terug gaan gaat 31 procent meteen de volgende dag aan het werk, ook al geeft meer dan de helft aan nog minstens een halve tot een hele week het gevoel te hebben al dagen zonder slaap te zijn.

Sommige vliegtuigen staan er om bekend dat slapen erin beter lukt:

Boeing 787
Rustigere vliegeigenschappen
Stillere cabine
Mood lighting om zo daglicht en schemering na te bootsen

Boek hier je vliegreis!

Airbus A380
Stilste cabine ter wereld
Airconditioning met geavanceerde filters en 15 temperatuur zones en bevordert stilte in de cabine. Ververst lucht in cabine elke 3 minuten

Voorkomen van jetlag

Het oplopen van een jetlag is onlosmakelijk verbonden met het vliegen door de tijdzones.Toch kun je de effecten redelijk goed bestrijden door de volgende tips in acht te nemen:

 • Beperk de consumptie van cafeïne en alcohol en drink voldoende water.
 • Probeer op plaats van bestemming zo snel mogelijk het lokale dag- en nachtritme op te pakken.
 • Plan je aankomst in de late middag of avond zodat je toch goed aan je nachtrust kunt komen.
 • Rust goed uit voordat je op reis gaat.
 • Vlieg je naar het oosten? Sta in de week ervoor vroeger op en ga eerder naar bed.
 • Vlieg je naar het westen? Sta wat later op en ga ook wat later naar bed.
 • Eet tijdens de vlucht licht voedsel en voldoende fruit en groenten.

Heb jij tips? We horen het graag.

Reactie toevoegen

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder

Top 11 hoogste beklimbare torens

Top 11 hoogste beklimbare torens

De trappen op, de toren in. Puur op reis zocht de 11 hoogst beklimbare torens in Nederland en België. Het is even doorbijten en af en toe uitrusten… maar het uitzicht is in alle gevallen magnifiek. En mocht je een treetje meer of minder tellen, laat het ons weten.

Lees verder

Zomerdrukte, zomervakantie en zwarte zaterdagen

Zomerdrukte, zomervakantie en zwarte zaterdagen

De zomervakantie is voor de meeste mensen dé periode om er lekker op uit te trekken. Dat leidt niet alleen tot drukte op de luchthavens, maar ook tot lange files op de autosnelwegen, op weg naar het zonnige zuiden. Weet je waar de files en knelpunten dan kun je daar in je vakantieplanning wellicht rekening mee houden. Soms is een dagje later vertrekken helemaal zo gek nog niet.

Lees verder

Veilig internetten met een VPN

Veilig internetten met een VPN

Heerlijk. Reizen, vakantie, even weg uit de dagelijkse sleur. Een andere omgeving, ander eten, andere dingen doen. Toch willen we ook tijdens de vakantie bereikbaar zijn en verbonden blijven met de ‘wereld’. Email ophalen, sociale media, whatsappen. Wifi is voor veel mensen dan ook een must. Maar net zoals je veilig op vakantie gaat, je huis vakantieproef achterlaat en een goede reisverzekering hebt, wil je ook veilig kunnen internetten. Het gebruik van openbare wifi is zeker niet zonder risico en een VPN biedt dan uitkomst.

Lees verder

Tips voor een kampeervakantie

Tips voor een kampeervakantie

Nederlanders zijn gek op kamperen en elk jaar trekken er weer veel mensen met tent, vouwwagen, caravan of camper de wijde wereld in voor het vrije vakantiegevoel. Lekker in de buitenlucht, op één plek, of juist rondtrekken. De een is gelukkig in een simpel tentje, de ander kiest voor een kant-en-klare accommodatie op een camping

Lees verder