De vijf niet te missen highlights van Tanzania

0.64285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kilimanjaro-Shutterstock-PRMatoketours
Kilimanjaro-Shutterstock-PRMatoketours

De republiek Tanzania heeft een oppervlakte die ongeveer even groot is als Frankrijk, Duitsland en België samen en is daarmee het grootste land in Oost-Afrika. Voor de kust, in de Indische oceaan, liggen de eilanden Pemba en Zanzibar die deel uitmaken van de Zanzibar-archipel en bijzonder populair zijn. Maar Tanzania staat ook bekend om de besneeuwde bergtoppen en de ‘Big Five’ en de ‘Grote Migratie’. Hieronder de top 5 higlights die je absoluut niet mag missen tijdens een vakantie naar Tanzania.


Het Serengeti nationaal park

Serengeti-Shutterstock-PRMatoketoursHet Serengeti nationaal park is een natuurreservaat op de Serengetivlakte. Het reservaat ligt in zowel Tanzania als Kenia en is een van de grootste in de regio. Het Serengeti nationaal park staat bekend vanwege de leeuwen, giraffen en cheeta's.

De beste tijd voor een bezoek aan het park is tussen december en mei, wanneer de Grote Trek of Grote Migratie plaatsvindt. Dit wordt gezien als een van de spectaculairste schouwspelen van de natuur. Tijdens de Grote Migratie gaan dieren als zebra’s, gnoes en gazellen massaal op zoek naar gras en water omdat ze niet op dezelfde plek kunnen blijven door de droogte en het gebrek aan voedsel. De zwakkere dieren vallen ten prooi aan de roofdieren die hen achtervolgen. De rondzwervende gieren azen vervolgens weer op de restanten die leeuw, luipaard en hyena laten liggen. Naast het vele ‘wild life’ heeft de Serengetivlakte ook prachtige landschappen en mooie natuur.

De Kilimanjaro

De gigantische Kilimanjaro heeft drie toppen die alle vulkanen zijn. De laatste uitbarsting is zo’n 100.000 jaar geleden. Met een hoogte van 5.895 meter is Kibo de hoogste van de drie toppen, en dus ook de hoogste punt van de Kilimanjaro. De krater van Kibo is zo'n 20 meter diep.
Zoals bij de meeste bergen groeien de planten hier in zogeheten etagevorm, waarvan de eerste de savanne is. Tot zo’n 1400 meter hoogte is de grond zeer vruchtbaar en de vegetatie gevarieerd. Vanaf zo'n 1800 meter bestaat de begroeiing uit bossen en vanaf 3000 meter richting de top groeit er niets meer en wordt het een sneeuw- en ijsgebied.
Wie zowel lichamelijk als geestelijk sterk genoeg is en de berg wil beklimmen  kan kiezen uit meerdere routes, zoals de Murangu route. Deze is zo makkelijk dat je zelfs geen speciale klimuitrusting nodig hebt.Toch moet je het niet onderschatten: de top is hoog en het zuurstofgehalte laag. Zomaar onvoorbereid op pad gaan is dus uit den boze.

Het eiland Zanzibar

Zanzibar-Shutterstock-PRMatoketoursHet vakantie-eiland Zanzibar ligt aan de kust van Tanzania, in de Indische oceaan. Dit eiland vormt samen met de eilanden Pemba en Mafia en nog wat kleinere eilanden de Zanzibar-archipel. Op dit eiland worden hoge kwaliteit kruidnagels en kokos verbouwd.

De hoofdstad Stone Town is een van de grootste toeristische attracties van het eiland en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. In vergelijking met het vasteland zijn er geen wildparken te vinden op de eilanden. Daarom kiezen veel vakantiegangers voor hun vakantie naar dit deel van Afrika voor een combinatie van Tanzania en Zanzibar.

De Ngorongoro krater

In het Ngorongoro-reservaat in Tanzania ligt de gelijknamige Ngorongoro krater. De doorsnede van de krater is maar liefst 18 kilometer. Dit maakt de Ngorongoro krater de massiefste ter wereld. Het reservaat behoort sinds 1951 tot het Serengeti Nationaal Park en kwam in 1978 op de werelderfgoedijst van UNESCO. De Ngorongoro krater is met zo’n 30.000 dieren een van de meest dichtbevolkte wildgebieden ter wereld.
De shifting sands, een duin van 9 meter hoog en 100 meter lang, ontstond ongeveer 30.000 jaar geleden tijdens de uitbarsting van de Ol Donyo Lengai vulkaan. Het duin verschuift elk jaar een kleine 20 meter in oostelijke richting, vandaar de naam 'shifting sands'.

Lake Victoria

In het noordwesten van Tanzania ligt Lake Victoria, begrensd door Tanzania en de buurlanden Kenia en Uganda. De oppervlakte van dit meer is even groot als de oppervlakte van België en Nederland samen. Het Victoriameer Lake ligt op 1.100 meter boven de zeespiegel en werd gevormd door regenwater en door meerdere rivieren die hierin uitkomen. Lake Victoria werd door de ontdekker John Hanning Speke vernoemd naar Alexandrina Victoria van Hannover, de koningin van Engeland. Zij regeerde tussen 1837 en 1901.

Vijftig jaar geleden bestond ongeveer 80 procent van de vispopulatie van dit meer uit cichliden, tegenwoordig is dit nog maar 1 procent. De enorme daling in de populatie van cichliden komt door de overbevissing door mensen. Het meer gebruiken als chemische afvalbak deed ook geen goed aan de visstand. Dat het menselijk handelen enorme impact heeft op de natuur en de ecosysteem zie je ook in films als bijvoorbeeld ‘Darwin’s Nightmare’. Toch is een bezoek aan het enorme Lake Victoria zeker een aanrader.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder