Fietsen in de Italiaanse Alpen

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Mountainbike, ©Adam Pretty/Lifesize/Thinkstock
Mountainbike
Veel Nederlanders stappen in de vakantie graag op de fiets. Frankrijk is een populaire fietsbestemming, maar ook Italië scoort goed vanwege de verschillende en prachtige fietsgebieden zoals het glooiende Toscane en de Povlakte met de beroemde meren. Ook de Italiaanse Alpen zijn een populaire fietsbestemming. Vanwege de steilere hellingen wordt fietsen in de Italiaanse Alpen over het algemeen wat zwaarder gevonden dan fietsen in bijvoorbeeld de Zwitserse of Franse Alpen. 


Voor een zorgeloze fietsvakantie heb je, naast een betrouwbare fiets, in ieder geval goed materiaal nodig. Bij Berghaus vind je geschikte outdoorkleding, tassen en andere zaken die je bij je fietstocht door de Italiaanse Alpen goed van pas komen.
Tip: download een handige reisapp voor je smartphone.

Routes door de Italiaanse Alpen

De Italiaanse Alpen strekken zich uit over een groot deel van Noordwest Italië en heeft prachtige fietsroutes, zoals de Passo del Ghisallo. Fietsen over deze bergpas is niet al te zwaar en voert je langs de rand van het schitterende Comomeer.  De route vanuit Bellagio is ongeveer 10 km lang.
Tip: fiets naar de top van de Ghisallo. Hier vind je een mooi eerbetoon aan alle fietsers die de top hebben bereikt.

Rond het Comomeer liggen nog meer mooie fietsroutes. De route rond het hele meer is erg populair en brengt je van het redelijk vlakke zuidoosten, langs de steile, zware maar prachtige noordwestkant.
Tip: maak een uitstapje naar het Zwitserse Lugano. Deze stad wordt ook wel het Rio van Zwitserland genoemd omdat de stad zo ongeveer met de voeten in het meer van Lugano ligt en omringd is door de bergen Monte San Salvatore en Monte Brè.

Heel bijzonder is de fietsroute door het natuurreservaat Pian di Spagna om het Lago di Mezzola. Het natuurgebied is bekend om de prachtige flora en fauna. De fietsroutes worden in dit gebied aangegeven met borden in verschillende kleuren, die staan voor redelijk vlakke routes tot zeer zware beklimmingen. Stop genoeg proviand in je rugzak!
Tip: fiets richting het noorden naar het plaatsje Chiavenna dat een prachtig middeleeuwse centrum heeft.

Fiets je vanuit Chiavenna naar het noorden dan kom je in Zwitserland uit. Richting het oosten ontdek je de dorpjes Prosto, Piuro en Borgonuovo en het Val Bregaglia. In deze vallei langs de Zwitserse grens, vind je de schitterende watervallen van Cascate dell Acqua Fraggia.

Vanaf Val Grande
Ten westen van het Alpengebied ligt natuurpark Val Grande. Van hieruit kun je prachtige fietsroutes maken.
Oostwaarts: van Verbania naar Cannero Riviera is een tocht van ongeveer 40 km waarbij je over verschillende bergpassen fietst. Sta af en toe eens stil voor het schitterende uitzicht over het Lago Maggiore.
Westwaarts: van Verbania richting Domodossola fiets je vrijwel de gehele tijd parallel aan de Fiume Toce rivier. Maak bij het plaatsje Piedimulera even een tussenstop bij de watervallen.
Zuidwaarts: vanuit Verbania loopt een fietsroute  langs Omegna en Lago d'Orta en eindigt in het mooie plaatsje Borgosesia. Zin in meer: trek dan vanuit Borgosesia  de bergen in richting Quarona of Varallo. Je eindpunt:  het natuurgebied Riserva del Sacro Monte di Varallo.

Tip voor de die-hards: trek vanuit Domodossola de bergen in richting het Duitstalige deel van Zwitserland. Fiets eerst een stukje zuidwaarts naar de watervallen van Piedimulera en vervolgens naar het westen. Volg tijdens deze route de Torrente Anza stroomafwaarts . Deze route bestaat uit één lange weg met verschillende aftakkingen dieper de bergen in. Houd er rekening mee dat de wegen hier soms verraderlijk steil kunnen zijn.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder