Meer vis met MSC-Keurmerk
Veel mensen eten vis omdat dit gezond is. Maar vis eten die het MSC-Keurmerk draagt is ook gezond voor het milieu en de natuur. Het Keurmerk staat garant voor duurzaam gevangen vis en de Nederlandse consument koopt steeds meer producten met dit keurmerk. En er komen steeds meer visproducten met het MSC-Keurmerk bij: drie jaar geleden waren er 225, vorig jaar 777 en volgens de nieuwste cijfers staat de teller op dit moment al op ruim 1050.
Met dit aantal 'duurzame' producten nemen we de tweede plaats in op de wereldranglijst. Duitsland staat op de eerste plaats. Vissen volgens de spelregels van het Marine Stewardship Council (MSC) mag niet leiden tot overbevissing of uitputting van vissoorten. Daarnaast moet ook de natuur onder water beschermd worden en dienen de bedrijven zich te verantwoorden over hun doen en laten.
De Nederlandse consument is zich, zo blijkt ook uit het onderzoek, zeer bewust van het belang van duurzame visvangst en het behouden van de wereldzeeën en is ervan overtuigd dat het kopen van duurzaam gevangen vis bijdraagt om het leven in zee gezond te houden.
Greenpeace plaatst een kritische kanttekening bij het MSC-Keurmerk voor bijvoorbeeld koolvis en kabeljouw uit de Noordzee. "Voor deze vissen vinden wij de norm te simpel en lang niet ver genoeg gaan", aldus Greenpeace.
De cijfers van het MSC zijn gepubliceerd in de Levensmiddelenkrant.