Duurzaam en eco eten populair

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: biologische groenten
Biologische groenten
Steeds vaker kiezen we voor duurzaam voedsel en geven daar ook steeds meer geld aan uit. De gestegen vraag zorgt ook voor een breder aanbod en assortiment van duurzame, eco en biologische producten. Voor de detailhandel is het dan ook een van de belangrijkste groeimarkten, zo blijkt uit recent onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). In de meeste gevallen kopen we het duurzaam eten bij de supermarkt in onze eigen omgeving of buurt. Als reden voor het kopen van duurzaam voedsel is omdat we het gezond vinden en tevreden zijn over de smaak van de producten. Ook zorgen producenten, retailers, cateraars en horeca voor een steeds breder aanbod aan duurzamer producten. Al deze verkoopkanalen droegen bij aan de groei. In 2011 is in Nederland 1,75 miljard euro uitgegeven aan biologisch en duurzaam eten. Dat is ruim dertig procent meer dan in 2010 en daarmee heeft duurzaam voedsel nu een marktaandeel van 4,5 procent.

Keurmerken

Producten zijn duurzaam als tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn, en sociale aspecten dan wettelijk verplicht is. Om dat voor de consument makkelijk herkenbaar te maken hebben duurzame producten een keurmerk.

Beter Leven kenmerk
Het ‘groene blaadje’ - het Europese keurmerk voor biologische producten en/of nationale keurmerken, waaronder EKO FAIRTRADE/ Max Havelaar. Het Beter Leven systeem van de Dierenbescherming voert beleid over het vaststellen van normen, de groeistrategie, communicatiecampagnes en het beheer van het beeldmerk.

EKO/Bio

Ekokeurmerk
Ekokeurmerk
Voor het biologische aanbod was 2011 het jaar van de overgang van het oude beeldmerk van het EKO-keurmerk naar het nieuwe, verplichte Europese ‘groene blaadje’. Ruim 7,5% van de omzet was in 2011 afkomstig van producten met meer dan één keurmerk, zoals bijvoorbeeld de combinatie van FAIRTRADE en Biologisch.

 

FAIRTRADE/Max Havelaar
Dit groeide stevig door en is het meest breed georiënteerd van alle ethisch/sociale keurmerken en richt zich op grondstoffen en op versproducten als bananen en ananas. De groei in 2011 was zowel te danken aan het versassortiment als aan kruidenierswaren zoals thee.

Label Rouge/Scharrel/Vrije uitloop
Het aanbod aan diervriendelijker producten groeide in 2011 sterk. Er werden bijna twee keer zo veel producten met een dierenwelzijnskeurmerk gekocht. De meeste  scharrel-, Label Rouge en vrije-uitloopproducten kregen de 'Beter Leven' sterren, waardoor deze drie keurmerken nauwelijks nog zelfstandig zichtbaar zijn in de markt.

Marine Stewardship Counsil (MSC)
Wereldwijd zijn er in 2011 ruim 15.000 producten met MSC-keurmerk, 60 procent meer dan het jaar daarvoor. Er was een groei van 50 procent in het aantal gecertificeerde visserijen sinds april 2011. Supermarkten hadden eind 2011 alleen nog duurzame vis willen verkopen maar de 100 procent is uiteindelijk niet gehaald doordat het aanbod nog tekort schoot. Naar verwachting zijn er in 2012 ook ASC-producten te vinden in Nederlandse afzetkanalen. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een keurmerk voor gekweekte vis. 

Milieukeur
De daling van Milieukeurproducten kan voor een groot deel verklaard worden uit het feit dat sommige fabrikanten verkiezen op de verpakkingen niet het milieukeurlogo te voeren. Milieukeur wordt hiermee steeds meer een business-to-business certificeringssysteem. Tomaten, taugé, varkensvlees en gesneden groenten zijn voorbeelden van deze producten. 

UTZ Certified
Oorspronkelijk opgezet voor koffie heeft Utz nu ook programma’s voor cacao, thee, palmolie en katoen.

Let jij ook steeds meer op duurzaamheid bij de producten die je koopt?

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder