Bordje leegeten in Dammam
Een hapje eten kan in de Saudische havenstad Dammam leiden tot opmerkelijke taferelen. Fahad al Anezi, eigenaar van restaurant Marmar, legt zijn gasten een boete op wanneer zij hun bordjes niet netjes leegeten. Volgens hem bestellen veel mensen uitsluitend grote porties om hun omgeving te imponeren. En dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt Al Anezi.
De hoogte van de boete hangt af van de hoeveelheid voedsel, die teruggaat naar de keuken. Met zijn aanpak wil de restauranteigenaar vooral het type gast treffen, van wie ‘het ego groter is dan de maag’. Het etablissement in de stad aan de Perzische Golf is overigens niet het eerste dat gasten beboet voor restjes.
‘Blijf lekker weg’
Een restaurant in Hong Kong rekent een extraatje voor elke dertig gram eten, die een gast op zijn of haar bordje achterlaat. Wafu in Sydney (Australië) gaat nog een stapje verder. Als je in dit sushi-restaurant keurig je bordje leegeet, krijg je dertig procent korting op de eindafrekening. Lukt dat je niet, dan betaal je dus meer en krijg je bovendien van de eigenaar te horen dat je Wafu voortaan maar moet mijden! Ook in Nederland is er trouwens een restaurantketen, die verspilling van heerlijk eten tegengaat met een geldelijke straf. In de zeven vestigingen van Shabu Shabu worden restanten als gevolg van overbestelling in rekening gebracht: een euro per sushi, drie euro per gerecht.
Zijn boetes en straffen een goede manier om de gast meer bewust te maken?
Reacties