Naaktrecreanten Delft vinden gehoor bij de rechter

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Naaktstrand Delftse Hout opgeheven
Naaktstrand Delftse Hout opgeheven
De kantonrechter in Den Haag heeft vandaag in driekwart van de behandelde zaken geoordeeld ten gunste van de naaktrecreanten: ze hebben afgelopen zomer legaal naakt gerecreëerd in de Delftse Hout. Vooral het aantal geklede bezoekers in het recreatiegebied bepaalt of het strand geschikt is voor naaktrecreatie, aldus de rechter. In totaal hoeven 34 boetes niet te worden betaald.

 

Belangenorganisatie NFN en de recreanten zijn blij dat de rechter met het vonnis in feite aangeeft dat de gemeente Delft het naaktstrand niet zomaar kan sluiten. Of een plek geschikt is voor naaktrecreatie hangt helemaal af van de omstandigheden, en niet van een beslissing van de gemeente.
Een kwart van de opgelegde boetes moet wel worden betaald. De kantonrechter vond in deze gevallen de omstandigheden niet geschikt voor naaktrecreatie. Er is een beroepsmogelijkheid in deze zaak. De NFN bespreekt met de beboete recreanten en de advocaat of er een beroep wordt ingesteld.

'Naaktrecreatie toegestaan'

Met deze uitspraak bevestigt de rechter dat naaktrecreatie is toegestaan zowel op aangewezen plekken als op geschikte plekken (conform artikel 430a WvS), aldus de NFN. De Delftse Hout was dus ten tijde van het uitschrijven van de bekeuringen veelal wel geschikt voor naaktrecreatie. Die geschiktheid is er als een plek niet zichtbaar is vanaf de openbare weg, als bloot recreëren door tijdstip en weersomstandigheden logisch is en als eventuele geklede bezoekers geen problemen hebben met naakte recreanten.

De Haagse kantonrechter specificeert dit laatste punt nu door een aantal te noemen. Wanneer er 150 of meer geklede bezoekers in het recreatiegebied zijn, dan is de plek niet geschikt voor naaktrecreatie. Zijn het er minder, dan is het wel toegestaan er bloot van de zon te genieten, oordeelde de rechter.

'Onduidelijke situatie'

“Omdat het aantal geklede bezoekers de geschiktheid voor naaktrecreatie bepaalt, blijft de situatie wel onduidelijk,” stelt de NFN. “Elke keer zullen naaktrecreanten moeten vaststellen hoeveel mensen er rondlopen in de Delftse Hout voor ze van het strand kunnen gaan genieten. En wat bijvoorbeeld als er ’s ochtends nog weinig mensen rond de plas zijn, maar het in de loop van de dag volstroomt met geklede bezoekers? Het zou dus beter zijn als er helderheid komt over een goed naaktstrand in Delft.”

In 2013 besloot de gemeente Delft naaktrecreatie in de Delftse Hout niet langer toe te staan en naaktrecreanten te bekeuren. De maatregel was een poging overlast (vooral in de avonduren) in het recreatiegebied terug te dringen. De NFN en naaktrecreanten zijn sindsdien met de gemeente in gesprek over deze zaak. Ze verwachten dat door deze uitspraak de gemeente Delft opnieuw en serieus de mogelijkheden bekijkt voor een officieel naaktstrand in de Delftse Hout.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde