Graubünden spoort prima

2.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
b_800_0_16777215_00_images_stories_zwitserland_graubunden_treintunnelgroot.jpg

Heb je onlangs op televisie de reportage over Graubünden gezien? Al in 2012 spoorden wij spoorden door dit Zwitserse kanton. Met de bekende rode treinen reis je door kilometerslange tunnels, over metershoge bruggen en door een zeer afwisselend landschap: een perfecte manier om mooie plekken te ontdekken. Het werd om meerdere redenen een bijzondere ervaring.

In Graubünden kan een ritje met de trein naast zeer comfortabel van de ene plek naar de andere plek reizen, ook avontuurlijk en bijzonder zijn. Want wat dacht je van een ritje met de 'Moonlight Express', inclusief een echte Zwitserse kaasfondue? Of een tochtje naar St. Moritz, Klosters, Poschiavo en Landquart...

Sssssttttt

Station
Station
b_250_166_16777215_00_images_stories_zwitserland_graubunden_treinopstation.JPGWe vliegen naar Zürich en stappen op het grote station onze eerste trein in richting Graubünden. Het eerste dat opvalt als je op een Zwitsers perron stapt: het is er schoon. En dat geldt ook voor de treinen. Ze zijn comfortabel, er is plek genoeg voor je bagage en ze rijden keurig op tijd. Wij stapten per ongeluk in een stiltecoupé en werden binnen 30 seconden tot stilte gemaand. Stiltecoupé in Zwitserland betekent ook echt stiltecoupé. Kom daar bij ons maar eens om...

Met de Bernina Express, de stoomtrein die vooral reizigers naar de sneeuwpistes voert, gaan we van Bergün naar Alp Grüm. De trein stopt voor de deur van het enige restaurant op dit punt: het Albergo Ristorante. Vanaf hier een schitterend uitzicht op de gletsjer. Dit restaurant is overigens ook de stop van de Moonlight Express! Vanaf dit punt kun je ook een sneeuwschoenwandeling naar beneden maken naar het volgende station. Dat moeten we natuurlijk proberen en dat gaan we doen onder de bezielende leiding van onze gids Romeo Lardi, die mijn persoonlijke steun en toeverlaat is tijdens de spectaculaire afdaling.

Heel bijzonder is ook de Albulabaan. Deze stoomtrein wordt gebruikt voor personen- en goederenvervoer. Het Albulaspoor, met de hoge bruggen, is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een magnifiek uitzicht vanuit de trein is tijdens deze treinritjes bij de prijs inbegrepen! Hoe dat is zie je op onderstaand filmpje.

Tip:
Neem een Swiss Flexi Pas. Daarmee kun je door Graunbünden reizen met alle vormen van openbaar vervoer. De pas is voor meerdere dagen verkrijgbaar.

Over de Zwitserse Bahn

Werkplaats
Werkplaats Rhätische Bahn
b_150_226_16777215_00_images_stories_zwitserland_graubunden_werk.jpgBlaadjes die het treinverkeer ontregelen? Het klinkt herr Kalberen, vakbedrijfsleider van de Rhätische Bahn, hilarisch in de oren. En terecht, want er moet nogal wat gebeuren willen de treinen in Zwitserland niet rijden. Voor het 'naaldenprobleem’ van afvallende boomnaalden hebben de Zwitsers dan ook een ingenieus systeem bedacht: via bakken die onder de locomotieven hangen, wordt zand over de rails gestort om deze stroef te maken.

De hoofdwerkplaats van de Rhätische Bahn staat in Landquart, waar Kalberen de scepter zwaait. In het bedrijf werken zo’n 1200 mensen. 350 houden zich bezig met het onderhoud en de veiligheid van het spoor en de treinen. Naast verschillende werkplaatsen heeft Landquart ook een opleidingscentrum voor jongeren die zich willen specialiseren in onderhoud en techniek. De Rhätische Bahn is voor een deel in handen van Zwitserland, een gedeelte is privé en ook het kanton Graubünden heeft een aandeel in het spoor.
234x60 NL

Het Zwitserse spoornet bedraagt in totaal zo’n 250.000 kilometer, waarvan 384 kilometer in Graubünden ligt. Er zijn 114 tunnels die in totaal 56,6 kilometer lang, dat is ruim 15 procent van het aantal kilometers spoor. De langste tunnel is 19 kilometer. De 582 bruggen zijn samen 15,4 kilometer lang. Dat is vier procent. De brug met het sterkste stijgingspercentage is de Langweser/Landwasser: ruim 70 procent tot 2253 meter.

b_250_166_16777215_00_images_stories_zwitserland_graubunden_trein1.jpgHet treinmaterieel van Graubünden bestaat uit 110 locomotieven, die samen tussen de 9500 en 111.000 kilometer per maand afleggen. In de werkplaats van de Rhätische Bahn staat de '632', de locomotief die in januari 2007 in een lawine terecht kwam. Ruim 40 procent van de locmotief was verwoest maar de 632 rijdt al weer heel wat jaren dankzij de vakkundig uitgevoerde herstelwerkzaamheden in de werkplaats. "Het is ons paradepaardje", lacht Kalberen.

Na ons uitgebreide bezoek aan de werkplaats vervolgen we onze weg per spoor richting Bergun. Want groot materieel is leuk, maar ook kleine treinen zijn de moeite waard.

Sporen in het klein

Treinmuseum
Treinmuseum
En die kun je zien in het locomotiefmuseum Bergun van de Rhätische Bahn dat sinds juni 2012 geopend is. In het museum, dat is opgezet als een ‘kijk- en wetenschapsmuseum’ wordt het belang getoond van de Rhätische Bahn, waarvan het spoor deel uitmaakt van het Unesco Werlderfgoed. Het museum neemt je mee langs het spoor en liefhebbers van modeltreinen kunnen hun hart ophalen aan de spoorlijnen, stationnetjes en bewegende treinen. In het museum is een simulatieruimte om treinen te bedienen. Ruim 60 bouwers werkten aan de modelbouwtreintjes.
Ook het gebouw waarin het museum gehuisvest is, is de moeite waard. Het stamt uit 1909 en was ooit een opslagplaats voor materieel van het Zwitserse leger. Bergun ontvangt in de winter zo’n 100.000 bezoekers die zich vermaken op de lange latten en met andere sneeuwactiviteiten. Velen komen per trein en combineren de stop op het station met een bezoekje aan dit museum!

We nestelen ons weer in de warme treincoupé en vervolgen onze weg. De uitzichten zijn zo spectaculair dat je niet in slaap dommelt, hoe graag je dat ook misschien wilt. Want zeg nou zelf: een rode trein die door een wit besneeuwd landschap zoeft, over torenhoge bruggen rijdt, door lange donkere tunnels suist... dat wil je gewoon niet missen. Nee, of je nu in de zomer of in de winter door Graubünden spoort, het spoort altijd goed!

468x60 Herfstbesparingen

b_226_150_16777215_00_images_stories_zwitserland_graubunden_uitzicht1.jpgb_225_150_16777215_00_images_stories_zwitserland_graubunden_uitzicht2.jpgb_237_150_16777215_00_images_stories_zwitserland_graubunden_uitzicht3.jpg

 

 

 

 

Boek je vliegticket bij Skyscanner

Doorreis per trein vanaf luchthavenstation Zürich-Flughafen naar hoofdstation in de stad (reistijd ca. 10 minuten).

Hotels in Luzern: Hotels.comBooking.comTix.nl

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder