Een bijzonder weekendje Friesland

2.9 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Scheve torenEen weekendje Leeuwarden waarbij water centraal staat? In een waterrijke provincie als Friesland alleen maar logisch toch. Dus zeiden we 'ja' en gingen op pad. We ontdekten Leeuwarden vanaf het water en stapten op de e-bike voor een fietstocht in de omgeving van Earnewald. En ook dat was een waterige aangelegenheid. Maar dan met water van boven.

We parkeren onze auto bij hotel Oranje, waar we ook overnachten, en gaan op pad. Lopend. Want Leeuwarden is een verrassend compacte stad waarin alles eenvoudig te voet bereikbaar is. Of met de paardentram, die, zo horen we, recent met haar rondje door de stad is begonnen. Kijk, en dat willen we natuurlijk ook wel even beleven. De opstaphalte is bij Wearegrutsk, waar we eerst nog een verrukkelijke kop rozenthee drinken. Het is dat we net gegeten hebben bij Brasserie Spiegelaar, anders waren we zeker ook gevallen voor de lokale lekkernijen van Wearegrutsk.

Rondrit met kwinkslagen

PaardentramDe paardentram wordt getrokken door twee paarden en onze gids is Fokke Pander. Hij begroet zijn gasten uiterst joviaal en vertelt de wetenswaardigheden met de nodige kwinkslagen. Zo meldt hij dat de 115 meter hoge, beeldbepalende Achmeatoren, als bijnaam 'De fallus van Abe' heeft. De toren, ontworpen door architect Abe Bonnema, heeft vier liften die met een snelheid van bijna 22 kilometer per uur omhoog en naar beneden schieten. "Ze gingen eerst met bijna 33 kilometer per uur omhoog, maar de meeste mensen kwamen kotsmisselijk de lift uit, dus dat hebben ze maar aangepast", weet Fokke. De koetsier ment de paarden behendig over de Museumkade waar aan één kant van de kade historische schuiten en schepen liggen.


Fries museumOver het Fries Museum horen we van Fokke dat de inwoners van Leeuwarden in eerste instantie helemaal niet te spreken waren over het bijzondere ontwerp. "En zoals dat hier gaat riep iedereen om het hardst 'het is niks en het wordt nooit wat'. Maar we zijn er nu aan gewend en vinden het zelfs wel mooi." Gniffelend wijst hij iedereen op het oudste officiële legale bordeel van Nederland om vervolgens over de De Oldehove, scheve toren, een ander beeldbepalend gebouw in Leeuwarden, te vertellen dat deze bovenin wel 2  meter uit het lood staat.Scheve toren "De bouw van de toren was een competitie met de stad Groningen omdat de Leeuwarders net zo'n hoge kerk wilden als de Martinitoren. Helaas zat het tegen met de bouw en lukte het niet om de toren recht te krijgen en af te bouwen." De 40 meter hoge toren leent zich uitstekend voor een klim naar boven met een mooi uitzicht over de stad. Door naar de Prinsentuin waar, zo wordt gezegd, de mooiste jachthaven van Nederland is. En dan zijn we na drie kwartier weer op het beginpunt van de paardentram: de brug bij Weargrutsk. De geplande fietstocht gaat helaas niet door, maar Wearegrutsk regelt een leuk alternatief: een rondvaart door de Leeuwardense grachten en wateren.
De leukste hotels vind je hier
 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder