De medina van Marrakech

3.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Djemaa el Fna Marrakech
Djemaa el Fna Marrakech
‘A hat, monsieur, madame?’ Tweetalig probeert de jonge Marokkaanse straatventer zijn witte zonnehoeden te slijten aan het groepje buitenlandse toeristen, dat op het punt staat aan haar stadswandeling te beginnen. Helaas, de Nederlanders hebben geen oren naar de aanbieding, ook al is de hitte bijna ondraaglijk. Marrakech moet worden ontdekt, het liefst zo snel mogelijk.

 

 

Slangenman Marrakech
Slangenman Marrakech
En zo denkt kennelijk de hele internationale toeristenfamilie, die in de buurt van de Koutoubia-moskee wordt afgezet met touringcars, taxi’s, privébusjes of paardenkoetsen. Als aangetrokken door een magneet spoedt het voltallige gezelschap zich direct in noordoostelijke richting; naar het enorme plein Djemaa el Fna, voor een treffen tussen oosterse en westerse culturen.
De toeristen verbazen zich er over vrouwen in boerka’s, bebaarde mannen op brommers, de kunsten van straatartiesten en de gaven van muzikanten; vergapen zich aan slangenbezweerders, waarzegsters en hennatatoeëerders of verpozen zich met vasthoudende straatverkopers, die bijvoorbeeld wondermedicijnen aan de man brengen tegen voortijdige zaadlozingen en erectieproblemen…
Aan deze chaotische kermis wordt tegen de avond nog een voorstelling toegevoegd. In het licht van de ondergaande zon stijgen de eerste rookwolken op tussen de tientallen eenvoudige eettentjes, waar tot diep in de nacht op open vuur verse vis, kebab, kefta of couscous wordt gemaakt.

Karavaanroutes

Yusuf ibn Tashfin (ca. 1009-1106) heeft wellicht al zo’n centrale ontmoetingsplek voor ogen, als hij in 1062 in het westen van Marokko, aan de voet van de Hoge Atlas, de plaats Marrakech sticht. De eerste emir van de Almoraviden creëert op de vruchtbare Haouzvlakte een marktplaats, die in de loop der eeuwen zal uitgroeien tot een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. In de 13de eeuw is Marrakech bijvoorbeeld een van de grootste steden ter wereld met een populatie van meer dan 200.000 inwoners.
Tegenwoordig zijn dat er zo’n 850.000, van wie de meesten wonen in het nieuwe stadscentrum, dat ten tijde van het Franse protectoraat van Marokko (1912-1956) buiten de oude stadsmuren is ontwikkeld. In het Ville Nouvelle vind je hotels, kantoren, winkels en andere moderne gebouwen, waardoor de medina - de historische kern rond Djemaa el Fna en de Koutoubia-moskee - goed bewaard is gebleven. Niet voor niets heeft Unesco het oude centrum in 1985 op de lijst van Werelderfgoed gezet.

Soek Marrakech
Soek Marrakech
In de voetsporen van onze lokale gids zijn we inmiddels bij de ingang van de soek gekomen, de deels overdekte bazaar die tegen Djemaa el Fna ligt. Voor wie de landen in Noord-Afrika een beetje kent, wordt niet verrast. De wirwar van smalle, donkere straatjes; het aanbod van handvaardigheid, kleding, kruiden, aardewerk en andere zaken; de soms dwingende verzoeken van handelaren om hun koopwaar op z’n minst eens goed te bekijken.

Opvallend zijn wel de vele brommerrijders, die zich lawaaiig langs de bazaarbezoekers wurmen. In het begin voelt dat behoorlijk onprettig, ingegeven door de berichten in eigen land over gemotoriseerde Marokkaanse straatrovers in binnensteden. Die angst blijkt ongegrond: de bestuurders zijn gewoon op weg van A naar B en het liefst met zo weinig mogelijk vertraging.

Macaber

Weer terug op het plein komen we langs Argana, dat op 28 april 2011 wereldnieuws werd. Terroristen brachten in het café-restaurant met bommen 17 mensen om het leven, van wie 14 buitenlanders. Onder de dodelijke slachtoffers was ook een Nederlandse reisbegeleider.
De eetgelegenheid annex ijssalon is nog altijd dicht. De plastic schermen kunnen niet verhullen dat van wederopbouw nog nauwelijks sprake is en dat maakt van Argana een macaber monument. En dat juist op Djemaa el Fna oftewel Plein des Doods, een naam die is ontleend aan de vele executies die er in de loop der tijd plaatshadden.
Met de bittere gedachte dat je in Marrakech sowieso met pleinvrees niets te zoeken hebt, loop ik ‘mijn’ straatventer weer tegen het lijf. We wisselen in de zwoele avondlucht opnieuw een groet uit, speels en lachend, vooral omdat hij zijn hoeden inmiddels heeft ingeruild voor pluchen kameeltjes.

Muzikant op Djemaa el Fna Marrakech
Muzikant op Djemaa el Fna Marrakech
Handelaar Marrakech
Handelaar Marrakech
Artiest op Djemaa el Fna Marrakech
Artiest op Djemaa el Fna Marrakech

Tips van Puur:

  • Marokkanen laten zich op straat met tegenzin fotograferen. Soms valt een deal te sluiten door wat kleingeld aan te bieden. Voor bijvoorbeeld de slangenbezweerders op Djemaa el Fna is fotografie een bron van inkomsten.
  • Bekijk Djemaa el Fna vanaf het hooggelegen terras van café glacier Le Grand Balcon. Consumptie verplicht.
  • Op zoek naar groene, rustige plekken in de stad? Ga naar het park rond de Koutoubia-moskee of de Majorelletuin. De laatste is in 1924 ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle, die veel kobaltblauwe elementen in zijn creatie heeft opgenomen.
  • Eten in de oude binnenstad? Schuif gewoon aan op een bankje van een eettentje op Djemaa el Fna. Een aanrader is salon oriental Le Salama aan Rue des Banques, een zijstraat van het plein.

Marokko ontdekken in een groep of op eigen gelegenheid? Bekijk dan ons uitgebreide reisaanbod. Bij Thomas Cook kunt u online vluchten naar Marrakech boeken. 

Benieuwd naar de belevenissen in de hammam van Le Palais Rhoul & Spa of naar de ervaringen tijdens een kookworkshop?

 


 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder