Recordaantal Nederlanders in 2017 naar buitenland voor vakantie

2.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Globe-Puuropreis©GDJ-Pixabay
Globe-Puuropreis©GDJ-Pixabay

Goed nieuws voor vakantieaanbieders: afgelopen jaar is het aantal vakanties door Nederlanders met 3 procent gegroeid tot een totaal van 36,7 miljoen. Meer dan de helft van het totaal aantal vakanties werd doorgebracht in het buitenland (19,1 miljoen). Dat is ten opzichte van 2016 een stijging van 7 procent. Het aantal binnenlandse vakanties bleef gelijk met 17,6 miljoen vakanties.

Ook gaven we meer uit: 8 procent ten opzichte van 2016. Nederlanders besteedden in 2017 gezamenlijk 16,8 miljard euro aan vakanties in zowel binnen- als buitenland. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek 2017.

Meer Nederlanders vaker op vakantie

Ruim 13 miljoen Nederlanders (82 procent van de bevolking) zijn in 2017 één of meerdere keren op vakantie geweest. Een stijging van een kwart miljoen ten opzichte van 2016. De Nederlanders die op vakantie gingen, deden dit ook iets vaker dan een jaar ervoor. In totaal werden 36,7 miljoen vakanties ondernomen in binnen- of buitenland; een stijging van 3 procent ten opzichte van 2016.

Meeste groei in Spanje en Griekenland

Nog nooit eerder gingen zoveel Nederlanders naar het buitenland op vakantie als in 2017. Duitsland staat net als voorgaande jaren op de eerste plaats in de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen, al daalde daar het aantal vakanties met 2 procent. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties stijgen met 7 procent. Voor de nummer drie – Spanje – groeide het aantal vakanties voor het vierde achtereenvolgende jaar fors ( 9 procent). Ook Griekenland, dat de afgelopen jaren minder in trek was door onder meer de vluchtelingencrisis, zag het aantal vakanties van Nederlanders weer flink stijgen (40 procent). Het aantal vakanties van Nederlanders naar Turkije daalde fors met 40 procent als gevolg van terreur(dreiging) en politieke onrust.Turkije valt daarmee voor het eerst sinds vele jaren weer buiten de top 10 van meest populaire bestemmingen van Nederlanders.

Veluwe meest bezochte binnenlandse vakantieregio

Het aantal korte vakanties in eigen land steeg met 2 procent. Het aantal lange vakanties daalde met 7 procent. Redenen hiervoor zijn onder andere de gunstige economische omstandigheden (stimuleert vooral vraag naar buitenlandse vakanties) en het matige zomerweer van afgelopen jaar. De Veluwe was het afgelopen jaar het meest in trek in eigen land. Daarmee was de Veluwe voor het eerst populairder dan de Noordzeebadplaatsen.

Totale vakantiebestedingen flink gestegen

In totaal gaven Nederlanders in 2017 zo’n 16,8 miljard euro aan vakanties uit, waarvan zo’n 13,8 miljard in het buitenland en 3 miljard in eigen land. Ten opzichte van 2016 zijn de totale vakantiebestedingen met ruim een miljard euro gegroeid (+8 procent. De groei kwam geheel voor rekening van de buitenlandse vakanties (+9 procent), de bestedingen aan binnenlandse vakanties stegen met 1 procent.

Positieve verwachtingen voor 2018

Mede op basis van grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie van Nederlanders verwacht NBTC-NIPO Research voor 2018 een verdere groei van het aantal vakanties. De sterk groeiende economie kan daarbij als belangrijkste verklaring worden gezien. Geopolitieke spanningen en (angst voor) terreuraanslagen kunnen het positieve gevoel wellicht nog wat temperen, maar we gaan graag op vakantie en kiezen daarbij voor bestemmingen die we als 'veilig' ervaren.

Vakantie boeken

Er wordt voor 2018 veel drukte verwacht en dat betekent dat gewenste accommodaties snel uitverkocht raken. Kijk bij een van onze aanbieders en boek je volledige reis of auto, losse vliegtickets en vakantieaccommodatie.

Boek je vakantie naar Spanje, Frankrijk, Duitsland of Griekenland.
Trek door de VS of Canada met een camper van World Wide Campers , Travelhome of Tenzing Travel

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder