Met de camper door Europa

1.45 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
camperpuur.jpg

Volgens een vliegticketvergelijker is de interesse in een vakantie naar de Verenigde Staten gedaald sinds Donald Trump president is geworden. Jammer, want Amerika is een camperland bij uitstek. Met eindeloze wegen, voortreffelijke voorzieningen en plekken waar je zelfs met de grootste camper nog makkelijk kunt parkeren. Toch is het ook in Europa leuk om met een camper op pad te gaan.

Campers in Europa zijn over het algemeen een stuk kleiner dan de Amerikaanse of Canadese modellen. Dat heeft zo zijn voordelen, want met een 12 meter lang gevaarte kom je onmogelijk door de vele pittoreske dorpen die je in veel Europese landen hebt. Toch kun je ook met een kleiner camper soms aardig vast komen te staan of blijkt de camper toch iets hoger dan het tunneltje waar de navigatie je doorheen leidt.

Handig om daar rekening mee te houden bij het uitstippelen van je route. Niets is zo vervelend als een spiegel moeten missen (of erger) omdat de doorgang net 10 centimeter smaller is dan je camper.
Ook parkeren wil nog wel eens lastig, zo niet onmogelijk zijn in ‘historische dorps- en stadskernen’. Probeer een plekje te vinden aan de rand van het centrum en neem van daaruit openbaar vervoer.
Heb je een hond bij je, lees dan de tips bij ‘Gezellig gezelschap van je huisdier’.

Waar moet je zoal op letten bij een campervakantie?

Tol betalen?

In Amerika zijn in sommige staten, zoals Florida, tolwegen. Bij het huren van een camper in staten met tolwegen zit in de auto meestal een voorziening ingebouwd om zonder problemen de tol af te kunnen rekenen.
In veel landen in Europa wordt ook tol geheven en dat kan met een camper aardig in de papieren lopen. Zeker in Zwitserland kun je rekenen op forse tolbedragen.
Hoeveel tol je betaalt, en in welke klasse je valt is afhankelijk van het land. Soms wordt de grootte van een camper als maatstaf genomen en kun je met een grote camper zelfs in de duurste categorie vallen. Vaak word je ingedeeld in klasse 2 (camper/auto met caravan).
Wil je weten wat de tol je gaat kosten? Check dan vooraf bij bijvoorbeeld de ANWB wat de regels zijn van het land waar je heen wilt of doorheen reist.

Geen tol? Dan kun je kiezen voor de alternatieve of nationale wegen. Die zijn soms in kilometers korter, maar kosten je veel meer tijd dan de tolwegen. Dan moet je voor jezelf berekenen of het bedrag aan tol opweegt tegen die tijd of wellicht extra verbruik aan brandstof. Het weer kan ook een rol spelen in die keuze: de nationale wegen zijn niet altijd even goed en bij heftige regenval is het bijzonder onprettig rijden. Heb je de tijd, is het een beetje prettig weer en hou je er wel van om dingen te zien dan zijn de nationale wegen prima. Bijkomend voordeel is dat tanken meestal een stuk goedkoper is dan langs de snelweg.

Padvinden

Heb je een huurcamper, zorg dan dat je precies weet hoe deze van binnen en van buiten werkt. Zorg, ook wanneer je met je eigen camper op pad gaat, voor goede kaartupdates van je navigatiesysteem en, nog beter, voor een campernavigatie. Je zult niet de eerste zijn die (bijna) klem komt te zitten in smalle of steile straatjes.

Met een mand vol proviand

Het is altijd handig om ervoor te zorgen dat je voor een dag of twee eten bij je hebt in je koelkast en/of vriezer. Bij supermarktketens kun je prima inslaan en is het ook vaak voordeliger tanken.

Gezellig gezelschap van je huisdier

Neem je een of meerdere huisdieren mee op reis zorg dan dat ze zijn ingeënt. Welke inentingen noodzakelijk zijn voor de landen waar je heen wilt kun je lezen via de ANWB. Hier kun je ook lezen hoe je huisdier vervoerd moet worden en of eventueel een muilkorf verplicht is. Vergeet ook het Europese huisdierenpaspoort niet.

Let wel: in landen als Spanje en Portugal is het verboden een huisdier mee te nemen in het openbaar vervoer! Heel soms lukt het om een buschauffeur te vinden die een oogje dichtknijpt, maar wij maakten het mee dat de heenreis geen probleem was en dat we bijna met onze hond 6 kilometer terug konden lopen omdat de buschauffeur weigerde. Gelukkig was het al laat, niet zo druk en was de wanhoop waarschijnlijk in onze ogen te zien waardoor hij onder protest een oogje dichtkneep. Maar toch. Het is ook iets om rekening mee te houden wanneer je een stad of dorp wilt bezichtigen en je moet je camper een paar kilometer buiten het centrum parkeren. Met je hond de bus in kan dus niet.

Camperplaats of camping

Of je ‘wild’ mag kamperen/overnachten is afhankelijk van het land. Informeer vooraf of dat kan. Meestal zijn er aangewezen camperplaatsen of campings waar je kunt overnachten. In sommige landen zijn er gedoogzones. Dit zijn geen officiële plaatsen, maar je mag er wel staan. Het is overigens lastig om die gedoogzones te herkennen als er helemaal geen andere campers staan.
Niet op alle camperplaatsen zijn voorzieningen als toiletten en schoon water of mogelijkheden je vuilwatertank/chemisch toilet te legen.
Voor het legen van tanks/tappen van water zijn er speciale serviceplekken, aangegeven door borden.
Soms bieden ook tankstations servicemogelijkheden.

Voor het kiezen van camperplaatsen en campings in Europa zijn er handige apps die ook offline te gebruiken zijn (o.a. van NKC). In de praktijk blijken ze niet altijd even accuraat met gps-coördinaten of beschrijving van de camper/camping. Handig zijn ook de ACSI-kaarten waarmee je buiten het seizoen korting krijgt op campings.

Butaan/propaan

Niet in alle landen worden gasflessen gevuld. Informeer vooraf of het land waar je heen wilt/doorheen rijdt vulstations heeft of dat je er tegen statiegeld flessen moet kopen. Dit statiegeld krijg je terug als je de gasfles weer inlevert.
Neem een aantal soorten verloopnippels voor gasflessen mee zodat je eventuele statiegeldflessen kunt aansluiten op het systeem in je camper.

Handig om bij je te hebben/te weten:

  • Een eurostekker.
  • Zorg dat je voldoende elektriciteitssnoer bij je hebt. Soms staat de stroomvoorziening een behoorlijk eind uit de buurt van waar je je camper moet parkeren.
  • Niet alle aansluitingen voor waterkranen zijn hetzelfde. Heel handig is een snelkoppeling van bijvoorbeeld Gardena.
  • Er is niet overal wifi of het werkt niet altijd even goed wat beveiliging betreft. Dat betekent dat je soms geen mail kunt ophalen.
  • Neem wegenkaarten mee, zelfs als je navigatie hebt. Het is handig om vooraf een beetje de route te bepalen en als je navigatie niet werkt kun je altijd nog via je wegenkaart de weg vinden.
  • Download de vertaalapp van Google op je telefoon.
  • Gebruik je medicijnen? Kijk dan of je een medicijnpaspoort nodig hebt.
  • Check de verkeersregels van het land waar je heen gaat/doorheen rijdt.
  • Print nuttige informatie zodat je dit altijd paraat hebt en niet afhankelijk bent van internet om iets op te zoeken.
  • Ducttape, wasknijpers, rolletje plakband, zaklamp.
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder