Niet vallen in Val Thorens

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

b_350_259_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_overzichtvalthorens.jpgVal Thorens.... Een paradijs voor skiërs. Op 2300 meter hoog vind je er eindeloze pistes. Maar wat als je niet skiet? Kun je je dan ook vermaken in een dorp waar alles is ingesteld op vermaak op de lange latten of snowboarden. Het antwoord daarop hangt erg af van wat je dan precies zoekt. Ik dompelde me als niet-skiër een paar dagen onder in de wondere witte wereld van Val Thorens. Liep op 'raquettes', zat op een terras in de zon, danste op tafel en zwom in een zwembad met uitzicht op de skipistes.

 

 

 

b_250_188_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_tobogan.jpgSportievelingen kunnen los op de Tobogan. Een skilift neemt je mee naar 3000 meter hoogte waarna je op je sleetje stapt voor een 6 kilometer lange tocht naar het beginpunt, midden in het dorp. Ik ga niet mee omdat ik graag een rit wilde maken op de sneeuwscooter. Helaas bleek dat alleen in de avonduren te kunnen. Jammer, maar we logisch. Overdag is Val Thorens immers één grote skipiste en skiën, glijden en snowboarden honderden mensen dwars door het dorp heen.

 

Op de raquettes

 b_188_250_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_ikopski.jpg

b_250_188_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_ski3.jpg

Voor mij geen Tobogan, en dus ook geen sneeuwscooter, maar een dag wandelen op raquettes, samen met gids Aurelie. Deze geoefend skiër en snowboarder moet het vandaag doen met een ongeoefende, ietwat angstige reisgezel. Wonderlijk hoe ik met plezier uit een vliegtuig spring, een ballonvaart maak, ga ziplinen en paragliden, maar dat sneeuwpret en sneeuwactiviteiten niet aan mij besteed zijn. Ik ben gewoon bang om te vallen en iets te breken. Onlogisch, ik weet het. Maar toch. We doen het dus rustig aan en nemen een van de vele liften die Val Thorens rijk is voor een tochtje naar boven. Van het uitzicht genieten is een ongevaarlijke activiteit. Helaas blijkt het op 3100 meter mistig te zijn, maar het ritje naar boven is zeker al de moeite waard. In tegenstelling tot de vele skiërs die boven uitstappen voor een afdaling op de lange latten, nemen wij de lift weer naar beneden. Beneden wandelen we een stukje naar een volgende lift, zo'n echte ‘instap’lift voor skiërs. Het is nog een kunst om in en uit stappen zonder ski's en zonder je benen te breken. Maar het lukt, en we beginnen de afdaling naar beneden op de raquettes.

Geen skitalent

b_188_250_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_ski2.jpgIk vind het geweldig om die skiërs te zien die met groot gemak langs ons heen naar beneden suizen. Ik heb het vroeger nooit geleerd en heb geen aanleg voor deze sport, zo werd mij jaren geleden pijnlijk duidelijk toen ik in een ander Frans skiresort een middag les kreeg van een Franse kampioen alpineskiën. Ondanks zijn oeverloos geduld en veel dappere pogingen van mijn kant kwamen we na een paar uur eensluidend tot de conclusie dat ik wellicht andere talenten heb, maar dat skiën er daar niet een van is.
Maar de wandeling op raquettes is ook leuk en ik krijg die slag wel te pakken. Na een uurtje of wat komen we  aan bij restaurant Chalet de la Marine waar we de skiërs uit onze groep ontmoeten voor een gezamenlijke lunch. Ze vertellen enthousiast over hun ski-avonturen. Ondanks dat het nog steeds niet veel gesneeuwd heeft op het moment dat wij er zijn blijkt er voldoende sneeuw te liggen voor prettige afdalingen. Voordeel van de grote hoogte waarop Val Thorens ligt.

Na de lunch raquetten we verder naar beneden en komen weer uit in het dorp. Snel omkleden voor een lekkere aperitief en dan het diner. We eten in restaurant Le Montana, waar het menu perfect is aangepast mijn dieetwensen glutenvrij en geen vlees. De aanpassingen zijn zo subtiel dat je bijna niet ziet dat er iets anders is. Heerlijk! Net zo lyrisch ben ik een dag later over het menu van Hotel Koh I Nohr, waar niet alleen het eten verrukkelijk is, maar waar de gerant-maitre je het idee geeft de leukste gast van het hele dorp te zijn.

bergskies1
champagne
dorpsgezicht2
eten
eten2
eten3
eten9
inskilifr
inskitunnel
lafoliedouce
metslee
opskies
reflectie
relaxeninsneeuw
ski4
ski5
ski6
skietje
skigondels
skischoenen
stapelskies
worstmeneer
01/22 
start stop bwd fwd

Bars, restaurants en dansen op tafel

b_250_185_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_lafouliedouce.jpgb_188_250_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_bergskies.jpgEn nu we het toch over eten en drinken hebben, in Val Thorens kom je, ook als je niet-skiër, niet onder de aprés-ski uit. Voor iets aparts neem je de lift naar club La Folie Douce. Er gaan twee skiliften naar de berg waar dagelijks livemuziek over de pistes schalt. Een lift gaat over de club heen en het is een heel bijzonder gezicht om de skiërs in de lift mee te zien swingen op de beat. Je weet niet wat je ziet. Honderden mensen die binnen, maar ook buiten de club, op de tafels staan te dansen. Hier zie je het diverse publiek van Val Thorens. Grappig is dat je tegenwoordig in leuke onesies helemaal hip bent op de skipiste. Ik zag een konijn, een tijger en een beer! Overigens een wonder dat mensen hun skies nog kunnen terugvinden in de enorme rijen skies en snowboards voor de club. Wij mochten er even naar binnen om de sfeer (en een fles champagne) te proeven en of je wilt of niet, het is zo aanstekelijk dat je ook al snel een tafel opklimt om op te dansen.
Ga je als voetganger naar boven houdt er dan rekening mee dat je maar tot een bepaalde tijd omhoog en naar beneden kunt. Dit om te voorkomen dat mensen dronken in de liften stappen. En gezien de inname van de hoeveelheid alcohol die ik daar in dat uurtje zag, valt daar zeker iets voor te zeggen!

Over Val Thorens

b_150_200_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_kroket.jpgb_250_188_16777215_00_images_stories_Frankrijk_valthorens_worstwinkel.jpgVal Thorens is een internationaal skidorp. Overal wordt Engels gesproken en er komen relatief veel Nederlanders. Dat hoor je op de terrasjes, zie je op de menuborden waarop ‘Dutch croquetes’ prijken en vang je op tijdens het ritje op de rollerbaan, waar een moeder in onvervalst Amsterdams tegen haar dochter zegt dat ze niet op de band mag gaan zitten. Die banden zijn overigens heel handig. Val Thorens heeft nogal wat niveauverschillen en wandelen naar boven of naar beneden is niet altijd even gemakkelijk. En met skies kun je de steile hellingen zeker niet nemen. Vandaar de rollerbanen, die zonder skipas te gebruiken zijn.

Tip: stap eens binnen bij La Belle en Cuisse. Hier vind je een fantastisch assortiment ambachtelijke worst en kaas. en snijdt de uiterst gastvrije eigenaar met veel plezier een proefje voor je af. Ook een aanrader: la Maison, midden in Val Thorens waar je, met een beetje zon, gewoon met -10 graden op het terras kunt zitten. 
Naar Val Thorens? Dat kan prima met de Ski-Thalys, die elke zaterdag rechtstreeks en zonder overstappen tot Moutiers rijdt.

Lees ook over de vele wellnessmogelijkheden in Val Thorens!

Op vakantie naar Frankrijk met


Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder