Vakantieman, waar zijn we dan?

0.69565217391304 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Globe-©GDJ-Pixabay
Globe-©GDJ-Pixabay

Wat is de wereld veranderd sinds Vakantieman Frits Bom aan vakantiegangers vroeg om op een landkaart aan te wijzen waar ze op dat moment dachten op vakantie te zijn. Natuurlijk waren de namen van de landen weggehaald waardoor Spanje verrassend vaak in midden Europa lag en Frankrijk soms in Afrika werd gepositioneerd. Echt. Dit kunnen we ons nu niet meer voorstellen.

Internet maakte de wereld kleiner. Je exacte locatie op de wereld kun je eenvoudig zien op je smartphone. En zoeken naar informatie over je bestemming doe je simpelweg thuis. Blogs, websites en apps vertellen je waar je moet zijn voor de leukste plekjes, de hotste hotspots of de lekkerste restaurants.  Je hoeft bijna niets meer zelf te ontdekken en zelfs de ´onontdekte´ plekken zijn niet meer onontdekt. Mensen zijn veel meer gaan reizen en echt overal, zelfs op niet-toeristische plekken, zijn toeristen. Vaak niet zelden uit Nederland, waar het reisvirus blijkbaar in het DNA zit.

Soms gaat het nog mis

Ondanks al die communicatie en informatie gaat het soms nog wel eens mis. Zo vloog nog niet zo lang geleden een man naar een stad in Canada, terwijl hij verwachtte in een heel ander werelddeel aan zijn reis te kunnen beginnen. Kwestie van niet goed uitzoeken. Daar zul je met een stad als New York of Amsterdam weinig last van hebben, maar steden komen vaak in verschillende landen voor. Pech. Nieuw vliegticket kopen dan maar, en die hilarische reacties op internet voor lief nemen.

Klachten van vakantiegangers

Maar ooit was daar die Vakantieman.  Begonnen als Konsumentenman reizen (ja, die K was toen goed) maakte hij tussen 1991 en 1997 bij RTL furore met zijn televisieprogramma dat helemaal gewijd was aan het thema vakantie. Zie het als de voorloper van wat we nu kennen als ‘Red mijn vakantie’ etc. Maar de Vakantieman was anders. Niks op pad met een camera, maar een belteam die de klachten aanhoorde en eventueel direct doorverbond met Bom. Hij probeerde dan in de rechtstreekse uitzending een oplossing te verzinnen. Wat waren de mogelijkheden voor de consument in die dagen beperkt. Tegenwoordig plemp je je klacht direct op internet en geef je je beoordeling op een van de vele reviewsites zodat iedereen kan zien hoe jij het hebt ervaren. En heb je ter plekke hulp nodig dan snelt er wel een camerateam naar je toe.

Vermaak

Bekende kreten in de uitzending was: ‘Vakantieman, gezellig hè!’.  En dat was het ook. Puur vermaak in het landenspel, waarbij je moest raden welk land werd getoond. Had je het goed dan mocht je via de cameraman, met een vizier op zijn camera, op het betreffende land schieten. De plek waar je uitkwam werd de bestemming van je gewonnen reis. Daarvan kwam je dan in een volgende uitzending verslag doen. Het addertje onder het gras: je ging altijd op reis met een willekeurige andere aanwezige in het publiek. Dat ging niet altijd even goed.

Dit soort programma’s kan niet meer. De wereld is veranderd. Het moet snel, hard, exotisch en ver. We weten waar we naar toe gaan. Boeken onze trip online. Planten de vlag van Italië niet meer in Zweden en hoeven ook geen groeten en antigroeten meer te doen. Whatsapp, Facebook en Instagram en andere Social Media houden ons feilloos op de hoogte van het wel en wee van onze reizende familie, vrienden en bekenden.
We leven in een grote, kleine wereld. Wij weten nu, net als de Vakantieman toen, precies waar we zijn en waar de ander is. Ach, dat is toch ook wel gezellig, hè!

Reacties  

 
#1 Denise - Follow my footprints 26-10-2017 14:28
Mooi Madeleine! Voor mij is het ook echt jeugdsentiment. Ik keek er altijd heel graag naar. Het waren gezellige avonden. En wat is er inderdaad veel veranderd...
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#2 Madeleinevdw 26-10-2017 14:37
Denise - Follow my footprints zei:
Mooi Madeleine! Voor mij is het ook echt jeugdsentiment. Ik keek er altijd heel graag naar. Het waren gezellige avonden. En wat is er inderdaad veel veranderd...

Dank je Denise. Voor veel jongere mensen is Bom een volkomen onbekend fenomeen. Laten we hem de oervader van 'Red mijn vakantie' en al die andere vakantie from hell programma's noemen.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder