Vluchten kan niet meer

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

VluchtenDe titel van dit ruim veertig jaar oude liedje van Frans Halsema en Jenny Arean, jawel, een echt oud liedje, schoot door mijn hoofd na alle gebeurtenissen van afgelopen week in Frankrijk en België. Geweld, agressie, aanslagen. Mensen die zonder genade een ander doodmaken. Gewoon omdat ze bedacht hebben dat het legitiem is. Geweld dat dichterbij komt. Geen ver-van-mijn-bed-show meer is. Waar kun je nog heen zonder risico? Vluchten kan niet meer! 

Lekker dichtbij of verder weg

De Vakantiebeurs is in volle gang. We scharrelen langs de stands, boeken reizen naar bestemmingen dichtbij of plekken verder weg. We stappen in vliegtuigen, treinen, bussen en auto’s om te kijken hoe het ergens anders is. Om te genieten, te relaxen en even weg te zijn uit de sleur van alledag. We willen zon opzoeken, of juist sneeuw en kou. We gaan voor eeuwenoude cultuur of eindeloos strand, bossen om uren in te lopen en steden om dagen te ontdekken.  We ontvluchten de dagelijkse gang van zaken en zoeken een plek waar we ons lekker voelen.  Even de boel te ontvluchten. Maar vluchten kan niet meer!

Het is beangstigend dat er zoveel angst is. Alsof er in die veertig jaar van het liedje niets is veranderd. "Hoe ver moet je gaan", zingen de. Waar kun je nog naar toe? Waar is het nog veilig? Toch is het wel zeker veranderd. De wereld is door alle moderne communicatiemiddelen veel dichterbij. We zien alles, horen alles, weten alles. Het lijkt erop of alle brandhaarden in de wereld  uiteindelijk leidt tot één wereld in brand. We kunnen onze angst niet meer ontvluchten. Worden ingehaald door het gevoel dat het overal onveilig kan zijn. Vluchten kan niet meer!

Wens voor 2015

We reizen door ons leven en willen ons daarbij veilig voelen,  familie en vrienden bezoeken. Gewoon leven, zoals leven bedoeld is.  We boeken onze vakantie, gaan op reis om de wereld te zien, mensen te ontmoeten, andere culturen te ontdekken.  Andere culturen, met mensen die ook gewoon willen leven zoals leven bedoeld is. Die ook willen vluchten voor mensen zonder genade. Maar vluchten kan voor velen niet meer!

Wij kunnen het nog wel. Even vluchten uit de kou, de regen en de sleur van alledag. Vrijwillig op reis en met veel indrukken weer terug naar huis. In 1971 zongen ze het al, Frans Halsema en Jenny Arean: “Vluchten kan niet meer”. Ik hoop dat voor iedereen in 2015 geldt: vluchten HOEFT niet meer! 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder