Franse Class

0.6875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

b_200_133_16777215_00_images_stories_accommodatie_classhotel.JPGZwarte zaterdag in Frankrijk. De eerste reeks passantenhotels in Poitiers is complet, noodgedwongen trekken we ’s avonds verder noordwaarts over de D910. In de oksel met de Rue Albin Haller staat links het Class-Hôtel, een geblokt complex met het parkeerterrein aan de voorkant. Er staan weinig auto’s, er is hoop.

 


We rijden om het geheel heen, in de verwachting een toegangshek aan te treffen, maar neen, het hotel ligt vrij in het industriële landschap. We parkeren aan de linkerkant; de auto staat bijna op de vluchtstrook, in feite scheidt alleen de berm het terrein van de doorgaande weg.

De ontvangst is allerhartelijkst. Jazeker, er is plek voor de nacht. De stevig gebouwde eigenaar diept een robuuste ordner op, duwt een stapel papieren weg waarin we ook een kerstkaart menen te ontdekken en signaleert dan op de pagina van vandaag dat kamer 6 op de begane grond vrij is. Inclusief twee keer ontbijt en toeristenbelasting betalen we iets meer dan 55 euro voor dit avontuur.

Een welgemeende goede nacht

Zijn frêle vrouw, ook uiterst voorkomend van aard, print de Wifi-codes uit die 24 uur gratis geldig zijn. Of we nog van het diner gebruik willen maken? Neen? Geen probleem, dan wensen we u een goede nacht en zien we u graag terug voor het zondagsontbijt, dat tussen 8 en 10 uur in deze zaal wordt geserveerd. Uw kamer ligt rechtdoor in de gang, aan de linkerkant. Nog een prettige avond. Oh ja, hier is een tweede handdoek, in de kamer ligt er slechts één.

Met een goed gevoel steken we verderop de sleutel in de deur. De toegang is her en der beschadigd, maar binnen is alles schoon: het tweepersoonsbed, het kastje en de natte cel, met daarin WC, douchecabine en wasbak. Ik probeer het raam open te doen. Dat lukt eerst niet, omdat ik niet precies weet of de hendel omhoog of omlaag moet en ik eerlijk gezegd ook niet te veel druk op dit metalen exemplaar durf uit te oefenen. Het geheel blijkt aan de onderkant een beetje te klemmen, dat is alles.

Met de frisse lucht dringt ook het gevoel binnen dat we bij twee aardige, rustige mensen een prettige plek hebben gevonden, op zo’n dag dat heel Frankrijk zich op vakantie dringt en veel Noordeuropeanen gespannen naar huis racen. Wij doen even niet mee, we verlengen met alle plezier de vakantie met een dag. Uit voorzorg halen we natuurlijk wel alle waardevolle spullen naar de kamer, zo staat ’s nachts ook de complete racefiets tegen de radiator.

Jus en andere zoetigheid

’s Morgens hetzelfde beeld: man en vrouw uiterst vriendelijk aan de slag in hun onderneming, die ze inmiddels vier jaar bezitten. Het ontbijt is vol Franse zoetigheid; op het roze servet op ons bord liggen twee bakjes jam, in een mandje twee roombotercroissants en twee stukken stokbrood, verser dan vers. Verder keuze uit twee soorten boter, thee en koffie wordt aan tafel geserveerd, de jus d’orange zit in een thermoskan op een bijzettafeltje in de hoek van de eetzaal. Heerlijk ongecompliceerd.

Als de eigenaar even door zijn taken heen is, bladert hij op zijn gemak achter de bar door de ochtendkrant. Je gunt hem die momenten; net zoals we het dit stel gunnen om deze zaak met een kleine 30 kamers tot een succes te maken. Natuurlijk, het geheel kan een verfje hebben, en de vloerbedekking is lokaal aan vervanging toe, maar wat service en klantvriendelijkheid betreft staat Class-Hôtel op eenzame hoogte. Van de eigenaren van dit 1-sterrenhotel aan 2 Rue Eugène Chevreul kan menig 3-sterrenhotelier nog veel leren.

Reactie toevoegen

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Blijf de hitte de baas: 7 handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. Natuurlijk weten we allemaal wel dat we dan moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je nog meer doen?

Lees verder

De vele bekoringen van Łódź

De vele bekoringen van Łódź

Nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op een straat. Mijn jongste bekoring is Piotrkowska, de levensader van Łódź, de derde stad van Polen. De noord-zuidverbinding trekt al eeuwen een kaarsrechte streep door Woedsch, zoals de uitspraak bij benadering luidt, en mag zich met meer dan vier kilometer inmiddels een van de langste winkelstraten van Europa noemen. Maar wandelen door Piotrkowska is veel meer dan lopen alleen, het is stappen door de tijd.

Lees verder

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Op wijnreis dicht bij huis: ga eens naar Duitsland

Wie een goed glas wijn kan waarderen, kan zeker ook uren doorbrengen in een wijngaard. Lekker struinen door een wijngebied waar de druiven aan de stokken wachten om rijp te worden. Nu kun je daar een hele vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië omheen plannen, maar wat dacht je ervan om het eens wat dichter bij huis te zoeken? In Duitsland bijvoorbeeld.

Lees verder

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Lees verder

Lekker varen in noordoost-Friesland

Lekker varen in noordoost-Friesland

Friesland staat bekend als provincie waar je prachtige vaartochten kunt maken. Heel eco, in een zeilboot, met de wind als voortstuwende kracht, of wellicht in een fluisterstil sloepje. Maar welke vaarwateren zijn er, en hoe komt het dat deze provincie zo waterrijk is? Puur op reis geeft een overzicht van de meren en vaargebieden in noordoost-Friesland én een klein stukje historie.

Lees verder

Lekker en veilig barbecueën

Lekker en veilig barbecueën

Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.

Lees verder