Niet elk souvenir is oké

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
scarabee.jpg

Op vakantie naar een zonnig, ver of exotisch oord? Let dan goed op welke souvenirs je koopt. Je mag namelijk niet alles zomaar meenemen naar Nederland. En dan moet je op Schiphol of een andere luchthaven die mooie portemonnee van olifantenleer inleveren bij de douane. Jammer, maar helaas. Wie zich echter goed voorbereidt, komt niet voor verrassingen te staan.

Papegaaienveren uit Brazilië. Tien nagemaakte poloshirts van een luxe merk. Een speelgoedpistool dat er levensecht uitziet. Volgens de douane hebben Nederlandse vakantiegangers soms niet in de gaten wat ze wel en niet mogen meenemen. Eenmaal bij de grens is het aan de douanemedewerkers om te beslissen: Is het oké, ja of nee? Zo komen er geen ongewenste goederen Nederland en de Europese Unie binnen.

Voor reizigers is het natuurlijk geen prettige verrassing als je het mooie souvenir bij de grens moet inleveren. Maar ook in dit geval geldt: regels zijn regels. Namaakgoederen zijn bijvoorbeeld verboden, maar voor eigen gebruik mag je maximaal drie artikelen meenemen naar Nederland. Planten en dieren daarentegen mogen vrijwel nooit en namaakwapens zijn helemaal verboden. Drank en sigaretten mogen wel de grens over, maar hiervoor zijn limieten vastgesteld. Afhankelijk waar je vandaan komt – binnen of buiten de EU – staat hier wat is toegestaan.

Witwassen 

eurobiljet
eurobiljet
Wie buiten Europa reist, mag aankopen meenemen tot een waarde van 430 euro belastingvrij. En wie 10.000 euro of meer aan contanten of waardepapieren bij zich draagt, moet dat melden bij de douane, zodat de overheid zicht kan houden op geldstromen en terrorisme en witwassen kan bestrijden. Ondanks de beschrijvingen en adviezen op de website van de douane zijn veel vakantiegangers niet op de hoogte, vertelt douanier Louis de Vries. “Vaak is er geen sprake van kwade bedoelingen. Dan is het extra sneu wanneer wij iets in beslag nemen. Helemaal wanneer ook nog een boete volgt.”

Campagne

Om die reden is de campagne ‘Is dit OK ja of nee?’ opgezet, om te laten zien wat wel en niet mag. De campagne is vooral zichtbaar op de nationale luchthaven Schiphol, begin- en eindpunt van vele duizenden vakanties. Maar reizigers kunnen zelf ook met een mobiele applicatie testen wat ze wel of niet mee naar huis mogen nemen. De douane maakte hiervoor de ‘OK’-app. Deze gratis app laat zien welke souvenirs je beter niet kunt kopen en is hier te downloaden.

Nep en namaak

In de zomermaanden controleert de douane vooral op namaakkleding en nepwapens. Op populaire vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee zijn deze volop verkrijgbaar. Aan de hand van een risicoanalyse bepaalt de douane welke vluchten worden gecontroleerd. Vervolgens komt het aan op de douaniers. De Vries: “Een smokkelaar loopt niet met een stempel op zijn voorhoofd. We observeren en letten op signalen. Hoe is iemand gekleed? Waar komt de vlucht vandaan? Als we bij iemand een vermoeden hebben, dan nemen we degene apart.” De Vries waarschuwt voor de gevaren van namaak. “Door die spullen te kopen, ondersteun je illegale handel en slechte arbeidsomstandigheden. Bovendien zijn veel goederen gevaarlijk. In nagemaakte merkkleding zitten dikwijls giftige stoffen.”

Groen of rood

Het kan natuurlijk voorkomen dat je zelf al vermoedt dat je iets moet aangeven bij de douane. Daarom kun je op Schiphol kiezen voor een groene en een rode balie. Ga je naar de groene balie, dan geef je aan dat je niets aan te geven hebt, en bestaat de kans dat je alsnog wordt gecontroleerd. De douaniers die de controles uitvoeren, hebben uitgebreide kennis van wat wel en niet mag. Ze worden ook geregeld bijgeschoold, onder meer door medewerkers van populaire luxe merken. Soms wordt het de douane gemakkelijk gemaakt. Bijvoorbeeld door de meneer die vanuit Paramaribo op Schiphol aankwam, met in zijn koffer een broek van ‘Bolce & Gabban’.

Koraal en cactussen

Een apart hoofdstuk vormen de regels rondom flora en fauna. Zo zitten in Chinese medicijnen soms beschermde plantensoorten, en die zijn verboden om in te voeren. Uiteraard kunnen de Nederlandse douaniers geen Chinees lezen. Ze gebruiken daarom lijsten met Chinese tekens. De douaniers op Schiphol zien gedurende het zomerseizoen natuurlijk heel wat voorbij komen. Koraal uit de Nederlandse Antillen, cactussen uit Mexico, ivoor uit China of Thailand.
Dieptepunten van reizigersopportunisme liggen uitgestald in het kantoor van de douane, zoals een complete zebrahuid, een berenkop en een handtas gemaakt van krokodil. Scherpe tanden bewaken de sluiting. Opvallend: terwijl van toeristen met nep-Björn Borgs de onderbroeken worden afgepakt, is nagemaakte flora en fauna geen enkel probleem. Portemonnees van olifantenleer blijken dikwijls van rundleer te zijn gemaakt. In zo’n geval ontneemt de douane je een illusie, maar mag je de portemonnee houden.

Meer weten over wat je wel en niet mee mag nemen naar Nederland?

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder