Lekker en veilig barbecueën

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

vis op de barbecue
vis op de barbecue
Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur of op een camping of bij je vakantiehuisje gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.



Begin op tijd
Als je kooltjes gebruikt, begin dan zeker 45 minuten vooraf met het aansteken van de barbecue. Doe dat met aanmaakblokjes, aanmaakpasta of speciale aanmaakvloeistof.
Zijn de vlammen gedoofd, dan krijgen briketten of houtskool een grijzere kleur en worden ze steeds warmer. Dat is het moment om het vlees of vis op de barbecue te leggen.
Bewaar vlees koel en zet niet alles tegelijk buiten neer. Blijft er iets over en heeft het langer dan 30 minuten buiten de koeling gestaan? Maak het dan binnen één dag op.
Vries vlees/kip of vis niet opnieuw in.

Niet zwart
Bestrijk het rooster met wat olie.
Door het vlees met olie te bestrijken blijft het sappiger. Laat het vlees bruinen en pas op dat het niet zwart wordt. Dat is schadelijk voor de gezondheid.
Draai het vlees af en toe om met een tang. Met een vork prik je sneller de sappen eruit.
Vis op de barbecue? Gebruik een barbecueklem of maak vispakketjes in aluminiumfolie.
Doe pas achteraf kruiden op het vlees of de vis. Zout bemoeilijkt het bruin worden.
Zorg ervoor dat alles goed gaar is, vooral kip. Braad grote stukken desnoods eerst even aan in een koekenpan.

Tips voor veilig en prettig barbecueën

  • Let op de windrichting als dat mogelijk is zodat buren niet onbedoeld 'meegenieten'.
  • Ben je de 'barbecuemaster'? Draag dan kleding die niet makkelijk vlam kan vatten.
  • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt.
  • Zorg ervoor dat de barbecue stevig staat en verplaats hem niet terwijl hij brandt.
  • Laat na afloop de kolen goed uitbranden.
  • Maak bij elektrische barbecues het snoer goed vast zodat niemand er over kan struikelen.
  • De gasfles van een gasbarbecue moet niet te dicht bij het toestel staan.
  • Houd een emmer zand, brandblusapparaat of branddeken bij de hand.

En dan het schoonmaken...

Maak er een gewoonte van het rooster schoon te maken als het nog heet is. Die tip is van Peter de Clerq, de Nederlandse wereldkampioen barbecueën. "Snij een citroen doormidden en wrijf het rooster daarmee in, dan laat het vuil gemakkelijk los. Even met de staalborstel erover en het rooster is schoon", zegt hij in de Volkskrant. De Clerq won zijn titel in 2003 op Jamaica overigens met het volgende recept: hij stopte een hele kip vol met in Leffe-bier gedrenkt hooi en liet het geheel een uur roosteren in een gesloten barbecue.

Heb je ook leuke, handige of lekkere tips? Deel ze met ons!

 

Reactie toevoegen

Beveiligingscode
Vernieuwen

Camperbeurs Hardenberg in 2018 nog groter!

Camperbeurs Hardenberg in 2018 nog groter!

Camperen is niet voor niets stijgend populair: lekker rondreizen en verblijven in je eigen vertrouwde omgeving, geen zorgen over het opzetten van een tent of het vinden van het juiste hotel om te overnachten. Een camper biedt veel vrijheid én zekerheid. Ervaar dit en nog veel meer tijdens de Camperbeurs in Evenementenhal Hardenberg. En met de winactie van Puur op reis maak je kans op gratis entreekaarten.

Lees verder

Wellness Duitsland: voedsel voor lichaam en geest

Wellness Duitsland: voedsel voor lichaam en geest

Ontdek jezelf weer helemaal tijdens je wellnessbreak in Duitsland. Ervaar wie je bent en laat lichaam, geest en ziel verwennen. Wellness is zoveel meer dan een massage of een behandeling. Om je helemaal 'wel' te voelen heb je ook een actieve en gezonde lifestyle nodig. Met meer bewegen en licht en lekker eten.

Lees verder

7 Tips om langer een vakantiegevoel te houden

7 Tips om langer een vakantiegevoel te houden

Uit een enquete van VakantieDiscounter onder tweeduizend mensen blijkt dat we de zomervakantie gemiddeld waarderen met een 8,4. Een heerlijk vakantiegevoel dus, maar helaas blijkt dat prettige gevoel al na 3 dagen thuis weer te zijn verdwenen. Kun je dat gevoel een beetje rekken? We geven 7 tips.

Lees verder

Win entreekaarten voor de 50PlusBeurs

Win entreekaarten voor de 50PlusBeurs

De vakantie is (bijna) voorbij... de beurzen en evenementen gaan weer van start. Zo ook de 50PlusBeurs, al 26 jaar ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers. Struin een dag rond tussen de 550 stands boordevol informatie, entertainment en aanbiedingen. Thematisch ingedeeld met workshops, presentaties en vele optredens op podia met muziek, modeshow en theater. Niemand verlaat de 50PlusBeurs met lege handen. En wil je gratis of met korting naar de beurs, doe dan mee met onze prijsvraag!

Lees verder

Mooie magische plekken in Nederland

Mooie magische plekken in Nederland

Er is een reden dat zoveel buitenlandse toeristen jaarlijks naar Nederland komen. Natuurlijk staan de steden Amsterdam en Rotterdam hoog in de bezoek-top-tien, maar er zijn nog veel meer mooie en magische plekken te vinden in ons eigen land. Skyscanner zette er al eens tien op een rijtje, Puur op reis vulde deze lijst aan en we nodigen jullie uit om je eigen favoriete, magische plek aan de lijst toe te voegen.

Lees verder

Traveling light? Nee, maar met de VAGO compressor wel compact

Traveling light? Nee, maar met de VAGO compressor wel compact

Reizen is je koffer vullen met spullen waarvan je denkt dat je ze nodig hebt. Vaak kun je wel met een/derde minder toe, maar ach, als je toch die 23 kilo mee mag nemen… Je koffer staat letterlijk bol van de kleding. En daar is gemakkelijk iets aan te doen: de VAGO reiscompressor waarmee je geen gewicht, maar wel ruimte bespaart.Ik testte de VAGO met de medium vacuümzak (50 x 60 centimeter) die bij de starterset wordt meegeleverd.

Lees verder