Carnaval wereldwijd

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Carnaval Rio de Janeiro
Carnaval Rio de Janeiro
Hossen, lachen, pret maken en even alle teugels laten vieren. In een groot deel van Nederland kijkt men al maandenlang reikhalzend uit naar carnaval. Maar niet alleen in Nederland wordt carnaval gevierd, ook in de rest van de wereld gaan op dit feest de remmen los. Heel bekend is het feest in Rio de Janeiro (Brazilië) waar vrouwen en mannen schaars gekleed door de straten trekken, dansend op ritmische muziek. Maar wat is nou de achtergrond van het carnaval? En hoe wordt carnaval elders in de wereld gevierd?

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest, waar toch ook wel wat heidense wortels in verwerkt zijn. Het driedaagse feest wordt gevierd zondag tot dinsdagavond, ook wel Vastenavond genoemd. Veel mensen zijn verkleed en in de dorpen en steden, die tijdens carnaval tijdelijk een andere naam krijgen, trekken vrolijke en bonte optochten en stoeten door de straten, al dan niet met praalwagens. Het feest eindigt dinsdagnacht om 12.00 uur. Dan begint Aswoensdag en vangt de vastentijd aan. Dat is de periode van 40 dagen tot Pasen.

België

De Belgen drinken tijdens carnaval veel bier, strooien met confetti en nemen de politiek op de korrel. Vaak vinden er woensdag 'popverbrandingen' plaats. In de meeste plaatsen gaan grote carnavalsoptochten door de straten en elke carnavalsstad krijgt een Prins Carnaval of keizer die de 'macht' tijdelijk overneemt. Bekende carnavalsplaatsen: Aalst, Ninove en Halle. De plaats met de oudste carnavalsstoet is Herenthout. In Wallonië is Binche een wereldberoemde carnavalsstad, met zijn historische Gilles (anonieme folkloristische personages) en hun traditionele kostuums.

Duitsland

Ook in Duitsland wordt veel bier gedronken tijdens carnaval. Meestal zit men aan lange tafels en wordt het publiek vermaakt door narren. In het Rijnland vind je naast de typische buutreders, die op of achter een 'Bütt' of 'Bottich' (biervat) staan, vooral optochten en verklede mensen. Bekende carnavalssteden zijn Aken, Düsseldorf, Duisburg, Keulen, Krefeld en Mainz. In Zuid-Duitsland bestaat een aantal specifieke carnavalstradities. In het Zwarte Woud en in de stad Neurenberg lopen met grote koebellen uitgeruste, duivelse figuren ('Scheller') door de straten. Traditioneel is de 'Altweiberfassnacht', op de donderdag voor carnaval. Dan vieren de vrouwen uitbundig feest en knippen, en als ze de kans krijgen, de stropdas af van mannen die er een dragen.

Tsjechië

Het Bohemian CARNEVALe Praag is een fonkelnieuwe maskerade in Venetiaanse stijl. Het carnaval in de hoofdstad staat zaterdag 18 februari bol van de kunstzinnige optredens in 18de-eeuwse Boheemse kostuums, die worden gehouden in musea, galeries en stadspaleizen in het oude centrum. Iedereen mag meedoen, mits je incognito verschijnt met een masker! De mooiste exemplaren kun je aanschaffen in het Praagse atelier Franzis Wussin. De bonte dag wordt afgesloten met het Koninklijke Crystal Bal.

Italië

Maskers
Maskers
Sinds 1660 is het Venetiaanse “Carnevale di Venezia” het meest bekend in Europa. Vooral de strakke maskers  en schitterende kostuums springen in het oog. De maskers hadden oorspronkelijk de functie om de sociale status van mensen te verhullen zodat niet duidelijk werd tot welke stand men behoorde. Zo was het feest een uitlaatklep voor alle sociale klassen. Het San Marco plein, de theaters en andere openbare gebouwen vormen tijdens het Carnaval het toneel voor acrobaten, acteurs, dansers en optochten.

Brazilië

Naast Rio de Janeiro, met de bekende carnavalsparade is Salvador da Bahia de plaats met het grootste straatcarnaval van de wereld.

Sint Maarten

Hier wordt, vooral om commerciële redenen,  gevierd in de week rond Koninginnedag (30 april). De nabijgelegen eilanden vieren het carnaval op de dagen voorafgaand aan de vastentijd.

Cuba

In Havana, Mantanzas en Santiago de Cuba is juli de carnavalsmaand.  Oorspronkelijk viel carnaval in dezelfde periode als in Nederland, maar in 1920 werd carnaval verplaatst naar een viering in de zomer, genaamd Mamarrachos. Dit festival werd ruim nadat de suikeroogst was geweest gehouden, zodat de suikerboeren van veelal Afrikaanse afkomst mee konden doen. Tegenwoordig wordt op 26 juli ook de dag van de Cubaanse Revolutie gevierd.

Verenigde Staten

In New Orleans (Louisiana, VS) heet het carnaval Mardi Gras, wat in het Frans vette dinsdag betekent. Naast een verkleedfeest in vooral de kleuren paars, groen en goud is het ook een paradefeest. Bekend is de gewoonte om elkaar kralen toe te werpen. Daar wordt zelfs om gevraagd:  'Throw me something.'

Groot-Brittannië

Het West Country Carnival in South West England is een jaarlijks terugkerend festival met optochten met verlichte wagens (lokaal cars genoemd). Dit vindt zijn oorsprong in Bridgwater en gaat terug op de verijdeling van het Buskruitverraad in 1605.

Spanje

De belangrijkste carnavals zijn die het Carnaval in Santa Cruz de Tenerife en die van Cádiz. In maart is er in Valencia het grote Las Fallas festival. Het feest is oorspronkelijk ter ere van St Jozef, de beschermheilige van de timmerlieden. Al maanden van tevoren begint men aan het maken van ninots. Dit zijn beelden van karton, hout en gips, die vaak een satirische scène verbeelden. Het openingsfeest La Crida vindt plaatst op de laatste zondag van februari. Dan worden de ninots overal neergezet en zijn er parades, stierengevechten, schoonheidswedstrijden en paëllawedstrijden. Het festival eindigt met  La Crema. Dan worden alle beelden in de brand gestoken.

Carnavalsdata

2012: 19 / 21 februari
2013: 10 / 12 februari
2014:  2 / 4 maart
2015: 15 / 17 februari
2016: 7 / 9 februari

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder