Reistips voor 50Plussers

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ouderen op het strand
Arek Socha via Pixabay

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Temperatuurwisselingen

Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het voor ons lichaam is om aan te passen aan grote wisselingen van temperatuur. Gelukkig hoeven we geen rekening meer te houden met schoolvakanties en kunnen we de reis naar een zomers warm of heel warm oord ook in een ander seizoen ondernemen. Het is lekker genieten in de lente en herfst in Spanje, Italië, Griekenland of Portugal. 
Lang op vakantie? Lees dan deze tips.

Lichamelijke conditie

Kun je het vermijden ga dan niet op reis als je net ziek bent geweest, dat is voor niemand goed. Ga je op wintersportvakantie bereid je dan goed voor en volg een training voor je vertrekt. Onze botten zijn nou eenmaal wat kwetsbaarder dan die van een jonger persoon.

  • Neem eigen ski-uitrusting mee. Moet je ski’s en/of andere ski-uitrusting huren let er dan op dat het goed en degelijk materiaal is. Lang niet op de ski’s gestaan? Doe het dan zeker in het begin rustig aan. 
    Ski-uitrusting kopen? Kijk eens bij de aanbiedingen van Aktiesport.
  • Ook voor een actieve vakantie is een goede training en voorbereiding van belang. Een bergwandeling is prachtig, maar ongetraind kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. 
  • Langdurige vliegreizen verhogen de kans op trombose. Sta geregeld op en maak een korte wandeling door het vliegtuig. Drink voldoende water. Probeer een stoel aan het gangpad te krijgen zodat je gemakkelijker op kunt staan. Ja, we weten het, dat is tegenwoordig helaas niet altijd meer gemakkelijk te regelen. En dan worden die vliegtuigstoelen ook nog steeds krapper…
  • Draai in je hotel of vakantieappartement altijd de kraan van de douche open om de leidingen door te spoelen. Dit om de kans op legionella te verkleinen. De aandoening kan dodelijk zijn, zeker bij ouderen of bij mensen met een verminderde conditie. Kom je na een vakantie thuis spoel dan alle kranen minstens vijf minuten door! Lees hier meer over legionella, ook wel veteranenziekte genoemd.

Lees ook deze weetjes om een beetje te slapen in het vliegtuig

Eten

Eet ook op vakantie zo gezond mogelijk en vermijdt voedsel waar je ziek van kunt worden. Een open deur, maar ben je wat ouder dan ben je simpelweg wat vastbaarder voor infecties en de gevolgen kunnen ernstiger en langduriger.

  • Te vermijden: rauwe groenten (sla), geschild fruit (als je dat niet zelf hebt gedaan), onvoldoende gekookt vlees, vis en schelpdieren, onverpakt ijs, te lauwe maaltijden, ijsblokjes en kraanwater in gebieden waar het water niet veilig is: een handig overzicht staat op 'water in het buitenland'.
  • Poets in die gebieden waar het water niet veilig is ook je tanden met water uit een fles of water dat eerst gekookt is.
  • Lekker fruit gekocht op de markt? Was het dan met gekookt of flessenwater en schil fruit pas na het wassen.
  • Koop onderweg alleen producten bij een stalletje waarbij het eten gaar geserveerd wordt. Let op zaken als: worden producten goed gekoeld bewaard? Hoe wordt je eten bereid? Wordt dezelfde lepel of hetzelfde mes gebruikt voor zowel de rauwe als de al bereide producten? Heb je twijfels loop dan een stalletje verder of zoek een restaurant.
  • Was je handen vaak en frequent en gebruik na het wassen een antibacterieel middel.

Medicijnen, ziektes en ziektekostenverzekering

Heb je een chronische aandoening dan is een controle voor je vertrekt altijd aan te bevelen. Heb je bijvoorbeeld diabetes dan kan je arts aanwijzingen geven voor wanneer je vliegreizen maakt waarbij je tijdzones overschrijdt.

  • Gebruik je medicijnen? Neem die dan in voldoende hoeveelheid mee. Vraag bij de apotheek om een Europees Medisch Paspoort. Zorg voor de zekerheid ook voor een recept van je huisarts met daarop de internationale naam van het medicijn.
    Niet alle medicijnen mag je zomaar meenemen. Er gelden regels voor bijvoorbeeld middelen tegen pijn (morfine), depressie of ADHD. Kijk op de website van de overheid of je je medicijnen mee mag nemen en hoe je dat dan doet.
  • Ben je onder behandeling voor een bepaalde aandoening dan kan een in het Engels opgesteld document handig zijn voor het geval je in het buitenland de hulp van een arts moet inroepen.
  • Heel handig is een EHBO-doosje met daarin alles wat je nodig hebt voor behandeling van kleine snij- en/of schaafwonden.
  • Vergeet ook niet om een pijnstiller, koortswerend middel, anti-diarreetabletten en insectenwerende middelen mee te nemen. Online bestellen? Kijk eens bij Bol.com
  • Investeer in een goede zonnecrème en zonnebril, ook en juist op wintersport! Praktisch is de UV-werende kleding en zwemkleding.
  • Draag je een bril dan is het erg prettig om een reserve-exemplaar mee te nemen.
  • Kijk of je voor het land waar je naar toe gaat vaccinaties en/of malariatabletten nodig hebt op de website van GGD.
  • Wees alert op teken. Ze kunnen drager zijn van de Borrelia burgdorferi die oorzaak is van de ziekte van Lyme.
  • Vraag om een Europese zorgverzekeringskaart en lees op de website van de overheid hoe de zorg in het buitenland geregeld is.
  • Sluit een aanvullende reisverzekering af! Niet alle ziektekosten worden door de zorgverzekeraar vergoedt.

Handig onderweg

  • Neem een paraplu mee om te gebruiken als kleine en handzame parasol!
  • Zorg voor voldoende water. In de auto, als je gaat wandelen of een andere activiteit onderneemt.
  • Zonneschermen in de auto voorkomen dat het een bakoven wordt en je je stuur niet kunt vastpakken.
  • Een zonnebril is een must, zowel 's zomers als in de winter.
  • In je tas: een klein flesje antibacteriële handgel, verfrissingsdoekjes, lippenbalsem met beschermingsfactor en een reistube zonnecrème.

Lees ook deze reis- en vakantietips

Wat is jouw gouden tip voor op vakantie?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder