Wolfsburg, glimmende bolides en schitterende mode

0.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
b_800_0_16777215_00_images_stories_Duitsland_wolfsburg_autostadtfabriekgroot.jpg

Ik heb niks met auto's en ook niet zoveel met mode. Wat moet ik dan in Autostadt? Een plek waar glimmende bolides hand in hand gaan met schitterende outfits? Om dat te ontdekken maak ik op de terugweg van Maagdenburg, een tussenstop in Wolfsburg.  

Pruttelmotor versus turbobeest

AutostadtAutostadtEen van de grote attracties is Autostadt. Hoe kan het ook anders in Wolfsburg, waar de fabrieken van Volkswagen staan. In de verzameling paviljoens, musea en gebouwen van Autostadt zie en leer je alles over de productie van de Volkswagen- en andere automerken die hier gebouwd worden. Niets met auto's hebben betekent in mijn geval dat ik een klein wensenlijstje heb waar een auto aan moet voldoen: hij moet betrouwbaar, een beetje comfortabel én gebruiksvriendelijk zijn. Pas dan kijk ik naar ontwerp, motorinhoud, gadgets en de kleur. Wat is het dan grappig in het Zeithaus-automuseum, waar nostalgie de boventoon voert en juist ontwerp, kleur en gadgets het belangrijkst zijn. Het is bijna vertederend om een oranje Volkswagenbusje gebroederlijk naast een gele ambulance te zien staan. Die kleuren, de designs maken de auto's zo leuk om te fotograferen. Een gouden auto, een grote groene, een stijlvolle zwarte. De merken en specificaties lees ik op de bordjes. En hoera, van sommige weet ik dat zelfs. Helemaal een nitwit ben ik dus niet.

AutostadtAutostadtAutostadt

 

 

 

 

 

 

AutostadtHet autootje waarin een simpele pruttelmotor het vermogen moet leveren oogt bijna als een speelgoedkarretje. Wat waren die auto's toen nog eenvoudig, zeker in vergelijking met de nieuwste monsters in de paviljoens waar ik vanuit het museum heen ga. In het paviljoen waarin Bentleys en Bughatti's staan hangt een aantal mannen likkebaardend boven een glimmende hoop techniek. Opgewonden bespreken ze pk's, turbo's en nog meer technische details en trekken hun conclusie: het is een turbobeest. Ik dring me een beetje tussen het opgewonden groepje in om dit wonder ook te aanschouwen. Is het oneerbiedig dat ik me bedenk dat het eigenlijk een mooi opgepoetste hoop techniek op een spiegelende plaat is? Ik spreek mijn gedachten maar niet uit...

Even testen

AutostadtIn het Porsche-paviljoen staan drie auto's opgesteld. Een groep druk ratelende scholieren verdringt zich om de bolides. Je mag namelijk IN die auto's gaan zitten en dat laten de jongens en meiden zich geen twee keer zeggen. De sportwagen is duidelijk favoriet bij de jongens, de meiden hebben wat meer interesse in het ruimere model. Daar kun je immers met zijn viertjes in om selfies te maken. Hoe gezellig is dat.
Als de groep weg is ga ik, omdat ik er toch ben, ook in alle auto's zitten. Dashboard, stuur, versnellingspookje... Voor mij geen kriebels, al kan ik me die van anderen wel voorstellen. Glimmend zijn deze karren in ieder geval wel. Autostadt. Het is een jongensdroom, maar ook zonder droom en passie voor auto's kun je de tentoongestelde modellen op waarde schatten. Zeker omdat je door de uitgebreide uitleg snapt waarom dat model van die auto nou zo bijzonder is.  Na een bezoek aan alle paviljoens ben ik in ieder geval informatie, mooie plaatjes en een paar leuke uurtjes rijker.

Booking.com

Liever naar Phaneo

PhaneoPhaneoEn de mode dan? Ik ben geen Fashion Chick. Niet eens meer een chick, wat dat betreft. Kleding staat, of het staat niet. En wie het gemaakt heeft boeit me niet zo. Maar al heb ik niets met design, een beetje snuffelen tussen de rekken is soms best leuk als je toch iets nodig hebt. Maar dat heb ik niet, en ook geen tijd om alles in Wolfsburg te zien. Daarom kies ik voor een bezoek aan het Phaneo, een van de andere attracties in Wolfsburg. Dit bijzondere gebouw is ontworpen door de onlangs overleden Zaha Hadid en is wat architectuur betreft al een ontdekking. Het Phaneo herbergt een interactief museum met verschillende boeiende exposities en uitvindingen. Vooral kinderen zullen zich hier prima weten te vermaken. Toch zijn er ook voor volwassenen wel grappige dingen: jezelf in streperige kleuren zien, bijvoorbeeld. Of een heatmap van je lijf. Verrassend is ook de mobiel, waarvan je niet weet wat je ziet totdat je hem even stopzet. De miniversie van Villa Volta sla ik over, maar gezien de lange rij voor deze attractie moet het een aanrader zijn.

Hotel met butler

Als luxe afsluiter logeer ik in het Ritz-Carlton .Het is gewoon best leuk om een eigen butler te hebben die je helemaal in de watten legt. In mijn kamer liggen slippertjes en badjas al klaar voor gebruik en het plateautje met chocolade kan ik absoluut niet weerstaan. Ik snoep snel een paar bonbons en ga naar het Aquarestaurant van het hotel. Wat een luxe om gewoon met mijn tafelgenoten mee te kunnen eten van het shared diner, samengesteld uit biologische producten uit de omgeving. Glutenvrij dieet? Geen vlees? Geen probleem! Een aangenaam avondje? Absoluut!

Aanraders

Is er dan helemaal niks negatiefs te melden over Autostadt? Jawel. Je hebt er meer tijd nodig dan je denkt. Want naast het museum, de Outletstores en het Phaneo Science Center is ook de omgeving gewoon leuk om te ontdekken. Ik vond ook het ene nachtje in het hotel te kort. Want ik had graag nog in het aan/in de Allerrivier gelegen zwembad een baantje getrokken (en nee, niet om zes uur in de ochtend, zoals een stoere medereiziger deed). Volgens mij heeft ook de wellnessafdeling nog wel een en ander te bieden. O, en tegen niemand zeggen, ik vond het stiekem wel jammer dat ik geen tijd had om leuke koopjes te scoren in de Outlet. Wellicht toch nog een keer terug naar Autostadt?

AutostadtAutostadt

Met de trein naar Wolfsburg gaat heel gemakkelijk via NS International



Wat vind je in Autostadt:

AutostadtAutostadtWolfsburg is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen aan de Allerrivier. De stad telt ruim 123.0000 inwoners en is de hoofdzetel van het Volkswagen-concern. De torens van de Volkswagen fabriek zijn iconen die stadsbeeld domineren. Autstadt is een van de bezienswaardigheden van Wolfsburg.  De bouw startte in 1998 en in mei 2000 werd het belangrijkste paviljoen geopend. Met auto's dus. Veel auto's. Jaarlijks komen er jaarlijks 2 miljoen mensen naar Wolfsburg voor de attracties, paviljoenen en de moderne architectuur.

Attracties:

  • Een off-road track, waar de Volkswagen Touareg, de Amarok en de Tiguan wordt getest;
  • Een mini-baan waar kinderen hun stuurkunsten kunnen tonen;
  • Twee bioscopen met films die, hoe kan het ook anders, over auto's gaan;
  • Twee glazen torens waar zo'n 800 nieuwe Volkswagens wachten tot hun nieuwe eigenaar hen af komt halen. Je kunt naar de 20e etage voor een panoramisch uitzicht over Wolfsburg en Autostadt. De torens zijn verbonden door een 700 meter lange tunnel.
  • Acht autopaviljoenen, allemaal ontworpen in een bijzonder design. Elk paviljoen huisvest een automerk: Volkswagen, Bentley en Bugatti, Audi, Seat, Škoda, Lamborghini en Porsche.
  • Het Zeithaus waar klassieke auto's opgesteld staan in een kunstzinnige omgeving. De tentoongestelde kunstcollectie wisselt regelmatig.

Autostadt

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder