De heilige grot van Antoni Gaudí

3.0625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Ramen in Cripta Colonia GüellHemels licht valt in kleurrijke banen de Cripta Colònia Güell binnen. De glas-in-loodramen glimmen, de kerkbanken glanzen, het altaar gloeit op; in honderd jaar verandert er soms niets. Antoni Gaudí i Cornet moet hetzelfde tafereel hebben gezien, toen hij op die zonnige dag in 1917 de crypte in het nietige Santa Coloma de Cervelló aan zijn opdrachtgevers moest overdragen.

De Catalaanse architect (1852-1926) doet dat waarschijnlijk met gevoelens van woede en vertwijfeling. Bijna twintig jaar heeft hij onder de rook van Barcelona ongestoord kunnen creëren, gul gefinancierd door Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918). De textielmagnaat wil in zijn arbeiderswijk Colònia Güell, naast woningen, winkels en scholen voor de duizend medewerkers en hun gezinnen, nu eenmaal ook een imposante kerk. Imposant, want met veertig meter moet de toren net zo hoog worden als de fabrieksschoorsteen en als zodanig te zien zijn vanuit Barcelona.

Zover komt het niet. In 1917, negentien jaar na de start, trekken de kinderen van Güell de stekker uit het heilige object van hun vader. Ze besluiten niet langer geld te steken in de bouw van het prestigieuze project. De cripta is af, de iglesia zal er nooit komen. Gaudí trekt bedroefd weer naar Barcelona, waar sinds 1882 de bouw van de Sagrada Familia ook veel van zijn aandacht vraagt.

kerkgaudi1
kerkgaudi10
kerkgaudi11
kerkgaudi2
kerkgaudi3
kerkgaudi4
kerkgaudi5
kerkgaudi6
kerkgaudi7
kerkgaudi8
kerkgaudi9
01/11 
start stop bwd fwd


Als bezoeker van Santa Coloma de Cervelló moet je sindsdien vooral een beroep doen op je verbeeldingskracht. Antoni Gaudí is er namelijk niet de man naar om zijn plannen duidelijk op papier te zetten en te archiveren, de vorm van de voltooide kerk is uitsluitend terug te vinden op vage schetsen. De grondlegger van de organische architectuur verfoeit de tekentafel; hij steekt zijn tijd liever in de bouw van maquettes om nieuwe constructies te testen.

Zijn bekendste methode is om die kunststukjes ondersteboven te maken, met hangende touwtjes en gewichtjes. Het idee erachter is dat de touwtjes op die manier een kettinglijn aannemen, vrij van zijdelingse krachten. Maak je zo’n maquette vervolgens als staande constructie, dan zal die volgens Gaudí niet alleen sterk zijn maar ook met minimaal gebruik van materiaal kunnen worden neergezet. En dus is in de crypte geen zuil of boog gelijk, waardoor het bouwsel de uitstraling van een grot heeft. Het kerkelijke doel is eigenlijk alleen terug te vinden in de glas-in-loodramen, waarin het gotisch rozet is uitgebeeld.

Zwarte vlekken

Even later staan we op het platte dak van de cripta, dat je trouwens net zo goed de vloer van de virtuele kerktoren zou kunnen noemen. Het ziet eruit als een landingsplaats voor helikopters, met hier en daar zwarte vlekken, die aangeven waar Gaudí de zuilen voor de toren had bedacht. In de verte lijkt de schoorsteen van de (voormalige) fabriek er nog uitsluitend te staan om onze fantasie te prikkelen, zo hoog zou de iglesia boven het dorp hebben uitgetorend…

Woning in Colonia GüellPlein in Colonia GüellAl die feiten en feitjes over Santa Coloma de Cervelló, Colònia Güell, de cripta, de kerk en Gaudí komen van gids Ramon, die inmiddels druk in de weer is met een plankje, touwtjes en gewichtjes om de werkwijze van de beroemdste zoon van Catalonië nog eens helder aan de Nederlanders uit te leggen. Hij doet dat trouwens allemaal in heerlijk Nederlands, in een periode van 25 jaar opgestoken tijdens intensieve contacten met Philips in Eindhoven. Een voorbeeldje? “Wie kent de grootste vriend van Gaudí?” De Nederlanders kijken elkaar aan, maar tot een goed antwoord leidt dit niet. “De zwaarteLkracht!” zegt onze Ramon dan lachend, zonder zijn milde verspreking te beseffen.

Alternatief voor de stad

Het is een pretmomentje in een klein dorp in de Costa Barcelona, de regio die zich meer en meer manifesteert als toeristisch alternatief voor de stad Barcelona. Natuurlijk, de Catalaanse hoofdstad is groots en meeslepend, maar vooral in de zomermaanden vol, vol, vol. Om iets van die (internationale) drukte mee te pikken, zet het ommeland zich sinds enkele jaren op de kaart met de (internationaal) aansprekende naam Costa Barcelona.

Strand in Vilanova

En laten we wel wezen: Vilanova i la Geltrú is bijvoorbeeld een aanlokkelijke badplaats in deze costa, al zullen de kinderen er waarschijnlijk het meeste plezier beleven in het treinenmuseum Museo del Ferrocarril. Of ga eens naar de wijnstad Vilafranca del Penedés en combineer een stadswandeling met een bezoek aan El Vinseum, waar je werkelijk alles over (lokale) wijn te weten kunt komen. Liefhebber van cava en cultuurschatten? Breng een bezoek aan wijnhuis Codorníu in Sant Sadurní d’Anoia, het oudste familiebedrijf van Spanje. De mousserende drank is aangenaam, de monumentale gebouwen van de bekende Catalaanse architect Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) adembenemend. Kerkelijke cultuur? In Terrassa vind je La Seu d’Ègara, daterend uit de 5de eeuw. De ‘zee van Ègara’ bestaat onder meer uit drie kerken (Sante Maria, Sant Pere, Sant Miquel), waarin je ook middeleeuwse muurschilderingen kunt aantreffen.

Seu d'Egara in Terrassa

Het spontane lijstje van toeristische toppers in de directe omgeving van Barcelona komt voorbij in het intieme familierestaurant El Capritx aan Reixach 16 in Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló), waar we voor 16 euro per persoon een goede lunch krijgen voorgeschoteld met streekproducten, lokale wijnen, mineraalwater en koffie. En dat alles met Gaudí’s crypte in de achtertuin, op nog geen 20 kilometer van de Sagrada Familia…

 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder