Maagdenburg: halve bollen en een volle lach

1.0357142857143 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
b_800_0_16777215_00_images_stories_Duitsland_maagdenburg_overkantmaagdenburggroot1.jpg

Het was niet mijn eerste bezoek aan Maagdenburg, maar wel een prettige hernieuwde kennismaking met de stad die vooral bekend is vanwege de 'bollen', maar die vast ook geschiedenis gaat schrijven met de 'lach'.

Zo'n vijf jaar geleden waren we met onze camper onderweg naar Berlijn en maakten een tussenstop in Maagdenburg op de mooie camperplaats langs de Elbe, vlakbij het centrum. Dit keer ben ik er vanwege de German Trade Markt bijeenkomst en slaap in Herrenkrug Parkhotel an der Elbe in het Herrenkrugpark aan de rand van 'Magdeburg'. Ook dit blijkt een fijne locatie: in het park kun je fantastisch wandelen en met de tram, die voor de deur stopt, sta je binnen een kwartier in het centrum van de stad.

Overal die Domtorens

Domtoren Maagdenburg@PuuropreisEn daar staat de imposante Dom, die met twee spitsen hoog boven de stad uittorent. Door dit 'baken' van herkenning is verdwalen bijna onmogelijk. Van de oorspronkelijke kerk zijn alleen de zuidmuur van de kloostergang en de crypte nog over. Eeuwenlang werd de kerk gebouwd, herbouwd en gerenoveerd. In 1207 werd hij in de as gelegd en vervangen door wat de eerste gothische kerk in Duitsland zou zijn. Het slotstuk waren de twee torens, die in 1520 werden voltooid. Hoewel in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van het centrum van Maagdenburg werd verwoest, bleef de Dom redelijk gespaard.

Maar ook zonder torens verdwaal je niet zo snel in Maagdenburg, want het centrum is compact, overzichtelijk en goed beloopbaar. En voor wie een wat groter stuk van de stad wil zien is daar altijd nog de fiets. Om niet alleen meer te zien, maar ook te horen teken ik in voor een fietstocht met een kleine groep en een gids. De route loopt via het centrum, langs de rivier, naar het park waar mijn hotel is, en dan via de overkant weer terug naar het centrum.
Het opstappunt is bij de Johanniskirche, waar we eerst even naar binnen gaan, in het kort de lange geschiedenis horen en de toren beklimmen.

Gouden bollen en roze torens

Nog enigszins nahijgend van de klim stappen we op de pedalen richting het  centrum, waar Bauhaus en Barok gezusterlijk naast elkaar staan en waar het roze gebouw van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser het straatbeeld een bijzonder aanzien geeft. Deze 'Grune Zitadelle' wordt wel gezien als een van zijn mooiste werken. De bouw duurde nog geen twee jaar en was klaar in 2005, toen Maagdenburg het 1200-jarig bestaan vierde. Het fotogenieke project met een oppervlakte van zo'n 5000 vierkante meter heeft dansende ramen, daken met fleurige bloemen, roze torentjes en gouden bollen. Rondom de kleurrijke binnenplaatsen vind je een bonte verzameling winkels, restaurants, kunstgaleries, appartementen en een klein hotel.
Dat cultuur belangrijk is in Maagdenburg kun je zien: overal hangen pamfletten met aankondigingen van popconcerten, muziekvoorstellingen en theaterspektakels. Onze gids vertelt dat Maagdenburg zelfs het grootste poppentheater ter wereld heeft.

Hundertwasser @Puuropreis

Roerige geschiedenis: Otto I en Luther

Fietsen Maagdenburg@PuuropreisTijdens de fietstocht horen we uitgebreid over de lange, roerige geschiedenis van de stad en haar beroemde bewoners. Het gaat te ver om alle gebeurtenissen op te schrijven, maar de belangrijkste noem ik even. Zoals het ontstaan Maagdenburg. Dit staat op het conto van Otto de Grote, die het Moritzklooster stichtte op de Domhügel. Later werd hij koning Otto 1 en na zijn overlijden in 973 bijgezet in de toen al gebouwde Dom. Rondom het klooster werden woningen gebouwd en ontstond er een stad, voor het eerst genoemd in 1005. De stadsrechten die Maagdenburg in 1035 kreeg werden een voorbeeld voor andere steden. Door de centrale ligging aan het middendeel van de Elbe kreeg Maagdenburg in de loop van de geschiedenis te maken met veel veroveringen en plunderingen, met als dieptepunt de verovering van Maagdenburg in 1631 tijdens de Dertigjarige Oorlog. Daarbij ging vrijwel de hele stad in vlammen op en kwam een groot deel van de 30.000 inwoners om het leven. Het Rooms-Katholieke Maagdenburg veranderde totaal door Maarten Luther. Deze augustijner monnik die in Maagdenburg woonde publiceerde op 31 oktober 1517 op de deuren van de Slotkerk in Wittenberg zijn 95 academische stellingen tegen de handel in aflaten, hiermee het begin van de reformatie en het protestantisme inluidend. In Maagdenburg staat een groot standbeeld van Luther en in 2017 viert de stad 500 jaar reformatie met het Lutherjaar.

468x60 Herfstbesparingen

De tweede Otto interactief

Jahrhundert @puuropreis

Na deze geschiedenislessen fietsen we langs grauwe woonkolossen uit de Oost-Duitse periode door richting het Elbauenpark. We zijn op weg naar de Jahrtausendturm, met een hoogte van 60 meter het hoogste houten bouwwerk van Duitsland. Het bijzondere ontwerp werd in 1999 gebouwd ter gelegenheid van de Bundesgartenschau (tuinenshow). Binnenin is een museum van maar liefst vijf verdiepingen met exposities van uitvindingen die de wereld veranderd hebben. Natuurlijk horen de halve bollen van de tweede Otto van Guericke (Otto II) burgemeester van Maagdenburg (van 1641 tot 1681) er ook bij. Hij ontdekte het principe van het vacuüm. Theorie wordt praktijk in dit interactieve museum. Door op knoppen te drukken en aan hendels te zwaaien krijg je heldere uitleg over het principe van het vacuüm van de Maagdenburger halve bollen van Otto en van andere uitvindingen.
Als leuk weetje krijgen we mee dat Constantin Fahlberg in 1878 in Maagdenburg de allereerste sacharine produceerde.

Bekijk de leukste hotels in Maagdenburg en boek je bijzondere weekendje weg

BinnenblikJahrhundert@puuropreisJahrhundert@puuropreisJahrhundert@puuropreis

 

 

 

 

 

Booking.com


Puur op reisVanaf de Jahrtausendturm fietsen we verder door het park richting de Elbe, waar we de oversteek maken over de brug, waarvan de renovatie een cadeautje is van de Maagdenburgers aan de stad. De donateurs hebben een naambordje in het tegelmonument naast de brug. We fietsen terug naar de niet te missen Dom maar stoppen eerst nog even bij 'Het klokmannetje': op een wereldbol houdt een mannetje een klok vast. De bol geeft de tijdzones van veel landen en plekken op de wereld. En over tijd gesproken: onze tijd zit er op. In dit tweede bezoek aan de stad heb ik toch weer nieuwe facetten van Maagdenburg gezien. En dat de stad in de deelstaat Saksen Anwalt er alles aan doet om je te laten weten dat je, misschien op weg Berlijn, hier een leuke en interessante stop kunt maken blijkt uit de slogan van Maagdenburg die ook wellicht geschiedenis gaat schrijven: 'De stad lacht, speciaal voor jou.'

 

Brug @puuropreis.nlMaagdenburg @puuropreis.nlMaagdenburg @puuropreis.nl

 

 

Wist je dat...Breiterweg @puuropreis.nl

  • Beide Otto's van groot belang waren voor Maagdenburg en de stad dan ook niet voor niets de bijnaam 'Stad van Otto' heeft.
  • Volgens overlevering Broadway in New York haar oorsprong in Maagdenburg vindt. Hier heet het Breiterweg. De straat is inderdaad breed, maar valt volkomen in het niet bij het Amerikaanse zusje. Dat er in New York een Broadway is komt door de emigratie van Duitse handelaren naar wat destijds nog New Amsterdam was.
  • Ook het kleine zusje van het Flat Iron Building in New York in Maagdenburg staat.
  • Maagdenburg het beste water van Duitsland heeft.
  • Je in Maagdenburg de langste kanaalbrug vindt: de brug is 918 meter lang en overspant de Elbe ten noordoosten van de stad.
  • Je met je camper op een mooie plek langs de rivier staat vanwaar je zo het centrum in kunt lopen. Met een beetje geluk zie je de trainingen van het selectieteam roeiers voorbij komen.
  • Maagdenburg een van de groenste steden van Duitsland is met zo'n 20 parken en tuinen. Naast het Engelse landschapspark Rotehorn is het ook heerlijk toeven in het Elbauenpark waar je naast de Jahrtausendturm ook een vlindertuin, thematuin en andere voorzieningen treft. Het Herrenkrug-Park is bekend vanwege de oude bomen.
  • Maak een uitstapje naar Autostadt!

Fietsen @puuropreisb_233_350_16777215_00_images_stories_Duitsland_maagdenburg_binnenjahr2.jpgJahrhundertturm

Reacties  

 
#1 Yvonnevanderlaan.nl 19-11-2016 15:10
Jaaaa! Dat gebouw van Hundertwasser EN de oude Sovjetarchitectuur zijn voor mij DE redenen dat ik al een tijdje naar Maagdenburg wil. Het poppentheater zouden onze kids geweldig vinden... ik moet het echt een keer gaan plannen!
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder