Een Zwarte Piet uitdelen?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

1024px-Sinterklaas_zwarte_piet.jpgHeel Nederland staat op zijn kop. Sinterklaas is weer bijna in het land. Maar helaas is dat niet de reden van alle commotie. De reiszucht en reiszin van de goedheiligman, hij komt immers per boot en paard helemaal vanuit Spanje, wordt dit jaar ernstig vergald door de discussie over zijn helpers en knechten: de Zwarte Pieten.

 

Jarenlang zijn kinderen opgegroeid met Zwarte Pieten. Vrolijke, zwart gekleurde mannen, die gekleurde pakjes droegen en zakken bij zich hadden waarin gekleurde pakjes zaten voor de kinderen.
Ik hoor de uitleg van mijn ouders nog: Sinterklaas heeft een witte baard omdat hij oud is en Zwarte Piet is zwart omdat hij door de schoorsteen komt.” Dat dit vast zo moest zijn bleek ook uit de tekst van het liedje: ‘Ook al ben ik zwart van 't roet, ik meen het toch goed.’

WAT voor kachel?

Nooit heb ik een andere gedachte gehad bij Zwarte Pietjes. Zij waren, zoals mijn ouders zeiden, zwart van het roet. Zij stopten cadeautjes in de schoentjes die door de kinderen, gevuld met wortel voor het paard, bij de kachel waren gezet. "Vroeger waren er kolenkachels", zo leerden wij al jong. Dat roet was dus heel logisch.
Niemand weet meer van kolenkachels. Misschien is dat wel een reden dat er een discussie ontstaan is over het zwart zijn van Zwarte Piet. Want met centrale verwarming kunnen ze niet meer zwart van het roet zijn. Dus moet er een andere reden zijn. En zoals gewoonlijk kunnen we in Nederland wel een andere reden vinden. En barst de discussie los over discriminatie, over knechten (hulpjes die vroeger knecht genoemd werden), over kleur, onderdrukking, slavernij. Wie die discussie voeren wil mag van mij.

Vooruit dan maar

Ik doe er niet aan mee, maar ben van harte bereid nog wat discussiepuntjes aan te dragen. Nu we toch bezig zijn:
  • Stoomboot: die bestaat –bijna- niet meer. Wat te denken van al die mensen (knechten) die op die schuit de kolenkachels vulden om een man in een rode jurk naar Nederland te brengen. Zij werden vast niet volgens CAO uitbetaald. Om over arbeidsomstandigheden nog maar te zwijgen. Geen 'Zie ginds komt de stoomboot meer'!
  • Sinterklaas: ook hij moet maar eens ter discussie gesteld worden. Een man in een rode of paarse jurk. Met een staf in zijn hand. Die een baard heeft omdat hij oud is. Een vreemde muts op zijn hoofd. Die op hoge leeftijd nog over daken moet rijden. Nachtnovember. Een grof gevalletje udermishandeling om ouderen op zo'n belachelijke manier neer te zetten. En dan ook nog op een PAARD.
  • Het paard: je reinste dierenmishandeling. Een paard met een oude man in een jurk over daken laten galopperen. Nachtenlang. Dat kan echt niet.
  • Pepernoten strooien: taakje voor de Gezondheidsraad om zich te beraden over deze vieze, ouderwetse gewoonte om snoep, jawel SNOEP, hoe ongezond, op de grond te gooien. Met de bedoeling dat kinderen dat gaan opeten! Nog ongezonder!
  • Kinderen: arme schapen die urenlang liedjes moeten zingen om een iPad in hun schoen te krijgen. Stoppen met die Sinterklaas. Scheelt een hoop gezeur en de ouders een berg geld.
  • Nederland: Rode Pieten, Gele Pieten, Stroopwafel- en Kaaspieten. Er moet een verbod komen om elkaar de Zwarte Piet toe te spelen. Want als Zwarte Piet niet meer mag, mag dat ook niet meer!
Kinderen groeien op met de uitleg die ouders en omgeving ze geven. Als we ons dat realiseren worden een heleboel discussies overbodig.
Alhoewel… hoe zit dat met die Kerstman en zijn rendier met die rode neus? Is dat van de drank of van de kou? Kijk, je hoeft niet lang te zoeken voor een nieuwe discussie!

Tip voor de Sint en al die Pieten: vermijdt het gezeur. Ga NIET op reis! Blijf lekker thuis in Madrid en ga appeltjes van oranje eten. Ha, nog een discussiepuntje...
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder