Pasfoto? Dat is pas een pasfoto

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paspoorten
Paspoorten
De gemeente waar ik woon heeft een balie waar je terecht kunt om een nieuw reisdocument aan te vragen. Je gaat erheen, levert een pasfoto in, laat je oude paspoort zien, betaalt een x bedrag en krijgt een briefje waarmee je na een paar dagen je paspoort weer kunt afhalen. Niks aan de hand. Kind kan de was doen. Niets bijzonders.Tot er iets bijzonders gebeurt.

 

Ik heb 2 geldige paspoorten. Dat mag. Dat weten ze ondertussen bij mijn gemeente. Het 'eerste' paspoort is bijna 4 jaar oud, het tweede net 4 maanden. Op dit tweede paspoort staat een pasfoto, gemaakt in het fotohokje in het gemeentehuis. Je kent het wel, in de categorie vreselijk: haar achter je oren, geen lachspiertje op je gezicht, blik neutraal. Ik draag een bril. Die staat ook prachtig op deze foto. Vier maanden geleden is deze foto op het tweede paspoort geplakt. Niets aan de hand. Prima foto. Voldoet aan de eisen.

Vandaag toog ik naar het gemeentehuis om mijn eerste paspoort te laten vervangen. En neem dus een van de vier prima foto's die ik nog over had mee. Alles gaat goed. Ik lever de foto in, laat vingerafdrukken maken, toon mijn oude paspoorten (jawel, alle twee) en betaal. Ik krijg een keurig papiertje mee en tot over 5 dagen.

Niet goed

Dan gaat de telefoon. Een vervelende mededeling: de pasfoto is afgekeurd. Pardon? Een foto die ook op een ander paspoort staat, door dezelfde gemeente uitgegeven, blijkt niet goed? Een identieke foto? De dame die me belt wil niet in discussie. Een collega had de foto afgekeurd en daarmee uit. "Waarom dan?", vraag ik? "Misschien zijn de eisen aangescherpt", antwoordt ze. Huh? Binnen 4 maanden? Dat lijkt me sterk. De collega wil niet aan de telefoon komen en de dame in kwestie keurt de aanvraag niet goed. Ik moet maar terugkomen met nieuwe foto's. Tuurlijk. Tijd zat.

Schittering

Aan het eind van de dag kom ik het gemeentehuis weer binnen (bedankt mevrouw aan de receptie die een 'afspraak' voor me plant zodat ik toch terecht kan). De dame aan de balie schrikt en zegt hoorbaar tegen haar collega: "Als ze maar niet hier komt". Jawel, natuurlijk kom ik daar.Haar balienummer staat op mijn briefje. Afwerend kijkt ze me aan en zegt opnieuw niet in discussie te gaan. Ik vraag de collega erbij die de foto afkeurde. Hij komt en zegt dat er een  'schittering' in de brillenglazen te zien is. En dat mag niet. "Maar dezelfde foto zit wel op een door jullie pas afgegeven paspoort", zeg ik. "Dan is die er doorheen geglipt", antwoordt hij. "Dus het is afhankelijk van wie de foto beoordeelt of hij goed is en ik begrijp dat de gemeente een fout heeft gemaakt bij het afgeven van mijn andere paspoort", concludeer ik. "Dat zijn uw woorden", zegt hij en draait zich om.

Veel leuker

Ik ben het beu. Loop naar het fotohokje, zet mijn bril af, gooi geld in de automaat en laat foto's maken van het kaliber oren onbedekt, geen schittering, zelfs niet in mijn ogen en een gezichtsuitdrukking die niet chagrijniger kan. Wow, dat is pas een pasfoto. Ik lijk wel mijn eigen boze tweelingzus. Maar de foto is wel goed. Althans, daar ga ik maar vanuit. Want ik weet natuurlijk niet wie hem nu weer gaat beoordelen. Een telefoontje heb ik tot nu toe niet gehad. Wel wil ik de douaniers van de luchthavens en grenzen, waar ik dit prachtige reisdocument in de toekomst moet tonen, alvast laten weten dat ik in het echt een stuk vriendelijker en leuker ben dan ik er op die foto uitzie. Maar dan weten jullie hoe dit komt.

Reacties  

 
#1 Oosterhuis 24-04-2015 14:52
Heerlijk, wat herkenbaar. De lente is nog niet begonnen en het overheidsgeneuzel dat mij dit jaar ten deel is gevallen is zó disproportioneel groot dat ik dringend op vakantie moet. En toen kwam ik dus ook zo'n pet tegen als de door Madeleine beschreven gemeenteambtenaar. Het probleem is inderdaad dat door het eindeloze gezanik van al die overheidsinstanties een mens onderhand constant chagrijn tegenkomt en er zelf een kop van krijgt waarin alle vreugde en twinkeling verdwijnt. Bedankt, Madeleine, voor je troostende column.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder