Oostende worstelt met bloot

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Oostende worstelt met bloot
Oostende worstelt met bloot
Mannen en vrouwen, die op zonnige dagen halfnaakt door de straten van haar stad trekken: het is wethouder Martine Lesaffre van Oostende een doorn in het oog. Ze wil volgend seizoen in de Belgische badplaats paal en perk stellen aan dit zomerse exhibitionisme. “Iedereen is welkom in Oostende, maar doe verdorie een T-shirt aan”, aldus Lesaffre.

De wethouder reageert naar eigen zeggen onder meer op recente klachten over ‘bleke, getatoeëerde, uitgezakte, ingesmeerde blinkende excuses voor mannenlichamen’. Vanaf 2013 wil ze op straat niet meer met ontblote bovenlijven of andere halfnaakte uitingen worden geconfronteerd.

'Grens overschreden'

Volgens haar is simpelweg de grens overschreden. “Zowel mannen als vrouwen vinden het vandaag gepermitteerd om halfnaakt te winkelen of op een terras te zitten. Oostende is een prachtige shoppingstad aan de kust, maar wat baat het als het straatbeeld wordt verstoord door mensen in hun blote bast?” Lesaffre stelt dat hierdoor het imago van de stad keldert. “Het is niet dat ik preuts ben, maar we zijn op het gebied van wat toelaatbaar is in onze maatschappij te ver doorgeschoten.”

Aangesproken door politie 

Ze zegt zich te herinneren als kind altijd een T-shirt te hebben moeten dragen. “Vroeger werden we daarop aangesproken door de politie, maar ik heb die regel niet meer teruggevonden. Voor een goed begrip: ik heb er niets op tegen dat mensen in zwembroek de dijk eens oversteken voor een ijsje, maar in het stadscentrum is dat toch iets anders.”

Ook in Barcelona

In enkele buitenlandse steden, zoals Barcelona, is het verboden om met ontbloot bovenlijf door de straten te lopen. Boetes van 120 euro en meer zijn geen uitzondering. Maar ook dichterbij, in het Belgische Knokke-Heist, zijn halfnaakte mannen- en vrouwenlijven aan regels onderworpen. “Het staat hier al twintig jaar in ons politiereglement”, aldus burgemeester Leopold Lippens.  “Er worden bij overtreding geen boetes voor uitgeschreven, maar een politieagent zal je er wel snel op aanspreken.”

Wat vind jij van de uitlatingen van de wethouder van Oostende? Heb jij bijvoorbeeld vergelijkbare ervaringen in binnen- of buitenland? Laat het ons weten!  

 

Reacties

 
#1 Leentje 31-08-2012 11:22
nou vind ik die blote billen van die mevrouw op de foto ook niet echt smakelijk, al zijn het wel mooie billen. ik zeg gewoon kleren aan doen op straat
Melden aan beheerder
 
 
#2 G.Veens 31-08-2012 11:36
Deel 1
Het standpunt van de wethouder hinkt op twee benen.
enerzijds verwijst ze naar vroeger en zegt ze niet preuts te zijn. In deze maatschappij pretendeert men vrijheid van leven en meningsuiting. Mensen mogen wel in aanstootgevende kleding lopen of gebruiken uit andere culturen 'afdwingen', waaraan wij ons dan 'moeten' conformeren,waar vervolgens geen boet op staat, terwijl als men minde ongekleed gaat dit opeens wel aanstootgevend zou zijn.
Melden aan beheerder
 
 
#3 G.Veens 31-08-2012 11:36
Deel 2
We gaan langzaamaan Amerikaanse gedachten volgen: lichaamsdelen worden afgeschermd met wazige vlekjes en tekst wordt onderbroken door gepiep als scheldwoorden maar ook namen van lichaamsdelen worden genoemd. Waar houdt het op ?
Elk mens is gelijk van lichaam. Alleen niet iedereen is gezegend met een lichaam als Adonis. het zij zo.
geef iedereen de vrijheid zich te kleden zoals hij/zij wil , dus inderdaad die burka maar ook inderdaad die bikini of desnoods niets. Maar dwing elkaar niet te kleden hoe JIJ dat wil, én het mag natuurlijk niet ontaarden in opdringerigheid, onzedelijk gedrag (op...ijke seksualiteit of hier p aandringen).
Waar en wanneer houdt deze vooroorlogse zedenprekerij een keer op? We worden al veel te veel betutteld.

groet, G.Veens
Melden aan beheerder
 
 
#4 Joop 31-08-2012 11:43
Helemaal met G.Veens eens. Bloot schijnt de laatste jaren ineens iets heel bijzonders te zijn en moet zo min mogelijk gezien worden. We vertrutten. Er zijn sauna's met al bijna meer badkledingdagen dan zonder. Waarom die schaamte over ons eigen lichaam?
Melden aan beheerder
 
 
#5 Tony Reukers 31-08-2012 13:30
Heozo is deze wethouder niet preuts?
Kleding wordt ondermeer bepaald door de heersende mode, maar als je blieft geen voorschrift van de overheid. Waar is de grens?
Mensen zijn vrij in hun kledingkeuze. Als het gaat om werk mogen echter wel eisen aan gesteld worden.
...//...d66.../verkiezingsprogramma/vrijheid-door-recht/recht/geen-boerkaverbod/
Melden aan beheerder
 
 
#6 Netty 31-08-2012 13:43
Waarom zo spastisch over bloot. Okay, we hoeven echt niet allemaal naakt over straat. Maar als je ziet dat zelfs topless zonnen al bijna uitgestorven is gaan we helemaal terug naar de tijd dat bloot zonde was.
Melden aan beheerder
 
 
#7 Joop 05-09-2012 18:48
Bloot is absoluut niets om je over te schamen. Zeker in steden aan de kust mag bloot flaneren geen probleem opleveren. Het laat juist zien dat de stad lééft! Het is een graadmeter voor het stralende weer, waar zo'n stad het juist van moet hebben. Het is vrolijk, feestelijk en kleurrijk. Asjemenou, laat mensen toch puur genieten op dagen dat het kan! Leve het leven!
Melden aan beheerder
 
 
#8 gerrit 19-06-2013 20:41
helemaal eens met Joop, Netty,Tony en G Veens
tot zover niets meer aan toe te voegen.

Het is naar mijn idee vaak het moeite hebben met het 'eigen' lichaamsbeeld/zelfbeeld van degene die kritiek of afkeer heeft , probeert dan de vrijheid van de ander in te perken en het bij de ander neer te leggen.
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder