De reistoppers voor 2024: waar moet je heen?

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wat zijn de reistoppers
De haven van Supetar op Brač in Kroatië ©puur op reis

De bekende reisgidsengigant Lonely Planet heeft opnieuw zijn reistoppers voor het volgend jaar gepubliceerd. In het overzicht ‘Best in travel 2024’ komt 'ons' werelddeel Europa er qua landen bekaaid af met uitsluitend de naam van Kroatië. Dat wordt gelukkig wel goedgemaakt met veel vermeldingen als het gaat om regio’s, steden, duurzaamheid en de verhouding prijs-kwaliteit. Puur op reis publiceert de volledige lijst, in veel gevallen aangevuld met eigen reiservaringen en -reportages.

 

Landen in het toplijstje:

Kroatië (Europa)

De redactie van Lonely Planet ziet deze bestemming als heel compleet vakantieland. ‘Een zonovergoten kustlijn, ontelbare eilanden, dramatische bergen en historische ommuurde steden: reizen naar Kroatië is nog gemakkelijker geworden nu het land is toegetreden tot zowel het Schengengebied zonder grenzen als de Eurozone’.

Puur op reis bezocht Kroatië al ettelijke keren, onder meer om te schrijven over de hoofdstad Zagreb, het schiereiland Istrië en de eilanden Brač en Hvar. De jongste reportage betrof een bijzondere cruise in het noordelijk deel van de Adriatische Zee, die is verschenen op Puur Naturisme.

Marokko (Afrika)

De steden Marrakech en Ouarzazate staan centraal in de reportages op Puur op reis. In Marrakech gingen we koken en naar een bijzonder wellnesscentrum, naar Ouarzazate trokken we voor de grootste filmstudio ter wereld. Films als Lawrence of Arabia, Gladiator, Asterix & Obelix en Sex and the City werden er opgenomen.

St. Lucia (Cariben)

De Cariben lenen zich uitstekend voor eilandhoppen, bijvoorbeeld als onderdeel van een cruise. Op die manier doe je in korte tijd veel plekken aan, die hemelsbreed vlak bij elkaar kunnen liggen maar onderling enorm verschillen. Veel voorbeelden hiervan kom je tegen in deze reportage over de Cariben.

De andere landentoppers voor 2024

Mongolië (Azië)

India (Azië)

Mexico (Noord-Amerika)

Chili (Zuid-Amerika)

Benin (Afrika)

Oezbekistan (Azië)

Pakistan (Azië)

Maak eens een cruise met Corendon

Boek je nieuwe vaarvakantie bij Cruise Travel

Kies je volgende rondreis bij SRC

Regio’s in het toplijstje:

Trans Dinarica Fietsroute (westelijke Balkan)

Deze nieuwe bestemming, die onder de reistoppers van Lonely Planet valt, is feitelijk geen regio meer te noemen. De fietsroute van zo’n 2000 kilometer, vooral over onverharde wegen, loopt inmiddels door acht landen: Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Servië.

Saalfelden Leogang (Oostenrijk)

Deze regio ligt in het hart van de Pinzgau en kent een gevarieerd aanbod voor gezinnen, sportliefhebbers en cultuurliefhebbers. Het is bovendien de grootste e-bike regio van Oostenrijk, waar duurzaamheid en regionale producten belangrijke elementen zijn.

Donegal (Ierland)

Een weetje over Donegal? Een paar jaar geleden kwam de bestemming in het nieuws door een onderzoek van het luchtvaartplatform PrivateFly. Donegal Airport stond op één als het gaat om de meest pittoreske aanvliegroute. Meer lezen over Ierland?

Montana (Verenigde Staten)

Van de grillige bergtoppen van de Rocky Mountains tot het prachtige Glacier National Park. De noordelijke staat Montana, gelegen tegen de grens met Canada, is het hart van de Great American West. Lezen over andere staten in Amerika?

Kangaroo Island (Australië)

Kangaroo Island ligt voor de zuidkust van Australië en behoort tot de staat Zuid-Australië. Het is na Tasmanië en Melville (Noordelijk Territorium) het grootste eiland van Australië. De belangrijkste plaatsen zijn Kingscote en Penneshaw.

Toscane (Italië)

De beroemde toeristische regio in het midden van Italië, met prachtige steden als Florence, Pisa, Lucca, Cortona, Volterra en Siena. De regio Toscane stimuleert onder meer het ‘agrotoerisme’ (agriturismo), waarbij bezoekers op boerderijen kunnen verblijven.

Baskenland (Spanje)

Het Baskenland – of in het Spaans País Vasco - is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. De regio ligt aan de Atlantische Oceaan in het noorden van Spanje, ten westen van de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. De hoofdstad van de autonome regio is Vitoria-Gasteiz, maar de grootste stad is Bilbao.

Zuid-Thailand

Lonely Planet kiest in dit geval voor ‘de andere kant van Thailand. Een van sierlijke moskeeën en mystieke heiligdommen, waar de melodieuze oproep tot gebed samenklinkt met het geluid van tempelklokken. Hier is een unieke halal-keuken en lokale cultuur ontstaan uit een eeuwenlange kruisbestuiving van Thai, Maleis en Indo-Perzisch.’

Kust van Swahili (Tanzania)

In dit deel van de Afrikaanse oostkust zijn volgens Lonely Planet ‘verleden en heden met elkaar verweven, met mos bedekte ruïnes worden geflankeerd door moderne hotels. Vissers in houten ngalawa peddelen in de schaduw van hogesnelheidsveerboten. De regio ziet haar toekomst vol vertrouwen tegemoet onder het leiderschap van de eerste vrouwelijke president.’

Noorden van Schotland (Schotland)

Veel toeristen gaan in Schotland naar de bekende plekken, aldus Lonely Planet, zoals Edinburgh Castle of Loch Lomond. Een kleine groep kiest voor het uiterste noorden, dat in 2024 de status van Unesco Werelderfgoed wil bereiken. ‘Dit is het perfecte moment om een reis naar het uiterste noorden van Schotland te maken en zowel het ongekende moerassige binnenland als een kustlijn van hartverscheurende schoonheid te verkennen.’

Bezoek bekende en minder bekende gebieden met Corendon

Boek je volgende reis bij TUI

Steden genoemd als toppers:

Praag (Tsjechië)

Een volgende reistopper is Praag. De hoofdstad van Tsjechië combineert historie met de meest moderne elementen, dat hebben we zelf mogen ervaren. En je kunt er heerlijk eten, drinken en relaxen! Lees daarvoor deze reportage over Praag.

Nairobi (Kenia)

Parijs (Frankrijk)

Over de hoofdstad van dit voor Nederlanders en Belgen belangrijke vakantieland hebben we nog geen reportage kunnen schrijven. Daar staat tegenover dat we op veel andere plekken in Frankrijk zijn geweest, 's zomers en 's winters. Zo waren we bijvoorbeeld in de hoofdstad van de lavendel, aan de Atlantische kust en in bekende wintersportoorden als Morzine en Val Thorens. En nog meer lezen over Frankrijk?

Montréal (Canada)

Mostar (Bosnië)

Philadelphia (VS)

Manaus (Brazilië)

Jakarta (Indonesië)

Izmir (Turkije)

Lezen over Turkije?

Kansas City (VS)

Boek je vliegtickets voordelig bij Skyscanner

Duurzame bestemmingen:

Spanje

Puur op reis heeft vele delen van reistopper Spanje inmiddels bereisd. Niet alleen het Iberisch schiereiland zelf, maar ook de Canarische Eilanden en eilanden in de Middellandse Zee. Zo waren we bijvoorbeeld op Formentera, waar we een reportage schreven over duurzaamheid. Maar ook het naturistische Spanje is voor ons niet onbekend, getuige deze artikelen over een camping van Nederlanders en het bijzondere vakantiedorp Vera Playa. Nog meer lezen over Spanje?

Baltic Trails (Baltische Staten)

De Baltic Forest Route en de Baltic Coastal Route - die samen de Baltic Trails vormen - zijn twee langeafstandswandelpaden die zich uitstrekken over Litouwen, Letland en Estland. De Bosroute is 2141 km lang en begint in de Litouwse stad Lazdijai aan de Poolse grens en eindigt in de oude binnenstad van Tallinn. De Kustroute is 1419 km en loopt langs de kust van de Baltische Zee van de Litouwse stad Nida tot Tallinn.

Wales’ Trail (Wales)

Wales stond in 2023 in het teken van The Year of Trails; wegen, paden en routes die het hele land doorkruisen. Een iconische route is The Wales Way, die eigenlijk uit drie routes bestaat. Langs The Coastal Way vind je de verborgen baaien, ruige kusten, bruisende kuststeden en imposante kastelen. The Cambrian Way neemt je mee het binnenland in en staat in het teken van spanning en avontuur. Tijdens The North Wales Way proef je de culinaire kant van Wales en maak je kennis met de rijke historische een hedendaagse cultuur. Meer lezen over Wales?

Patagonië (Argentinië en Chili)

Patagonië is een bestemming voor natuurliefhebbers.  Je vindt er onder meer de Perito Morenogletsjer, het Argentinomeer en Viedmameer, plus de nationale parken Los Glaciares, Tierra del Fuego, Nationaal park Nahuel Huapi en Torres del Paine.

Caminho Português de Santiago (Portugal)

Deze wandelroute vanuit Portugal naar de bekende Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostela is 465 kilometer lang. De start is in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Palau (Australië en Pacific)

Palau is een land in Oceanië, dat 340 eilanden telt. De staat ligt in de Grote Oceaan en maakt deel uit van de regio Micronesië. Sinds 1994 is het een onafhankelijke republiek.

Hokkaidō (Japan)

Het noordelijkste van de vier grote eilanden van Japan is bij wintersportliefhebbers vooral bekend van de Olympische Winterspelen, die er in 1972 werden gehouden in de hoofdstad Sapporo. Met 20% van het landoppervlak van Japan, maar slechts 5% van de bevolking, beschikt Hokkaidō over uitgestrekte bergen en wildernis, waarvan delen nog relatief onontdekt zijn.

Ecuador (Zuid-Amerika)

Groenland (Europa)

Zuid-Afrika

Maak je volgende verre reis met Koning Aap

Goede prijs-kwaliteit van bestemmingen:

Egypte

Als het om de verhouding prijs-kwaliteit gaat, zijn we het met de redactie van Lonely Planet eens: Egypte scoort op dat gebied goed. Dat hebben we dit jaar ontdekt tijdens een mooie week in het zuiden van het land. Daar maakten we onder meer een Nijlcruise en vlogen we in een ballon bij Luxor. Maar ook wellness aan de Rode Zee mocht niet ontbreken.

Polen

Een ander interessant vakantieland, waar de prijzen nog interessant zijn is Polen. Puur op reis was daar enkele jaren geleden om de hoogtepunten van Łódź te ontdekken. Lees hier onze reportage over deze bijzondere stad met een opmerkelijke geschiedenis.

Het Midden-Westen (VS)

Noordelijk grenst het Midden-Westen van de Verenigde Staten aan Canada en het grootste deel van de Grote Meren, oostelijk aan de bergketen van de Appalachen, zuidelijk aan de zogenoemde Zuidelijke Verenigde Staten en westelijk aan de Great Plains (Grote Vlakten). Over het algemeen is het Midden-Westen een laaggelegen landbouwgebied (de Corn Belt) met belangrijke steden zoals Chicago, Detroit, Milwaukee, Cleveland, Minneapolis en Saint Louis.

Nicaragua (Midden-Amerika)

Donau Limes (Europa)

De Donau Limes is onderdeel van de Romeinse militaire grens langs de Donau in de landen die we tegenwoordig Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, Bulgarije en Roemenië noemen. Sinds 2021 staat het westelijke deel ervan (in Duitsland, Oostenrijk en Slowakije) op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Over een reis langs de Donau schreven we deze reportage.

Normandië (Frankrijk)

Niet toevallig op 6 juni 2024 is het precies 80 jaar geleden dat de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de invasie begonnen en hiermee de bevrijding van Europa in gang zetten.

Ikaria (Griekenland)

Op dit ongerepte, bergachtige eiland ten zuidwesten van Samos in de Egeïsche Zee woont een uitzonderlijk aantal honderdjarigen. Eén inwoner op drie wordt 90 jaar oud; een fenomeen dat de aandacht heeft getrokken van de wetenschap. Verklaringen zijn het voedingspatroon (groenten, peulvruchten, rode wijn), fysieke beweging, middagdutjes en zelfs het radioactieve water.

Algerije (Afrika)

Puur op reis bezocht ooit een toeristisch evenement in het midden van dit gigantische land. De beelden van de enorme woestijn staan nog in ons geheugen gegrift. Lees hier alles over onze ontdekkingsreis naar Timimoun, de stad van de okergele gebouwen.

Zuidelijke meren en Centraal Otago (Nieuw-Zeeland)

Volgens de eigen toeristenorganisatie is Central Otago ‘een machtig landschap, zonnig, droog en bruin met verweerde oude bergen, alpine kruidenvelden en snelstromende rivieren’ in een mooi deel van Nieuw-Zeeland.

Nachttreinen in Europa

De trein versus het vliegtuig, het is niet alleen een groene, maar steeds meer een financiële discussie. De European Sleeper is een jonge speler op de markt. De nieuwe nachttrein rijdt sinds mei 2023 drie keer per week tussen Brussel en Berlijn. Inmiddels is bekend dat nu al groepsboekingen op de route tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn kunnen worden gereserveerd voor 2024. Eind maart 2024 worden ook Dresden (Duitsland) en Praag (Tsjechië) aan het routeboek toegevoegd. Boek hier je tickets voor dit duurzame alternatief.

Heerlijk verzorgd op vakantie? Ontdek het aanbod van Corendon

Uitgerust aankomen op je vakantiebestemming met de internationale trein

Neem eens de Flixbus naar je volgende bestemming

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder