Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

1.5581395348837 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

b_250_167_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_rivabella_rivabellaman.JPGMoet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

 

1. Wat is naturisme?

Het antwoord hierop is niet zo een, twee, drie te geven. Vroeger werd bij 'naturisme' gedacht aan een strenge filosofie met veel regeltjes en voorschriften. Anno nu gaan we er veel meer vanuit dat een naturist iemand is die het fijn vindt om in zijn blootje te recreëren, maar niet per definitie altijd en overal bloot wil of hoeft te lopen. Een naaktrecreant dus. En dat kan ook iemand zijn die alleen de kleren uittrekt op een naaktstrand, of iemand die in de zomer drie weken gaat kamperen op een naturistencamping, maar verder nooit bloot loopt. Voor het gemak is naturisme dan ook alle mogelijke vormen van blootrecreatie die je je kunt bedenken. Iemand die zo vaak mogelijk bloot wil lopen en alles het liefst in zijn of haar nakie wil doen noemen we meestal een nudist. Maar zoals je merkt is het onderscheid niet echt duidelijk aan te geven. Kenmerkend voor zowel naturisme als nudisme is het gevoel van vrijheid dat je ervaart in je blootje. En maakt dat stukje textiel dan zoveel uit? Ja. En dat gevoel kun je alleen maar ervaren. Er is niemand die het uit kan leggen.

2. Mag je op een naturistenterrein wel vlees eten of wijn drinken? En zijn er wel goede voorzieningen?

eten
eten
Naturisme is wel een lifestyle, maar de 'regeltjes van vroeger' gelden bijna nergens meer. Je mag alles eten en drinken wat je wilt. Sommige mensen denken bij naturisme gelijk aan 'afzien' en primitieve kampeerterreinen, en  ja, er zijn er terreinen waar het allemaal wat simpeler is. Net als dat er heel eenvoudige textielcampings zijn. Maar we kunnen rustig stellen dat je op de meeste naturistenterreinen alle comfort en voorzieningen hebt die je ook op textielcampings zit. Het is maar net wat voor terrein je zoekt en welke faciliteiten je wilt. Is er dan geen enkel verschil? Nee. Behalve dat naturistenterreinen over het algemeen wat rustiger zijn en... bezoekers geen kleding dragen. (Zie vraag 3, 8 en 11).

3. Moet je echt altijd bloot zijn op een naturistenterrein?

Nee, natuurlijk niet. Als het koud is mag je ook op een naturistenterrein gewoon je kleren aan. Niemand zal in zijn blootje buiten gaan zitten als het 10 graden is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op een warme dag je kleding aanhoudt. Je gaat immers niet voor niets naar een naturistenterrein! Kijk om je heen wat op het betreffende terrein gebruikelijk is of vraag er naar. Mensen helpen je graag. Vaak mag je zelf kiezen of je bijvoorbeeld ’s avonds op het terras iets aantrekt of niet.  Sommige (verenigings)campings hanteren wat striktere regels over bloot zijn. Dat kan vooral met tieners lastig zijn (zie vraag 9). Informeer vooraf als je er niet zeker van bent.

b_250_167_16777215_00_images_stories_wellness_Handdoeken-Puur-Naturisme-Pixabay.jpg4. Ga je met je blote billen op een stoel zitten?

Nee, dat zou niet zo hygiënisch zijn, dus daarom zit je op een handdoek(je). Ga je een wandelingetje maken? Neem dan een handdoek mee. Dan kun je overal aanschuiven als je dat wilt. Ook handig om mee te nemen: een omslagdoek of pareo.

 

5. Kijken mensen naar elkaar op een naturistenterrein?

Natuurlijk kijken mensen naar elkaar. Mensen kijken altijd en overal naar elkaar. Maar op een naturistenterrein kijk je niet naar elkaars blootje. Want hoe gek het ook klinkt, als je allemaal bloot bent zie je al dat naakt niet meer. Wie al eens in een sauna geweest is heeft dat al ervaren: moet je misschien de eerste tien minuten nog even wennen aan die blote lijven, daarna valt dat bloot niet meer op. Je ziet zeker wel dat iemand één borst mist, of een litteken heeft. Of mooi bruin is, of juist nog wit. Maar je ziet niet het ‘bloot’. In je blootje ben je allemaal gelijk, met alle verschillen die menselijke lichamen nou eenmaal hebben. En als je met iemand praat dan heb je, net als in het ‘aangeklede leven’, gewoon oogcontact.

6. Zijn naturisten ouder, of moet je juist jong en knap zijn?

Nee dus. Want niemand is jong en knap, slank of dik. Er is geen schoonheidsideaal. Je bent wie je bent. Oud, jong, dik, dun, behaard of kaal. Met of zonder littekens, met één, twee of geen borsten. Je zult ervaren dat op een naturistenterrein het uiterlijk er veel minder toe doet omdat je er niet op wordt beoordeeld. Status, rang, veel of weinig geld. Het valt allemaal weg in je blootje. En over hoe dat blootje eruit ziet, maakt niemand zich druk.

Zonnebrandcreme-Puur Naturisme-Pixabay
Zonnebrandcreme-Puur Naturisme-Pixabay
7. Hoe zit dat met zon en insekten?

Zeker als je voor het eerst helemaal bloot in de zon gaat zitten, is het belangrijk dat je jezelf goed insmeert, juist op die plekken die niet eerder in de zon zijn geweest. Insekten hebben net zoveel zin in een bloot lichaam als in een lichaam met een bikini of badpak. Controleer goed op teken en gebruik een muggenafwerend middel als je in een gebied zit met veel muggen en ander ongedierte.

8. Wat als ik ongesteld ben? Of als ik een erectie krijg?

Als je ongesteld bent kun je gewoon een broekje aantrekken. Het is op naturistenterreinen niet toegestaan te zwemmen met badkleding aan. Gebruik dus een tampon als je wilt gaan zwemmen.Voor een erectie hoef je eigenlijk niet bang te zijn omdat je al snel gewend bent aan het bloot en er daardoor ook geen erotische context is. (zie vraag 5). Mocht je er toch per ongeluk een keer ‘last’ van hebben, houd dan je handdoek even voor je buik of draai je op je buik als je ligt. Probleem opgelost.

9. Hoe gaat dat met douchen?

Supereenvoudig. Geen gerommel in te kleine kleedhokjes met kleding die natuurlijk altijd op de grond valt. Op veel naturistenterreinen vind je open douchecabines of -hokjes. Vaak zijn er ook de zogeheten sportdouches: een rijtje douches naast elkaar waar iedereen, mannen, vrouwen en kinderen gezellig naast elkaar staan te douchen. Handig als je zelf net je douchegel bent vergeten. Heel praktisch om in zo’n grote ruimte te douchen als je kleine(re) kinderen hebt! En voor wie privacy wil: vaak is er ook een afgesloten douchecabine of wasgelegenheid. In een enkel geval zijn er op het terrein alleen maar afgesloten douchecabines. Maar ook dan dient het gemak de mens: na het douchen loop je gewoon naar buiten zonder je eerst omslachtig aan te hoeven kleden. Dat is nog eens een gevoel van vrijheid.

10. Kinderen op een naturistenterrein, is dat veilig?

Op een naturistenterrein doen kinderen precies hetzelfde als op een textielcamping: heerlijk met elkaar spelen, ravotten, zwemmen en van de zon genieten. Alleen dan in hun blootje. En nee, dat levert geen (extra) risico op! Juist niet. Omdat een naturist zich vaak wat meer dan gemiddeld verantwoordelijk voelt voor zijn omgeving let men ook wat meer op elkaars kinderen. Wat overigens niet inhoudt dat je dat dan niet zelf hoeft te doen!

11. Hoe zit dat met pubers? Die willen meestal niet bloot (meer).

Gelukkig is dit op de meeste terreinen geen enkel probleem en accepteert men dat de tiener met een handdoek/omslagdoek/zwembroek over het terrein loopt. Het is trouwens leuk om te zien dat jongeren gekleed met over de camping slieren, maar dan toch zonder bezwaar de (zwem)broek uittrekken voor een lekkere duik in het zwembad (waar bloot altijd verplicht is). Zoek een camping waar ook veel voor de jongeren te doen is, besteed niet te veel aandacht aan deze ‘handdoekperiode’ en het komt allemaal meestal vanzelf op zijn pootjes terecht. Maak in ieder geval je tiener niet tegen door bloot te eisen!

Vingers-Puur Naturisme-Pixabay
Vingers-Puur Naturisme-Pixabay
12. Kusjes, knuffeltjes…. Mag dat?

Gelukkig wel. Net als op een textielcamping mag je elkaar een kus geven, een aai, een knuffel. En net als op een textielcamping ga je niet ‘open en bloot’ met elkaar vrijen. Er is dus geen enkel verschil.

13. Zijn er speciale omgangsvormen?

Nee. Je groet elkaar, zegt hallo, let op wat je doet, vervuilt je omgeving niet, zorgt ervoor dat kinderen en dieren geen overlast veroorzaken. Je zult merken dat de sfeer op een naturistenterrein vaak heel ontspannen en relaxt is. Een praatje is zo gemaakt en een helpende hand zo uitgestoken.

14. Wat zijn de grootste verschillen tussen kamperen op een naturistenterrein en een textielcamping?

Als je puur naar het kamperen kijkt: geen. Behalve dat je op een naturistenterrein (vrijwel) alles in je blootje doet. En dat kan heel gemakkelijk zijn (zie vraag 9). Gevoelsmatig merk je wel verschil. Het gevoel van vrijheid in je blootje is een groot verschil. Ook merk je dat mensen bewuster met elkaar en de omgeving omgaan zonder dat het belerend of betuttelend is. Je zult ontdekken dat je op een naturistenterrein veel eenvoudiger met elkaar in contact komt en met elkaar omgaat. Verschillen vallen weg, iedereen is gelijk en je lichaam is iets waar je je niet voor hoeft te schamen. En dat zijn eigenlijk de grootste verschillen!

Heb je een vraag, tip of opmerking? Vul het reactieformulier in of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we geven je antwoord, hetzij per email, hetzij in deze FAQ's.

In onze reportages lees je meer over verschillende naturistische campings en terreinen.
 

 

Reacties  
#1 Tony 18-01-2017 18:17
Mijns inziens een goed idee om "Naturistisch" of "BlootGewoon" toe te voegen aan de lijst van dress codes

[censored]//nl.wikipedia.org/wiki/Kledingvoorschrift

[censored]//en.wikipedia.org/wiki/Dress_code
Citeer
#2 Jef Minne 18-01-2017 18:27
als bloot ook een kledingvoorschr ift word
Citeer
#3 john van gestel 18-01-2017 20:23
Gewoon altijd en overal clothing optional wettelijk invoeren.
Zijn we gelijk af van een probleem zoals vandaag in delft.
Citeer
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde