Van plakkerig behang tot levende tv

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Klompjes op roadtrip
Klompjes op roadtrip door US
Tijdens onze roadtrip door de VS bezoeken we natuurlijk de bekendere toeristische attracties. Hoewel de nationale parken door de shutdown nu even niet tot de mogelijkheden behoren. Maar daarnaast komen we ook leuke en bijzondere dingen die minder, of helemaal niet bekend zijn. Of zo gek dat we ze graag willen delen. Na anderhalve week op pad onze ‘7 special things on the road’.

 

 

Plakkerig behang

Kauwgommuur seattle
kauwgommuur seattle
In Seattle is een bezoek aan de Pike Place Market een must. Maar vlakbij deze sfeervolle markt is een straatje waar de muren helemaal beplakt zijn met kauwgom. In eerste instantie is het een walgelijk zoet ruikend behangetje. Maar ben je over je eerste jakkesgevoel heen dan blijkt de muur kleurige kunst en herken je in de uitgekauwde stukjes kauwgom bloemetjes, letters en zelfs gezichtjes. Het plakken begon in 1990 bij het theater in de straat. De wachtrijen voor de kassa waren lang en uit verveling gingen mensen kauwgom op de muur plakken. In eerste instantie probeerden de lokale autoriteiten het plakkerige behang weg te halen, maar zonder succes. De mensen bleven plakken en de kauwgommuur groeit steeds verder.

Een bijzonder gedenkteken

Shrine Hendrix
Shrine Hendrix
In Vancouver woonde Rose Moore Hendrix, de oma van gitaarvirtuoos Jimi Hendrix. Zij runde er een kiprestaurant, en was een belangrijke spil in het leven van de zwarte gemeenschap die woonde in ‘Hogan’s Alley’. Jimi, geboren in Seattle, woonde een paar jaar bij zijn grootmoeder in Vancouver. Later kwam hij nog geregeld terug om zijn oma te bezoeken. Vaak pakte hij dan zijn gitaar om de gasten te vermaken. Het restaurant van Nora is niet meer, alleen de keuken en de tuin zijn nog bewaard gebleven. En in die tuin vind je de Jimi Hendrix Shrine. Je verwacht iets aparts en dat is het ook: een klein, wat knullig in elkaar gezet paviljoentje en een handgeschilderd papieren bord met de naam van Jimi. In de keuken echter hangen veel foto’s, gitaren, platen, kopieën van brieven en songteksten van Jimi.

Voor elkaar

Lynnwood
Lynnwood
Een typisch voorbeeld van Amerikaanse gemeenschapszin vind je in Lynnwood, een plaatsje onder de rook van Seattle. In het Heritage Park wordt de geschiedenis van Lynnwood springlevend gehouden. Niet alleen vanwege de gerestaureerde  historische gebouwen, maar vooral ook door de vele vrijwilligers. Zij leiden je met hart en ziel rond en vertellen alles over Alderwood Manor, de wortels van het latere Lynnwood. In elk van de panden wachten weer andere vrijwilligers, die je ook graag uitleggen hoe hecht de gemeenschap van Lynnwood is, en wat een eer ze het vinden om hun geschiedenis op deze manier levend te houden.

Haar naam was Ellen

Ellensburg
Ellensburg
Kom je langs Ellensburg in de staat Washington dan moet je zeker de afslag nemen en de stad bezoeken. Er wacht een aantal verrassingen, zoals het erg leuke en uitgebreide Kittitas County Historical Museum, waar je gratis naar binnen mag. Het museum is gevestigd in een van de historische gebouwen die het stadje rijk. De andere verrassing is dat het slaperige Ellensburg elke september ontwaakt door de  Ellensburg Rodeo, die hier sinds 1923 gehouden wordt. De rodeo behoort tot de top 25 van de Amerikaanse rodeo’s en er doen  zo’n 500 cowboys aan mee. De rodeo van Ellensburg behoort tot de top 25 van de Verenigde Staten. Ook buiten de rodeomaand ademt Ellensburg paarden en cowboys. En de naam van het dorp:  John Alden Shoudy kwam in 1871 naar Kittitas Valley en kocht er een kleine handelspost. Al snel kwamen er meer winkeltjes, gebouwen en huizen en Shoudy besloot  in 1872 het stadje de naam te geven van zijn vrouw Mary Ellen.

Geld in de kroeg

Geld in Idaho
Geldkroeg in Idaho City
Idaho City was als Bannock City beroemd als mijnkamp. In de stad woonden in 1863 maar liefst 6000 mensen. De stad was rond die tijd zelfs in de race om de hoofdstad van de streek te worden. Helaas voor de bewoners werd gekozen voor Boise. Maar de stad stierf, ondanks het stoppen van de mijnactiviteiten, niet uit. Veel is bewaard gebleven. En bij de vele bars die Idaho City rijk is kun je nog steeds je paard stallen om een glas bier te gaan drinken. Van buiten klein, maar van binnen enorm groot is de ‘moneybar’, die zoveel spullen bevat dat het bijna een museum is, en waar bars, tafels, muren en zelfs de plafonds behangen zijn met (kopieën) van bankbiljetten van over de hele wereld.

Dubbel Halloween

Twinn Falls
Twin Falls
Twin Falls is gebouwd volgens een uniek patroon: alle straten gaan van noordoost naar zuidwest, avenues genoemd, en van noordwest naar zuidoost, straten genoemd. Slechts 2 centrale straten kregen een naam: Main Avenue en Shosone Street. De indeling was zo gemaakt met de bedoeling dat elk huis een raam zou hebben waar de zon door naar binnen kon komen. Door die vreemde indeling kon het zo zijn dat de overkant van de straat een ander adres was. Dat bracht jarenlange verwarring met zich mee en in 2003 werden alle straten hernoemd. Wie rond Halloween in Twinn Falls komt ziet aan elke boom, huis, paal of waar dan ook poppen van stro hangen. Dat geeft het dorp een heel bijzondere uitstraling!

 

Vergeet je zwempak niet

Lava Hot springs
Lava Hot Springs
De Miracle Hotsprings zijn een geothermische oase in de woestijn. Rond de bronnen zijn zwembaden gebouwd waar je kunt genieten van zacht, en reukloos bronwater. Verwacht hier geen mooie, luxe baden: de betonnen bakken zijn totaal sfeerloos en ademen de sfeer van de jaren 50. Heel leuk: huur een van de privébaden en breng een lekker uurtje in een warm bad onder de flonkerende sterrenhemel door!.
Luxer, maar net zo leuk en lekker zijn de zwembaden in Lava Hot Springs. Opvallend: het badderen in het warme water is een sociale gebeurtenis. Mensen ontmoeten elkaar, wisselen de laatste nieuwtjes uit en lopen met flesjes drinkwater van het ene naar het andere bad. Het is net levende televisie!

Reacties  

 
#1 julia 11-10-2013 05:08
wat een leuke tips. en blog ook. Jammer hoor dat je geen parken in kunt maar het is wel leuk lees ik
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder