7 redenen om naar Umbrië te gaan

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: SpoletoNaast 7 redenen om naar Umbrïë te gaan, is er ook 1 reden waarom je dan niet zou moeten doen, maar die vertellen we pas aan het eind. Maar goed, de 7 redenen om wel te gaan dus. Al kan ik er, na een kleine week Umbrie, wel 107 verzinnen. Want het gebied in Italie heeft alles wat je nodig hebt voor een geweldige vakantie. Lekker eten, historie, cultuur, natuur, mooie steden en stadjes en genoeg om je in te spannen en te ontspannen.


 

1. Eten en drinken

Puur op reis: Bier Perugia
Puur op reis: bier Perugia
Wijn, streekgerechten, specialiteiten, boerengerechten…en bier! Traditie en eenvoud overheersen in de keuken van Umbrië. De geschiedenis van de bevolking is uit de keuken af te lezen: zo is het brood van Umbrië al meer dan 500 jaar ongezouten. Maar dat betekent niet dat je verstoken blijft van culinaire hoogstandjes. Gerechten met zwarte truffel bijvoorbeeld staan op vele menukaarten. Mijn conclusie: de keuken van Umbrië is net zo gevarieerd als de regio zelf.
 

2. Historie en authenticiteit

Puur op reis: Etruskische poort Perugia
Puur op reis: Etruskische poort Perugia
Het lijkt wel of de Etrusken nog steeds de steden en dorpen van Umbrië bewonen. Hun nalatenschap is overal zichtbaar. Van de Etruskische poort in Perugia tot de Etruskische bouwwerken in Orvieto. Ook de Romeinen konden blijkbaar geen afscheid nemen van dit authentieke stukje Italie. Ze bouwden hun forten en steden op de huizen en straten van de Etrusken en de restanten van die bouwsels zijn nog overal in het hedendaagse leven te zien

 

3. Kunst en cultuur

Puur op reis: Il Perugino
Puur oip reis: Il Perugino
Grote schilders hebben hun bakermat in Umbrië. En Umbrië is ook de bakermat van vele fresco’s en muurschilderingen. Soms ontzettend goed bewaard gebleven, bijvoorbeeld in de kathedraal van Assisi, soms nog maar vaag zichtbaar. Umbriës trots is de schilder Pietro Vannuci, beter bekend als Il Perugino. De laatste fresco van zijn hand is te bewonderen in Città della Pieve. De hedendaagse cultuur is vertegenwoordigd in diverse festivals, evenementen en bijeenkomsten. Zoals het jaarlijkse journalistenfestival in Perugia, het Corza dei Ceri in Gubbio, het Festival dei due mondi (festival van de twee werelden) in Spoleto en het Chocoladefeest in Perugia.

4. Natuur en eco

Puur op reis: visser trasimenoHet landschap van Umbrië is een levend en afwisselend panorama. Berg- en heuveltoppen waar dorpjes en stadjes als Assisi als het ware tegenaangeplakt lijken. Water, dat met donderend geraas naar beneden stort en grote en kleinere meren als het Trassiminomeer, waar vissers nog op traditionele manier vissen, en het meer van Piediluco. Je rijdt, misschien wel in een van de elektrische auto's die je kunt huren, een tunnel in en aan de andere kant zit je weer in een volkomen ander gebied. Achter elke bocht zie je wel weer iets anders. En zeker in de lente is het panorama van groen, roze, geel en wit een waar schilderspalet.

5. Steden en stadjes

Puur op reis: Orvieto
Puur op reis: Orvieto
Oud, nieuw, groot en klein. In Umbrië vind je meer dan genoeg steden en stadjes om je in te vermaken. Om te shoppen, de historie te ontdekken – die overal letterlijk en figuurlijk op straat ligt - . Om te eten, te drinken, in rond te slenteren of mee te lopen in de grote stoet toeristen die de kathedraal van Assisi met haar schitterende fresco’s komen bewonderen. Stap op de roltrappen in Perugia, ga ondergronds in Orvieto of ontdek de wijken van Città della Pieve.


 

6. In- en ontspanning

Parken, activiteiten, vissen, zwemmen… In Umbrië heb je de inspannende en ontspannende activiteiten voor het uitkiezen. Wat dacht je van een fietstocht rond het meer van Trassimeno? Of een middagje in het activiteitenpark. Misschien wil je wel truffels of wilde asperges zoeken. Of met Antonio mee het Trassimenomeer op voor een authentiek uurtje vissen?

7. Wellness

Puur op reis: wellness
Puur op reis: Wellness
Speciale aandacht voor wellness in Umbrië. Je zou het niet zo snel verwachten, maar je vindt hier een van de grootste en modernste wellnesscentra van Italië. Het Borgobrufa hotel heeft maar liefst 1200 vierkante meter relaxruimtes, zwembaden, sauna’s, stoombaden en massageruimtes. Natuurlijk kan ik niet in het hotel logeren en een massage overslaan. Het zwembad uitproberen lukte gezien de tijd helaas niet. Maar mijn ervaringen met ‘emozione’ lees je hier.

En dan de reden waarom je niet naar Umbrië zou moeten: voor wie alleen maar de hele dag op het strand aan zee wil liggen. Maar eigenlijk is zelfs de zee binnen twee autouurtjes te bereiken. En dan kun je ook nog kiezen welke zee: de Middellandse of de Adriatische zee!

Reacties  

 
#1 Aniek - Italië Uitgelicht 30-05-2015 09:56
Ik heb een tijdje in Perugia gewoond en gestudeerd en heb van daaruit Umbrië ontdekt. Zo veel te zien en te doen inderdaad, dus ik blog er ook vaker over. Leuk artikel!
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#2 Villa in Umbria 23-06-2015 14:34
Erg leuk stukje over Umbrië! Leuk om te lezen dat mensen zo genieten van deze streek. Ondanks dat het geen zee heeft, is Umbrië een pareltje! Het is soms net alsof je je waant in de Middeleeuwen. In deze periode is de Mercato delle Gaite in Bevagna. Daar gaan we zeker weer heen, jullie? @ Aniek wat is de link van je blog?
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder