Zomerdrukte in Europa 2015

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Waar staat het vast deze zomer in Europa? Vooral de 'zwarte zaterdagen' zijn berucht met honderden kilometers file, vaak in de brandende zon. De ANWB heeft een overzicht gemaakt van de zomerdrukte 2015. Doe er je voordeel mee en voorkom dat je vakantie begint, of eindigt, met een flinke portie filestress.

Frankrijk

  • Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen in Frankrijk. Op die zaterdagen staan er honderden kilometers file. Topdrukte wordt er verwacht rond zaterdag 1 en 8 augustus. Het beste is om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen. 
  • In de periode van 4 tot en met 26 juli wordt de Tour de France verreden. Tijdens het passeren van de karavaan en het peloton worden geen snelwegen afgesloten. Wel wordt het druk in het centrum van Parijs bij de finish op zondag 26 juli.
  • Vanaf zaterdag 1 augustus zitten er zowel veel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg. Er staan dan files in zuidelijke en in noordelijke richting. De grootste problemen zijn te verwachten op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Op de zondagen wordt er veel minder drukte verwacht.

Drukke wegen
Rondweg Parijs (Boulevard Périphérique), A6 Parijs- Lyon, A7  Lyon – Orange, A8 Aix-en-Provence – Italiaanse grens , A9  Orange – Spaanse grens, A10 Parijs Bordeaux, A31 Nancy – Luxemburg, A46/N346 Rondweg Lyon, A61 Bordeaux – Narbonne, A71 Orléans-Clermont-Ferrand, A75 Clermont-Ferrand-Montpellier, A63/N10 Bordeaux - Spaanse grens. 
Drukke routes nationales
N11 bij La Rochelle, N20 bij Foix, N136 ringweg Rennes, N165 tussen Vannes en Nantes. 
Knelpunten
Rondweg Parijs (Boulevard Périphérique); A6 Parijs – Lyon, tussen Beaune en Châlon-s/Sâone; A7 Lyon-Marseille, bij Vienne, bij Valence, bij Montélimar; A8 Italiaanse grens – Aix-en-Provence, bij Aix-en-Provence; A9 Montpellier – Perpignan, bij Montpellier, bij Béziers, bij Narbonne, bij de Spaanse grens; A10 Parijs-Bordeaux, bij Orléans, bij Poitiers, bij Niort, bij Bordeaux; A31 Nancy-Luxemburg, bij de Luxemburgse grens, bij Thionville, bij Metz, bij Nancy; A46/N346 Rondweg Lyon tussen Mions en aansluiting A7 Chasse-s/Rhône; A61 Bordeaux-Narbonne, bij Narbonne; A71 Orléans-Clermont-Ferrand, bij Clermont-Ferrand; A75 Clermont-Ferrand-Montpellier, bij Millau, bij Lodève; A63/N10 Bordeaux-Spaanse grens, bij St. Geours-de-Maremne en bij de Spaanse grens.
Alternatieve routes
Voor de route A1 en A6: de A26. Vanuit België A1 Lille-Parijs, bij Arras volg de borden A26 Reims, Lyon.
Voor A7 Lyon-Marseille richting Spanje: via Clermont-Ferrand (A71/A75) of via Limoges (A10,A71,A20)
Voor de Boulevard Périphérique: A86 ten oosten van Parijs of de A104 en de N104
Voor de A6 Parijs - Beaune: de A5 tussen Melun en Langres.
Voor de A6 Dijon - Lyon; de A39 Dijon - Bourg-en-Bresse.

In het algemeen: de omleidingsroutes van Bison Futé, de zogenaamde “Itinéraires  Bis”. Dit zijn alternatieve routes via secundaire en lokale wegen. De routes zijn aangegeven met groene borden met naast de plaatsnaam het woord  “Bis” in een geel vakje.
De Franse overheid bemant tijdens drukke vakantieweekeinden speciale posten langs de snelweg, waar verkeersinformatie en routeadviezen te verkrijgen zijn. Je kunt er ook een gratis wegenkaart met alternatieve routes krijgen. De Bison Futé posten staan onder meer langs de A31 bij Toul en vlak voor Dijon, op de A6 iets voorbij Auxerre, nabij Beaune en net voor Mâcon. Op de A43 kun je terecht bij Bourgoin-Jallieu. Volg de groene borden met daarop een gele ”I” en de mededeling ”Information Bison Futé”.
Nieuwe wegen
A89 Bordeaux – Clermont-Ferrand – Lyon, compleet; A750 tussen de aansluiting met de A75 en Montpellier. Opening gepland eind 2015.
Werkzaamheden
A9 Orange <> Spanje bij Montpellier. Tot 2017;  A71 Orléans <–> Clermont-Ferrand bij Vierzon. Tot eind 2015.

De zwarte zaterdagen

Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen in Frankrijk. Zeer druk wordt het rond de zaterdagen 11, 18 en 25 juli, topdrukte rond de zaterdagen 1 en 8 augustus. Het beste is om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen.

Plan Palomar

Om het vakantieverkeer in betere banen te leiden heeft de Franse verkeerspolitie het Plan Palomar ontwikkeld. Bij grote drukte op bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil kan de verkeerspolitie besluiten opritten langs deze weg tijdelijk af te sluiten óf om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren, richting minder drukke alternatieve routes. Op een aantal wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit proces volledig automatisch en geven elektronische borden boven de weg actuele informatie over de te volgen route.  

De allerleukste familievakanties van Vacanceselect!

 



Nederland, België, Luxemburg

Door de vakantiespreiding in Nederland valt de zomerdrukte mee.

De zomerdrukte België vooral op E19 Breda – Antwerpen; E34 Eindhoven – Antwerpen; E40 Brussel – Oostende; E313 Antwerpen – Luik; E411 Brussel – Luxemburg.
Let op bij LUIK: auto’s met aanhanger langer dan zes meter mogen niet door het centrum van Luik. Dit verbod geldt ook voor vrachtwagens. Er wordt dagelijks gecontroleerd met camera's. Alleen bestemmingsverkeer mag de stad in. Verkeer richting het zuiden moet de borden ‘Luxemburg’ en ‘E25’ volgen en richting het noorden de borden ‘Maastricht’.  
Werkzaamheden
E19 Brussel -> Antwerpen, tussen Mechelen-Zuid en Kontich. In juli en augustus, exacte data onbekend; E40 Oostende -> Brussel tussen Zwijnaarde en Erpe-Mere. In juli en augustus, exacte data niet bekend.

In Luxemburg zijn de vrijdagmiddag en –avond en zaterdagen in zomervakantie erg druk. 
Drukke wegen
A6 – A3 Belgische grens – Luxemburg – Franse grens.
Nieuwe wegen
A7 Ettelbrück – Luxemburg, tussen Lorentzweiler en Luxemburg (tunnels): 2015; A13 Pétange – Schengenm tussen Hellange en Frisange. Gepland voor 2015, datum onbekend. N11 Luxemburg – Echternach, rondweg Junglister. Gepland voor 2015, datum onbekend.
Werkzaamheden
A3 Luxemburg – Franse grens, tussen knp. Gasperich en tankstation Berchem, uitbreiding naar 2x 3 rijstroken. Einddatum niet bekend

Duitsland

De drukste weekends in Duitsland zijn van half juli en tot half augustus. In Duitsland is het in de zomer niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan 50 kilometer. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag. Het plan om tol te heffen op de Duitse snelwegen is onlangs weer met een jaar uitgesteld.

Drukke wegen
A1 Osnabrück-Hamburg-Lübeck-Fehmarn, A3 Keulen-Frankfurt-Neurenberg, A5 Karlsruhe-Heidelberg-Bazel, A7 Würzburg-Ulm-Füssen, A7 Hamburg-Flensburg, A8 Karlsruhe-München-Salzburg, A9 Neurenberg-München, A61 Mönchengladbach-Koblenz en de A99 Rondweg München. 
Knelpunten
A1 Dortmund - Hamburg, bij Bremen en Hamburg; A3 Frankfurt   Würzburg - Neurenberg, bij Würzburg en Neurenberg; A5 Karlsruhe - Bazel, bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein; A7 Flensburg - Hamburg, bij Hamburg; A7 Würzburg - Füssen, tussen Kempten en Füssen; A8 Karlsruhe   Stuttgart  München - Salzburg, tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg; A9 Neurenberg - München, tussen Ingolstadt en München.
Alternatieve routes
Bij grote drukte en/of calamiteiten op de autosnelweg worden reizigers d.m.v. blauwe  “U”-borden  (U = Umleitung/omleiding) omgeleid. 
File raad en daad
Motorrijders van de toeristenclub ADAC (zgn. “Stauberater”) staan je tijdens drukke weekeinden in de zomer bij in de file. Zij zijn vooral in het zuiden van het land actief en informeren over de filelengte en over een eventuele alternatieve route.
Nieuwe wegen
A33 Osnabrück – knp. Wünneberg-Haaren; Steinhagen – Bielefeld/Brackwede (8 km), datum onbekend; Borgolzhausen – Steinhagen (13 km), in 2019; A71 knp Südharz -  Erfurt – Schweinfurt; Etzleben – Sömmerda-Oost (11 km), augustus 2015; A72 Hof –Chemnitz – Leipzig; Borna – Leipzig (17 km), gepland voor 2020.
Verkeershinder door werkzaamheden:
A3 Würzburg – Neurenberg, voorlopig tot eind 2015; A7 Hamburg – Flensburg, voorlopig tot eind 2015; A8 Günzburg – Augsburg, voorlopig tot eind 2015; A9 München – Ingolstadt, tot eind 2015; A7 Hamburg – Flensburg, bij Hamburg-Stellingen (noordkant Hamburg). Einddatum niet bekend. In de komende tien jaar wordt de A7 uitgebreid tussen de Elbetunnel en het knooppunt Bordesholm. In de deelstaat Hamburg tot acht rijstroken en in Sleeswijk-Holstein tot zes rijstroken. Einddatum niet bekend.

Milieusticker

Een flink aantal stadscentra is met de auto alleen met een speciale milieusticker toegankelijk. Dit verbod wordt met borden aangegeven. Voor oudere dieselauto's of auto's zonder katalysator zijn veel stadscentra verboden gebied. Met deze maatregel hoopt men de luchtverontreiniging terug te brengen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Wie geen milieusticker heeft loopt de kans op een boete. De milieustickers zijn o.a. verkrijgbaar bij de ANWB vestigingen in het hele land.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder