Twitter, Facebook, Instagram, Vimeo, Youtube

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Reisprikkels: Madeleine van de WouwSocial Media. We kunnen niet meer zonder. Toch? Feit is dat je tegenwoordig als (reis)journalist inderdaad bijna niet meer zonder kan. Zo’n vijf jaar geleden was de wereld nog eenvoudig. Je ging mee op persreis, schreef daar een mooie reportage over voor een blad of website, voegde daar een paar bijpassende foto’s bij en klaar was je. Hoe anders gaat dat nu.

Je mag mee op persreis. En deelt dit heuglijke feit op alle Social Media die je hebt. Die je moet hebben. En hoe meer mensen op die foto reageren met 'ik wil hier ook wel zijn', hoe aantrekkelijker je lijkt te zijn voor de reiswereld. De reisjournalist anno 2015:

Je komt aan op de luchthaven: selfie maken en delen met alle volgers, likers en hoe ze ook mogen heten.
Je zit in het vliegtuig: nog een laatste selfie van jou op de vliegtuigstoel. Bestemming: here I come.
Aankomst op de plek van bestemming: mooie selfie met op de achtergrond de zee/het bos/het hotel/het restaurant of wat er dan ook op de achtergrond te zien is.
Aan tafel: iedereen zit met een smartphone in de hand. Je moet immers van alles delen. Maar niet met je reisgezelschap.
Diner/lunch/ontbijt: een foto van het eten, of meerdere foto’s van het eten. Direct delen en na 5 minuten checken hoeveel mensen er al gereageerd hebben.
Nog maar een foto, dit keer van jou en het eten. Kijk… die foto doet het heel goed: 'mmmm, dat ziet er lekker uit'.
De eerste activiteit: tada… kijk eens, ik sta hier op een… doe dit… ben hier… ga nu… en dan natuurlijk reageren op de reacties.
In het hotel/de B&B: selfie van voetjes op het bed. O wat lig ik hier toch fijn.

En zo gaat het door. Overal waar je WiFi hebt, of misschien wel je eigen internettoegang. Delen tot de laatste minuut, het moment dat je je eigen voordeur weer binnenstapt. Hoewel je dan natuurlijk ook moet laten weten dat je weer terug bent van waar je dan ook was.

Vervolgens moet er een verhaal/reportage/verslag komen. Een keuze uit de vele  foto’s, een filmpje en, als je het journalistieke deel niet wilt vergeten, ook nog een passende tekst, die wat langer is dan een fotobijschrift. Om het af te maken nog een paar posts op de diverse Social Media met foto’s over hoe leuk het wel niet was en tada… klaar ben je.

Ik doe er, al is het met mate, ook aan mee. Al maak ik vooral foto’s van de omgeving, en minder van mezelf. Al laat ik vaak ook mijn ogen kijken naar wat ik zie, in plaats van alles te zien door het oog mijn camera of telefoon.  Het is leuk om alles te delen. En ik vind het ook leuk als mijn lezers het liken, leuk vinden, delen, verspreiden en reageren. Al bekruipt me af en toe het wel gevoel dat een klein stapje terug met het altijd maar bezig zijn met Social Media, misschien toch niet zo’n gek idee is.

Wacht..., ik ga dit even delen!

Reacties

 
#1 Nicole 20-05-2015 10:49
Tranen gelachen om dit stukje. Je ziet inderdaad soms wel heel onnozele dingen op sociale media waarvan je denkt wat moet ik hier nou mee. Al moet ik bekennen dat ik me ook wel eens schuldig maak aan het posten van een selfie.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Mel Fahner 20-05-2015 14:52
Kostelijk! Na Rome door de schermpjes van andermans tablet bekeken te hebben moet ik zeggen dat het zo langzamerhand wel raar wordt. Op een gegeven moment heb ik een vrouw d'r hand met smartphone naar beneden gerukt met de ietwat pissige opmerking dat ik naar Rome was gegaan om de Piéta te zien, niet haar foontje. Niet zen maar wel genoeg om 40 Brazilianen met een grote boog om me heen te laten lopen
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder