Airbnbelasting

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

AirbnbZo, Amsterdam heeft er weer een lekkere inkomstenbron bij. Wie zijn huis of kamer te huur aanbiedt via Airbnb moet vanaf 1 februari 2015 maar liefst 5 procent van elke boeking afdragen aan de gemeente. Die zegt toeristenbelasting te missen omdat eigenlijk 5 procent toeristenbelasting geheven moet worden over een overnachting, en veel Airbnb-verhuurders blijken dat niet te doen. Foei! 

 

Dus wordt Airbnb rechtstreeks ingeschakeld om van hun nalatige verhuurders het geld zelf maar in te houden en zo miljoenen aan de gemeente Amsterdam af te dragen. Wat een makkelijke manier om aan extra geld te komen!

Wat gebeurt er mee?

Het hele fenomeen toeristenbelasting mag wat mij op de schop. Waarom zou je, als je al een bedrag betaalt om ergens te overnachten, daar ook nog eens toeristenbelasting over betalen? Zijn de uitgave voor de overnachting en de bestedingen die je tijdens zo’n tripje in een andere stad doet nog niet voldoende voor de 'rupsjes nooit genoeg'? Wat doet een stad eigenlijk met die inkomsten? Komt dat ten goede aan ‘de toerist’?  En wie is die toerist? Is dat de buitenlander die een weekje in Nederland vakantie komt houden? Is dat de Nederlander die een weekendje in eigen land wil doorbrengen?
Om het over de tarieven nog maar niet te hebben. Die zijn in elke stad verschillend en kunnen soms oplopen tot enkele euro’s per persoon per nacht. Tel uit je winst!

Putgaten dichten

Toeristenbelasting: is het een belasting om het leven van de toerist extra duur te maken en zo de (put)gaten van gemeenten te dichten of wordt er daadwerkelijk iets mee gedaan? Ik ben benieuwd wat de toeristen van al die extra miljoenen die Amsterdam via Airbnb binnenkrijgt gaan merken. Wie het weet mag het zeggen.

 

Reacties

 
#1 Mieke de Graan 22-12-2014 11:26
Het is terecht dat Amsterdam )en alle andere gemeentes van... de toeristenbelasting ontvangt. Iedere ingeschreven inwoner betaalt de gemeentelijke belastingen, een toerist betaalt niets als er geen belasting zou worden geheven maar laat natuurlijk wel zijn vuilnis achter. Er zijn veel voorzieningen in de gemeente die zowel door de inkomsten van de gemeentelijke belastingen aan de ingeschrevenen als de toeristenbelasting worden onderhouden. Als er geen toeristenbelasting zou zijn dan gaan vast de gemeentelijke belastingen omhoog. Toeristenbelasting is misschien niet het woord wat de lading dekt. We hebben er allemaal baat bij.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Mirjam Boelaars 22-12-2014 12:01
Het is zoals Mieke zegt: Touristenbelasting is voor de bezoekers van de stad die gebruik maken van de voorzieningen en geen gemeentebelsating voor schoonmaak, verlichting en handhaving betalen zoals wij, de bewoners. Ik woon in het centrum en mijn straatje wordt dagelijks geveegd, vuilnisbakken worden meermalen per dag geleegd, handhaven van de orde. Tourisme in Amsterdam is dit jaar 8% omhoog gegaan, de druk op de stad evenzeer. De gast zal er in principe verder niets van merken, de genoemde prijs is altijd al inclusief touristenbelasting en BTW. De hotels en verhuurders dragen de belastingen af aan de gemeente en belastingdienst. Dat gebeurt helaas niet altijd, meestal uit onwetendheid van particulieren die via Airbnb verhuren. Vandaar dat deze overeenkomst met Airbnb en de gemeente Amsterdam is opgesteld.
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder