Doggybag in Nederlandse restaurants
Toeristen en andere bezoekers van Nederlandse restaurants krijgen te maken met een nieuw fenomeen: de doggybag. Wie zijn of haar bord niet leeg krijgt, kan het restant mee naar huis nemen in een speciale zak of doos. De stichting Natuur & Milieu gaat 50.000 doggybags uitdelen onder restaurants.
In de Verenigde Staten is de doggybag een heel normaal verschijnsel, maar in Nederland rust nog een taboe op het mee naar huis nemen van overgebleven voedsel. Volgens Natuur & Milieu past de doggybag uitstekend bij de Nederlandse cultuur. ,,Meer dan driekwart van de Nederlanders (78 procent) heeft een hekel aan voedselverspilling en 68 procent is opgevoed met de regel dat je altijd je bord moet leegeten,” stelt de milieuclub in een verklaring.
Toch neemt 80 procent van de mensen die uit eten gaat, nooit overgebleven eten mee naar huis. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan zich daarvoor te schamen. Ook weet een groot deel niet dat het kan.
Tonnen voedsel weggegooid
Volgens Natuur & Milieu gaat wereldwijd jaarlijks 1/3 van al het geproduceerde voedsel verloren. In de Nederlandse horeca belandt zo’n 51.000 ton voedsel jaarlijks in de prullenbak. Het gaat dan om voedsel dat via de keuken wordt weggegooid, maar ook wat restaurantbezoekers op hun bord laten liggen.
Reacties
We bestellen dan vaak een fles. Als de (tweede of volgende) fles dan nog (meer dan de helft) vol zit vraag ik een doggybag. De wijn per fels is vaak schrikbarend duur in een restaurant. En ja, de eerste keer vond ik het moeilijk om te doen. Maar waarom dure wijn weg gooien als je thuis nog lekker kan nagenieten?